Det är viktigt för dig att känna till hur du snabbt kan kontakta myndigheterna eller få information om något händer.
När du behöver hjälp
Akut nödsituation – ring 112
Ring 112 om du eller någon annan behöver akut hjälp av polis, räddningstjänst eller ambulans.
Polisen – ring 114 14
I alla situationer som inte är akuta, når du polisen via telefonnummer 114 14. Polisens webbplats är www.polisen.se .
Sjukvårdsrådgivning – ring 1177
Om du vill ha sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177, men du kan också gå in på www.1177.se för att få information om sjukdomar, symptom och hälsa.
Trygghetsjouren – för dig som har trygghetslarm
Trygghetsjouren bevakar alla trygghetslarm och skickar personal från hemvården om du larmar genom att trycka på larmklockan i ditt hem.
Vid akut behov av stöd och hjälp när du mår dåligt
Om du upplever en akut risk att du eller någon i din omgivning skulle ta sitt liv. Ring SOS Alarm, på 112.
Mind Självmordslinjen är en stödtelefon för dig som har tankar på att ta ditt eget liv. Ring 90101 eller chatta anonymt på webbplatsen Mind .
Råd för psykisk hälsa
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har samlat fem huskurer för psykisk hälsa och viktiga länkar dit du kan vända dig i broschyren Råd för psykisk hälsa.
De fem huskurerna är:
- Bli andfådd minst varannan dag
- Skapa tid för återhämtning
- Prata med någon varje vecka
- Följ ditt hjärta
- Tro inte på allt du tänker
Allt i broschyren och mer finns samlat på SKR:s hemsida ”Stödlista för psykisk hälsa i kristid” På sidan finns råd och länkar till barn, unga, vuxna och äldre. I stödlistan finns också särskild information till dig som är chef eller har ansvar för personal.
1177 Vårdguiden
På 1177 Vårdguiden finns information om psykisk hälsa, suicidtankar och suicid och hur du gör för att söka vård. Här finns egenvårdsråd för vanliga besvär som oro, stress och sömnproblem.
Besök 1177 Vårdguidens sidor om psykisk hälsa och suicid.
Stöd från Uppsala kommun
Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med en viss verksamhet eller person. E-post: uppsala.kommun@uppsala.se Telefon: 018-727 00 00
Uppsala kommun kan erbjuda dig olika stödinsatser utifrån ditt behov för att du lättare ska kunna klara vardagen. Stöd i vardagen - Uppsala kommun
Barn och unga
Elevhälsa. Du som går i skolan kan vända dig till elev- eller studenthälsan.
BRIS – Barnens rätt i samhället - Ring 116 111 eller chatta på www.bris.se
Här kan du prata med en kurator om det som känns svårt. Du behöver inte säga vem du är. Det är gratis och syns inte på telefonräkningen.
UMO. Ungdomsmottagning på nätet. På www.umo.se finns information och råd till dig som är ung om sex, hälsa och relationer.
Jourhavande kompis. En anonym chatt för barn och unga upp till 25 år. Du kan vända dig dit när du behöver någon att prata med. Chatta med jourhavande kompis.
Ungasjourer.se. Här finns alla tjej-, kill-, trans- och ungdomsjourer. Besök ungasjourer.se.
Är du förälder? Läs mer om råd och stöd för föräldrar på www.stodlistan.se
Vuxna
Jourhavande präst. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst eller chatta på www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Alkohollinjen. En stödtelefon för dig som funderar över dina alkoholvanor. Ring 020-84 44 48.
Kvinnofridslinjen. En stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Ring 020-50 50 50.
Välj att sluta. En stödtelefon för den som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Ring 020-555 666.
Äldre
Äldreombudsmannen. Du som känner dig ensam och vill prata med någon är välkommen att ringa äldreombudsmannen i Uppsala kommun på 018-727 12 39.
Samariterhemmet. Samtalsmottagningen för äldre erbjuder samtal per telefon med legitimerade psykoterapeuter som är 60+. Boka tid: måndagar 9.00-11.00 på telefon 073-074 78 23 eller via e-post samtalsmottagning1@samariterhemmet.se
Träffpunkter. Läs mer om träffpunkter i Uppsala kommun för dig som är över 65 år.
Pensionärsförening - Se www.stodlistan.se eller fråga kommunen. Mycket stöd och information finns att få via någon av Sveriges pensionärs- och seniorföreningar.
Mind Äldrelinjen. Få medmänskligt stöd och någon som lyssnar. Ring 020-22 22 33.
Anhöriga och närstående
Anhörigcentrum. Ett kostnadsfritt anhörigstöd till dig som bor i Uppsala kommun och hjälper en närstående som är långvarigt sjuk, har en funktionsnedsättning, demenssjukdom eller misstänkt demenssjukdom. Ring 018-727 92 00 eller läs mer om Anhörigcentrum.
Anhöriglinjen. Stödtelefon för dig som behöver råd och stöd i din roll som anhörig. Ring 0200-239 500.
Maskrosbarn. Hos Maskrosbarn kan du som ungdom få stöd av vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Besök www.maskrosbarn.org .
Få information om krishändelser
I samband med större olyckor eller samhällshändelser finns många olika sätt att få information om vad som händer.
Läs om hur du håller dig informerad under en krissituation.
Efter olyckan
När du har varit med om en olycka kan det vara svårt att veta vad du ska göra. På Uppsala brandförsvars webbplats hittar du information om praktiska saker och stöd du kan få.
Läs om vad du ska göra efter olyckan på Uppsala brandförsvars webbplats.