Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Om Barnahus

Barnahus i Uppsala är en plats för barn och ungdomar mellan 0-18 år. Det gäller barn och ungdomar som blivit utsatta för ett brott. Det kan exempelvis handla om våld av någon närstående eller om man blivit utsatt för ett sexualbrott. Miljön här är särskilt anpassad för barn och ungdomar.

Syftet med Barnahus

Syftet är att alla som arbetar med barn och ungdomar ska komma och lyssna på barnet vid ett och samma tillfälle. Oftast behöver barnet bara komma en gång, men ibland behöver man komma tillbaka till Barnahus för att berätta mer. 

Samarbete mellan olika professioner i Uppsala län

Barnahus är en tvärprofessionell verksamhet mellan åklagarmyndigheten, polismyndigheten, socialtjänsterna i Uppsala län, Rättsmedicinalverket och region Uppsala.

Barnahus i Uppsala län är en samverkan mellan polismyndigheten, åklagarmyndigheten, Region Uppsala, rättsmedicinalverket och Uppsala läns åtta kommuner.

Broschyrer om Barnahus

Broschyr Barnahus för trygghetsperson (PDF, 435 KB)

Broschyr Barnahus för vårdnadshavare (PDF, 381 KB)

Nyheter om socialt stöd till barn, unga och familj

  • Förslaget: Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda

    Ytterligare socialarbetare i skolorna och projekt som utforskar hur lågstadiet och socialtjänsten kan samarbeta närmare. Det är några av förslagen på hur det nya statsbidraget från Socialstyrelsen ska fördelas.

  • Så kommer pandemin prägla jämställdhetsarbetet framöver

    Motverka hinder för utsatta grupper att komma i egenförsörjning, intensifiera det förebyggande arbetet med att tidigt upptäcka våld i nära relationer och prioritera insatser för att förbättra ungas, framförallt tjejers och hbtq-personers, hälsa och välmående. Det är några av medskicken i Uppsala kommuns jämställdhetsbokslut för 2020.

  • Ett jourhem som ger barn trygghet och lugn

    Christine och Oskar är jourhem och tar emot barn som behöver akut placering. Att vara jourhem berikar dem och de känner att de gör något bra för Uppsala, där de bor.

Se fler nyheter

Kampanjer