Om säkerhetsläget och den höjda terrorhotnivån
Säkerhetspolisen har meddelat att terrorhotnivån i Sverige höjs från 3 till 4 på en femgradig skala. Höjningen beror inte på en enskild händelse eller ett konkret hot, utan är en signal till samhällsaktörer om vikten av ett aktivt säkerhetsarbete och att fortsätta arbetet för att minska risken att ett terrorattentat ska inträffa.
Uppsala kommuns verksamheter är öppna. Vi följer aktivt utvecklingen och de rekommendationer som myndigheter ger och har löpande dialog med polisen.
Så här bör du agera
Polisens uppmaning är att vi ska leva som vanligt, vara medvetna om det säkerhetsläge som råder och vara vaksamma på avvikelser. Avvikelser kan vara allt från obehöriga personer som befinner sig på känsliga platser till okända föremål som hittas i ett sammanhang som väcker misstankar.
Kontaktuppgifter till polisen vid anmälan:
Avvikelse 114 14, Akut eller pågående 112
Håll dig uppdaterad genom att ta del av information från ansvariga myndigheter. Var källkritisk – sprid inte obekräftad information eller rykten.
På krisinformation.se finns aktuell information från myndigheter
Kommunens verksamheter
Kommunens trygghets- och säkerhetsarbete anpassas alltid efter läget. Alla verksamheter är öppna och behöver vi göra några anpassningar eller åtgärder så finns det beredskap för det. Har du frågor eller känner oro vänder du dig till den verksamhet som din fråga gäller.
Kontaktuppgifter till Uppsala kommun
Så arbetar kommunen med trygghet och säkerhet
Uppsala kommun arbetar sedan länge systematiskt med säkerhets- och trygghetsfrågor. Det nya terrorhotet aktualiserar och förstärker behovet av det. Vi samarbetar med myndigheter och aktörer i regionen för att skapa säkerhet och trygghet i samhället. Kommunen följer aktivt utvecklingen och har en löpande dialog med polisen.
Här finns mer att läsa om kommunens arbete med trygghet och säkerhet
På Säkerhetspolisens webbplats finns information om terrorhotnivån
På Polismyndighetens webbplats finns frågor och svar om den höjda terrorhotnivån
För barn, unga och andra som känner oro
Var inte ensam med din oro inför omvärldsläget. Här har vi samlat länkar och information om var du kan vända dig för att få stöd.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats för barn och unga - Lilla krisinfo
På krisinformation. se finns information för dig som behöver stöd vid oro