Program Uppsala klimatvecka 2021
Digitala föreläsningar, workshoppar och utmaningar. Utställningar, panelsamtal och tävlingar. Här hittar du alla aktiviteter som hände under Uppsala klimatvecka 2021. Här kan du också se summeringen med Emma Sundh och Maria Soxbo, och andra inspelade programpunkter.
Så tar du del av aktiviteter i efterhand
Uppsala klimatvecka var framför allt ett digitalt arrangemang. De digitala programpunkterna sändes i olika format och i olika plattformar. En del av programpunkterna spelades in och går att ta del av i efterhand. Klicka på "Program som går att ta del av i efterhand" för att hitta dessa, där finns bland annat invigningen där journalisten och folkbildaren Per Granqvist höll en miniföreläsning, både som filmklipp och ljudfil, detsamma med summeringen som hölls av hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo.
Invigning av Uppsala klimatvecka 2021
Hör Per Granqvist, chefredaktör för den faktabaserade nyhetsplattformen Vad Vi Vet och folkbildare vid Energimyndighetens och KTH:s forskningsprogram Viable Cities, förklara läget, allvaret och hur du som individ spelar roll och gör skillnad! På plats är även Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP) och kommunens hållbarhetschef Laura Hartman i samtal om Uppsalas nödvändiga klimatomställning – och hur vi alla kan och måste arbeta tillsammans. För en hållbar framtid.
För dig som är skärmtrött och istället bara vill lyssna på Per Granqvists miniföreläsning: Lyssna på Per Granqvists miniföreläsning. (MP3, 12 MB)
Arrangör: Uppsala kommun
Mer information: Syntolkad version finns. Invigningen är textad på svenska och engelska. (English subtitles are available).
Hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo summerar Uppsala klimatvecka
Om hur vi vänder klimatångest till handlingskraft och gör skillnad på riktigt. På plats är även forskare, politiker och tjänstepersoner från Uppsala kommun. Filmen är textad på svenska och engelska. English subtitles are available.
Här finns en spellista med summeringen uppdelad i flera kortare filmer (youtube.com). För dig som bara är intresserad av en viss del. Delarna är "hållbart resande", "hållbara matvanor", "hållbar stadsutveckling", "Uppsalas klimatomställning" och "koldioxidbudgetar".
För dig som är skärmtrött och istället bara vill lyssna på Emma Sundh och Maria Soxbos summering av Uppsala klimatvecka: Lyssna på Emma Sundh och Maria Soxbos summering av Uppsala klimatvecka. (MP3, 53 MB)
Fokus landsbygden
Landsbygdsmässan 2021 tog plats i Uppsala klimatvecka och bjöd in till en kväll med den hållbara landsbygden i fokus.
Kvällen inleddes av de populära hållbarhetsprofilerna Maria Soxbo och Emma Sundh. I en ”battle” mellan stad och landsbygd vände och vred de på klimatfrågan, vinningar och utmaningar, lösningar och möjligheter – ur olika perspektiv. Inledningen går att se i efterhand.
Arrangör: Uppsala kommun
Mer information: På Fokus landsbygds webbsida kan du läsa mer om kvällens program.
Bra att veta för dig som funderar på att skaffa elbil
Ett webbinarium om att skaffa elbil och hur det fungerar att installera laddboxar och varför du bör göra det.
Se filmen "Bra att veta för dig som funderar på att skaffa elbil" och läs mer (ekrul.se).
Arrangör: Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län
Kan lampan lysa i framtiden?
Ett webbinarium där vi diskuterade vad egentligen el-, effekt- och kapacitetsbrist är. Hur fungerar det och vilka utmaningar står vi inför? Hur påverkas du som privatperson och hur kan du vara med att påverka?
Se en film om kapacitetsbrist och läs mer (ekrul.se).
Arrangör: Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län
Solceller – så fungerar det!
Energi- och klimatrådgivarna bjöd in till ett webbinarium där du bland annat fick svar på frågorna "Fungerar solceller på alla tak? Har vi tillräckligt med soltimmar i Sverige för att det ska fungera? Är det lönsamt att installera solceller? Hur fungerar det med bygglov"?
Se filmen "Solceller - så fungerar det!" och läs mer (ekrul.se).
Arrangör: Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län
Uppsala laddar för framtiden
Vi är idag Sveriges bästa cykelstad och vill också bli ledande inom elfordon. Uppsala har ambitionen att växa med 50 procent till 2050, men hur hänger det ihop med en miljövänlig infrastruktur? Och hur klarar vi elförsörjningen om det blir en kraftig ökning av elbilar i Uppsala? Välkommen till en intensiv och interaktiv debatt där Cytiva, Uppsalas största privata arbetsgivare i stark tillväxt, bjuder in ledande beslutsfattare och experter för att reda ut svaret.
Medverkande:
- Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun
- Cecilia Sjöstedt, site leader och vd, Cytiva
- Aino Inkinen, klimat- och energisamordnare, Länsstyrelsen Uppsala
- Joachim Lindborg, teknisk chef, Sustainable Innovation
- Erik Wall, hållbarhetschef på Cytiva, moderator
Se samtalet "Uppsala laddar för framtiden" i efterhand (youtube.com).
Arrangör: Cytiva Life Sciences
Åka buss på skal och skrutt – klimatnyttan med ditt matavfall!
Uppsala Vattens guide visade vad vi kan lägga i matavfallspåsen och berättade om matavfallets färd från papperspåsen, till biogasanläggningen, genom rötkammaren och ut som en resurs, biogas och biogödsel.
Arrangör: Uppsala Vatten och Avfall AB
Mer information: Läs mer om avfall och återvinning på Uppsala Vatten och Avfalls webbplats.
Från Fyristorg till havet – hur skräp på gatan blir föroreningar i vattnet
Visste du att skräp som hamnar på gatan i Uppsala kan ta sig ut i haven och bidra till föroreningarna där? Hur är det möjligt och vad kan vi tillsammans göra åt det? I det här föredraget fick du veta mer om hur vi kan minska mikroplaster och nedskräpning i våra vatten. Anna Nematbakhsh, delprojektledare för renhållning och Stina Bengtsson, informatör på Uppsala Vatten, höll i dragningen.
Arrangör: Uppsala kommun och Uppsala Vatten
Avgift och utdelning – ett rättvist sätt att minska koldioxidutsläppen
Klimatsvaret presenterade hur en stigande koldioxidavgift kan minska utsläppen från transportsektorn. Efter föredraget fanns möjlighet till diskussion.
Föredraget kommer gå att se i efterhand här (klimatsvaret.se).
Arrangör: Klimatsvaret
Modernt och klimatsmart att bo i kollektivhus
Intresset för att bo klimatsmart i kollektivhus har aldrig varit så stort som nu! Välkommen till ett samtal om på vilka sätt det kommande kollektivhuset i Rosendal gör det möjligt att leva mer hållbart. Samtalet riktar sig både till dig som vill veta mer om kollektivhus generellt och dig som är nyfiken på att bo i kollektivhuset Rudbeckia i Rosendal. Medverkande: Representanter från kollektivhusföreningen Rudbeckia, Svante Jernberg, Sveafastigheters grundare och Moa Andersson Kommunikationschef och hållbarhetskoordinator på Sveafastigheter.
Se samtalet Modernt och klimatsmart att bo i kollektivhus här i efterhand (youtube.com).
Arrangörer: Rudbeckia kollektivhusförening i samarbete med Sensus
Klimatet genom tiderna – dåtid, nutid och framtid – fråga klimatforskarna vid Uppsala universitet
Hur såg klimatet ut på dinosauriernas tid – eller under järnåldern? Hur har klimatet varierat under historien? Hur arbetar forskarna med klimatfrågorna idag och hur kan framtidens klimat komma att se ut? Lyssna på tre klimatforskare från Uppsala universitet och passa på att ställa dina frågor inför eller under denna direktsändning.
- Jorijntje Henderiks (katalog.uu.se) , professor i marin mikropaleontologi: Klimatet sett i ett längre perspektiv. 5 minuter.
- Veijo Pohjola (katalog.uu.se) , professor och glaciolog: Klimatet och dess effekter idag sett ur ett lokalt och internationellt perspektiv. 5 minuter.
- Gabriele Messori (katalog.uu.se) , universitetslektor i meteorologi: Framtidens extrema väderhändelser.
Här kan du läsa en sammanfattning av föreläsningen (geo.uu.se).
Arrangör: Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet
Med Ord till handling: Livesänt kul klimatprat med unga för unga!
Alla barn och unga kunde delta i ett livesänt kul klimatprat tillsammans med ungdomar på Grand!
Se det inspelade samtalet här i efterhand (youtube.com).
Arrangörer: Barnombudet i Uppsala län och Grand
Samvetarpodden snackar om dina funderingar kring hållbarhet
I klimatveckans avsnitt av Samvetarpodden diskuterar vi era funderingar och frågor kring hållbarhet! Hur ska du tänka om du vill handla kläder klimatsmart? Vad är bästa substitutet till kyckling i en maträtt? Var ska du börja om du vill bli mer hållbar?
Plats: Spotify – SAMTAL Samvetarpodden. Lyssna på SAMTAL Samvetarpodden (Spotify).
Arrangör: Föreningen Samhällsvetarna Uppsala
Magnus Carlson gästar Bibliotek Uppsala-podden
För att klara klimatkrisen behöver vi alla lägga om vårt sätt att leva, men hur? Lyssna till Magnus Carlson, författare och sångare i bandet Weeping Willows, som har gjort en personlig och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Han är mycket engagerad i miljöfrågor och utsågs 2019 till Årets Miljöhjälte i klimatkategorin av Världsnaturfonden WWF.
Samtalet utgår från hans bok En annan framtid: Magnus Carlsons hållbarhetsresa (2020). I samtal med Sofia Valter som är utbildad inom hållbara livsmedelssystem på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och jobbar med att inspirera andra till en miljömedveten och hållbar livsstil med projektet Zero Impact Girl.
Plats: Lyssna på podden med Magnus Carlson här (bibliotekuppsala.se).
Arrangör: Bibliotek Uppsala
Hållbart påskpyssel med Torsdagsbibblan
Vi pysslar inför påsken tillsammans, med återbruksmaterial.
Se påskpyssel-filmen i efterhand här (youtube.com).
Arrangörer: Bibliotek Uppsala
Gaturummet – för bilen, cykeln eller barnen?
Sveafastigheter bjöd in till ett webbinarium om framtidens mobilitet, med utgångspunkt från Cykelkungen - Uppsalas första hyresrättshus med P-Tal: 0. Samtal om hur våra beteenden formas av våra boendemiljöer, och framtidsspaning om hur städer kommer ge mer plats för cykel och människor.
Se webbinariet "Gaturummet - för bilden, cykeln eller barnen?" i efterhand här (youtube.com).
Arrangör: Sveafastigheter
Decolonising Climate Change Leadership, with Zennström Professor Dr. Stefania Barca
What do we (think we) mean by the "Anthropocene"? What are the politics behind climate change and climate (in)action? These are the sorts of questions that we discussed during a short talk and Q & A with Uppsala University's fourth Zennström Professor in Climate Change Leadership during Uppsala climate week.
Stefania Barca is the fourth Zennström Professor in Climate Change Leadership. She is an Environmental Historian, whose recent work on Degrowth and Political Ecology has fed into the Just Transition Movement.
Watch Stefania Barcas lecture here (youtube.com).
Find related resources here (climatechangeleadership.blog.uu.se).
Host: Zennström Climate Change Leadership at Uppsala University
Studenter för klimatet
Uppsala Studentkår i samarbete med Uppsala universitet vände sig till studenter och allmänheten från ett student- och utbildningsperspektiv och föreläste, tipsade och tog upp frågor kring klimat och vad som kan göras.
Gästföreläsare: Karolina Kjellberg, miljöchef på Uppsala universitet, Klimatstudenterna samt Uppsala studentkårs klimatutskott.
Se sändningen "Studenter för klimatet" (youtube.com).
Arrangör: Uppsala Studentkår
Hur bor vi klimatsmart tillsammans i kollektivhuset Rudbeckia?
Husföreningen Rudbeckia bjöd in till ett samtal om att bo tillsammans i det kommande kollektivhuset i Rosendal. Vi pratade om allt från klimatsmart matlagning, cykelpool och gemensamma ytor till vilken roll kollektivhuset kan ha i grannskapet.
Arrangör: Rudbeckia kollektivhusförening i samarbete med Sensus
Naturskador, klimatanpassning och skadeförebygg – Länsförsäkringar Uppsalas viktigaste miljöarbete
I många branscher krockar klimatarbetet med vinstintresset, men inte för Länsförsäkringar Uppsala. Tvådelad inspirationsföreläsning om vikten av klimatanpassning, hantering av naturskador, skadeförebyggande arbete och riskrådgivarens bästa tips.
Föreläsare: Susanne Fagerberg, Naturskadesamordnare Länsförsäkringar Uppsala och Per Olof Jonsson, Länsförsäkringar Uppsala.
Förinspelat föredrag hittar ni på Youtube. (Går att se i efterhand).
Arrangör: Länsförsäkringar Uppsala
BFC's weekly market
Bruised Food Club organises bruised food donation-based markets every Friday. We collect food that would otherwise have been thrown away and give it away to a general audience.
Date and time: Fridays, 15.45–17.00
Organizer: Bruised Food Club
More information: Follow @bruisedfoodclub on Instagram for more information.
Politikerna svarar på Uppsalabornas frågor
Erik Pelling (S), Rickard Malmström (MP) och Mohamad Hassan (L) svarar i den här förinspelade frågestunden på frågor om klimatarbetet som kommit från Uppsalas invånare och miljöorganisationer.
Plats: Klicka här för att komma till filmen Politikerna svarar på Uppsalabornas frågor (youtube.com).
Filmen är otextad. Här kan du läsa frågorna och svaren i text.
Arrangörer: Uppsala kommun
Klimatmaxa din balkong/uteplats/täppa!
Superhjärnan är ett samarbetsprojekt mellan olika teknikkonsulter i Uppsala och tillsammans med er vill vi försöka maxa klimatnyttan på stadens alla balkonger, uteplatser, villaträdgårdar, täppor och kolonilotter. Vi har laddat upp med färdiga förslag men vill ta del av era bästa idéer! Dela era bilder och tips med oss på sociala medier och tagga #superhjarnan_uppsala och #klimatsmartilitetformat.
Ta del av tips för en klimatsmart trädgård/balkong/täppa (a-sidan.se).
Arrangör: Superhjärnan
Filmen om matavfallspåsen
Hur fungerar nya matavfallspåsen? Vad räknas som matavfall och hur fungerar en tankstation för biogas egentligen?
Plats: Se filmen på Uppsala Vatten och Avfalls Youtube-kanal.
Arrangörer: Uppsala Vatten och Avfall AB
Mer information: Läs mer om avfall och återvinning på Uppsala Vatten och Avfalls webbplats.
Fyrisgårdens klimatvecka
Fyrisgårdens klimatvecka innehöll sopsorteringsrace, skapande och återbruk, miljöprat på Alla!-projektet, klimatrundvandring, klimatsnällt fika på Café Cato och utdelande av växter och frön.
Här kan du se bilder och filmer från Fyrisgårdens klimatvecka (fyrisgarden.se).
Arrangör: Fyrisgården
CEMUS film club: Planet of the Humans by Jeff Gibbs
On-demand, watch on your own or watch with the people you live with or organize a virtual watch party via platforms such as Scener, Teleparty or similar.
Location: Find the movie here (cemus.uu.se).
Organizer: Centre for Environment and Development Studies, CEMUS
Von Bahrs elever djupdyker i vårt största ekosystem – Tellus, något att vara väldigt rädd om
Ta del av eleverna på Von Bahrs skolas redovisningar om ekosystem i form av planscher och tunnelböcker. Eleverna har arbetat inom området ekologi och miljö på flera olika sätt. För att kunna tänka naturvetenskapligt och förstå naturen omkring sig är det viktigt att förstå begreppen som står till grund för ekologin. För att sedan gå ett steg vidare, göra kloka val, våga vara kritisk, måste dessa begrepp sättas i ett sammanhang som är oss nära.
Plats: Youtube. Se Von Bahrs skolas utställningsfilm här (youtube.com).
Arrangör: Von bahrs skola (Uppsala kommun)
Idrottsföreningar inspirerar till hållbara lösningar
Läs om och hör några av Uppsalas idrottsföreningar beskriva sina steg för klimatet. Det finns bland annat lösningar som solceller, minskad elförbrukning och Judo på rull.
Klicka här för att komma till texter och filmer om idrottsföreningars hållbara lösningar.
Arrangör: Idrott och fritid (Uppsala kommun)
Trängsel i elnätet i Uppland, varför ska du bry dig?
Vad betyder det att det är trångt i elnätet? Och varför ska just vi i Uppland bry oss lite extra? Vad är det för skillnad på finel och fulel? Vad är egentligen effektproblematiken och hur kan du bidra till lösningen?
Klicka här för att se filmen "Effektproblematiken i Uppland" (youtube.com).
Arrangör: Live-in Smartgrid
Mer information: Besök Live-in Smartgrids
webbplats.
Mend the gap – en stadsbyggnadsidé
En viktig pusselbit för att uppnå ett hållbart byggande är att jobba med resurseffektivitet i alla led och det är naturligt att börja med markanvändningen. Uppsala stad är åt många håll omgärdad eller genomskuren av trafikleder som medför negativ påverkan på flera sätt. Tänk om vi kunde använda den marken på något annat sätt, ett sätt som gör att sådana platser kan bidra till en hållbar utveckling istället för att utgöra ett hinder?
Klicka här för att ta del av Mend the gap (krooktjader.se).
Arrangör: Bjerking och Arkitekterna Krook och Tjäder
Vego för klimatet med Los Vegos
Välkommen att se vår film och lär dig göra vego-morotskaka
– ett recept som är utsökt och skonsamt för klimatet! Se filmen med vego-morotskakan
(youtube.com).
Watch our video where we'll teach you how to make vego carrot cake – a recipe delicious and climate friendly! Watch the vego carrot cake movie here (youtube.com).
Under klimatveckan hade Los Vegos olika erbjudanden.
Arrangör: Los Vegos kafé & catering
Cykelfixardagar med Uppsalahem
Uppsalahem bjöd in till cykelfixardag hos Akutcykel, Uppsala returcyklar och Stationsgatan Cykel. Omkring 100 cyklar blev fixade under dagarna.
Arrangör: Uppsalahem
Kan klimatkalkylatorer (verkligen) hjälpa oss sänka våra utsläpp?
Projektet Klimatlätt Uppsala syftade till att engagera Uppsalaborna att leva mer hållbart genom att uppmuntra dem att ladda ner och väga in sitt klimatavtryck i appen Svalna. Cirka 2 000 Uppsalabor använde appen, men minskade de sina utsläpp? Projektet pilot-testade även Stegmätartävlingar med grupper av användare som tävlade med varandra. David Andersson som forskar kring hållbar konsumtion och även driver Svalna presenterade projektet och gav preliminära resultat.
Arrangör: Chalmers/Svalna
Byggemenskaper & energigemenskaper – vad är det?
En introduktion till koncepten energi- och byggemenskap. Vad innebär de och vad har de gemensamt? På vilket sätt kan de bidra till en hållbar samhällsutveckling? Vad behöver du som är intresserad veta för att driva ett sådant projekt?
Arrangör: Uppsala kommun
CEMUS Climate Project Lunch Café
CEMUS Project Café focused on local climate work!
Host: Centre for Environment and Development Studies, CEMUS
More information: Visit CEMUS website for more information.
Så ser det hållbara livet ut
Under korta delföreläsningar visade Superhjärnan upp hur det hållbara livet kan se ut i ett framtida Uppsala! Superhjärnan består av arkitekter och teknikkonsulter verksamma i Uppsala. Du kommer få ta del av följande:
- Hur och var vill vi bo i framtiden? Thomas Sandell från arkitektföretaget Sandell Sandberg berättar om trähus i stadsmiljö.
- Med exempel från projekt och forskning ger Kajsa Crona från Sweco en crashcourse om hur man bygger bra flerbostadshus i trä.
- Frågor och diskussion
Arrangör: Superhjärnan
Klimatinspiratörskurs med Klimataktion
Vill du prata med människor om den globala uppvärmningen och vad vi kan göra åt saken? Du behöver inte vara expert för att visa vägen, det viktigaste är ditt engagemang. Med den här utbildningen får du en grund för att prata om klimatkrisen och bli en inspiratör för omställningen.
Arrangör: Klimataktion
Mer information: Kursen är fullbokad. Men det går att förhandsanmäla intresse för en kurs som kommer att gå i höst och då förhoppningsvis i fysisk form. Skicka intresseanmälan till uppsala@klimataktion.se. För mer information besök Klimataktions webbplats.
Zero Waste – Homemade Cosmetics Workshop
This workshop showed you how to make your own cosmetic products at home, allowing you to replace items that usually come in plastic packaging. It covered fairly simple recipes for lip balm, deodorant, mascara and linen gel.
Host: Zero Waste Uppsala
Open lecture with Rob Hopkins: "Community Initiatives – Transition Towns"
An open lecture: "Community Initiatives – Transition Towns" with Rob Hopkins, author and cofounder of Transitions Town Movement was held.
Host: Centre for Environment and Development Studies, CEMUS
More information: Visit CEMUS website for more information.
From Word to Action – Klimatprat med tidningen Word
Vilken roll spelar unga i klimatarbetet och hur kan ungas delaktighet och inflytande stärkas i klimatomställningen? Det här var ett webbinarium med ungdomar från Wordredaktionen och inbjudna gäster för att samtala om frågor ur ett lokalt och globalt – ett glokalt – perspektiv.
Arrangör: Tidningen Word och Barnombudet i Uppsala län
Tävling: Var kreativ med ditt matsvinn och dagens klimatsmarta tips
Under tisdagen samlade vi vårt matsvinn i en matlåda för att se hur mycket svinn det faktiskt blir under en dag. Under dagen kunde du även skicka in ditt bästa tips för att minska ditt matsvinn, den mest kreativa idén vann en goodiebag med klimatsmarta varor!
Under klimatveckan publicerades också sex inlägg på Instagram med klimatsmarta tips som berör de olika teman som fanns under Uppsala klimatvecka.
Plats: Klicka här för att komma till kontot @samvetarna.
Arrangör: Föreningen Samhällsvetarna Uppsala
Barnloppis – Se till mig som liten är
Coronasäkrad loppis med kläder och saker för barn! Köp, byt eller sälj. Intäkterna behöll säljaren eller skänktes helt eller delvis till ACT Svenska kyrkans fasteaktion "Under samma himmel".
Arrangör: Svenska kyrkan Uppsala
Framtidens boende
Lunchföredrag om hur vi vill bo framtiden. Föredraget gavs digitalt av Camilla Fredman Svensson, Marknadschef och Anna Forsberg, Marknadsområdeschef i Skanska.
Arrangör: Skanska
Så ställer vi om till ett hållbart samhälle
En föreläsning och diskussion om hur Socialdemokraterna ska jobba för att lösa klimatkrisen, både lokalt i Uppsala och nationellt. Med på mötet var Hanna Westeren, Socialdemokraternas miljö och klimatpolitiska talesperson.
Arrangör: Tjänstemannaföreningen Uppsala
Så avslöjar du greenwashing
Tillsammans med vår expert från Reklamombudsmannen fick du under föreläsningen lära dig att avslöja greenwashing i reklamer. Hur försöker företagen lura oss att köpa produkter/tjänster som egentligen inte är så bra för klimatet som de påstår? Vad kan vi göra åt det?
Arrangör: Konsument Uppsala (Uppsala kommun)
Hur kan vi fortsatta upptäcka världen men med mindre påverkan på miljö och klimat?
Flyget står idag för cirka fem procent av de globala utsläppen. Under denna lunchföreläsning pratade vi om hur flyg och andra långväga resor påverkar klimatet. Vi diskuterade också olika alternativ som elflyg, biobränsle och klimatkompensation samt andra färdsätt som tåg. Hur långt kommer en egentlig med tåget idag?
Arrangör: Schyst resande
Mer information: Besök Schyst resandes webbplats.
Galderma, om att växa så att det knakar men på ett hållbart sätt
Galderma satsar två miljarder kronor på sin site i Uppsala, och vill växa på ett hållbart sätt. I ett direktsänt samtal kunde deltagarna höra om hur Galderma satsar på ett hållbart sätt med Helena Åsbrink, Head of operations Uppsala, hållbarhetschef Ola Nordqvist samt kommunikationschef Isabella Laihorinne Smedh.
Arrangör: Galderma
Addressing climate threats: A seminar about US climate security policy
A seminar of the Biden series: President Biden's administration: How will it transform the US and affect Uppsala? Alexandra A.K. Meise spoak about climate security policy. Among her many publications are "Lessons from the Arctic: The Need for Intersectoral Climate Security Policy," which include recommendations for the Biden/Harris Administration for addressing climate security threats.
Host: STUNS
Den hållbara bostadsrättsföreningen
Frågesport inom områdena bilpool, elbilsladdning och regnvatten. Därefter en kort genomgång av svaren som blev en kombinerad föreläsning där vi upplyste i områdena.
Arrangör: Ramboll
Workshop: Let's create sustainable ideas!
This was a workshop in English where we practiced creating sustainable ideas! Together with Nils Weber, design thinking expert, we worked together to create as many ideas for sustainable solutions as we could.
Host: Ecollective
Kollektivodling – om att odla grönsaker och gemenskap
Hur fungerar det att odla grönsaker tillsammans? Jessica Jansson delade med sig av erfarenheter från kollektivodlingen Matparken i Gottsundagipen och tipsade om vad du ska tänka på om du vill engagera dig eller starta en egen odling.
Arrangör: Ramboll och odlingsföreningen Matparken
Cookalong: Klimatsmarta matlådor
Samvetarna bjöd in till en härlig cookalong på Instagram. Klimatet och kvällen till ära lagades det vegetariska matlådor av råvaror som är i säsong.
Var: Instagram. Klicka här för att komma till kontot @samvetarna
Arrangör: Föreningen Samhällsvetarna Uppsala
Klimatpsykologi – tankefällor, effektglapp och nyckeln till hållbar förändring
Är du frustrerad över att inte mer händer i klimatfrågan fast att läget är så akut? Är du kanske redan engagerad men önskar att du kunde nå större effekt med ditt engagemang? Eller är du bara nyfiken på hur vi människor reagerar rent psykologiskt på klimatförändningarna? Deltagarna kunde lyssna på Kata Nylén, legitimerad psykolog, grundare till Klimatpsykologerna och en av författarna till boken "Klimatpsykologi" – hur vi skapar hållbar förändring"
Arrangör: Klimatpsykologerna i samarbete med Uppsala kommun
IT & klimatet – myter, fakta och tips
Har du också hört att mejla är värre än att flyga? Vet du hur mycket klimatpåverkan tillverkningen av en mobiltelefon har? IT är överallt i våra liv. Det ger oss fantastiska möjligheter, men vilka är baksidorna? I det här seminariet gick vi igenom hur IT påverkar klimatet och vad det innebär för dig. Vi avlivade några myter, serverade häpnadsväckande fakta och gav dig konkreta tips på hur du kan göra din IT mer klimatsmart.
Arrangör: Atea
Mer information: Här kan du läsa mer om hur IT påverkar klimatet (atea.se).
"Äta fritt är stort, äta hållbart är större"
Föreläsningen inleddes med att respektive organisation kort berättade om sitt klimatarbete. Därefter föreläste universitetslektor Iwona Kihlberg om kost och klimat.
Vi lär så länge vi lever! En skulle kunna tycka att fokus under de senaste decennierna har varit matens olika kvaliteter och att det nu är dags för matens klimat- och miljökvalitet. Föreläsningen gav nya verktyg och tips, men framför allt syftade den till att väcka din nyfikenhet på mat som är klimatsmart, bra för din hälsa och en fröjd för dina sensoriska sinnen.
Arrangör: Uppsala universitet och Uppsalahem
Rätt brandskydd räddar liv och hus och sparar klimatet
Brandförsvaret berättade om ett hållbart brandskydd som kan rädda liv, skydda ditt hus och som samtidigt är bra för klimatet.
Är ditt hus byggt utifrån miniminivån enligt Boverkets byggregler? Då kan det bli stora skador efter en brand. Om du höjer nivån på egendomsskyddet kan
- säkerheten öka och skadorna på huset bli mindre vid en brand
- påverkan på miljön bli mindre när huset byggs eller renoveras.
Arrangör: Uppsala brandförsvar
Dialog om Handlingsplan för mobilitet och trafik
Uppsala kommun efterfrågade allmänhetens synpunkter på en handlingsplan för mobilitet och trafik som tagits fram av stadsbyggnadsförvaltningen. Handlingsplanens syfte är att öka andelen hållbara resor och transporter fram till 2030 samt bidra till att alla resor och transporter i Uppsala är hållbara år 2050.
Arrangör: Stadsbyggnadsförvaltningen, Uppsala kommun
Mer information: Läs förslaget till handlingsplanen för mobilitet och trafik
Uppsalas resa mot fossilfri uppvärmning
När du som Uppsalabo väljer fjärrvärme som uppvärmningsform så bidrar du till Uppsalas och Sveriges resa mot ett bättre klimat. Vad pågår på anläggningen i Boländerna idag och hur jobbar vi för att uppnå fossilfrihet?
Arrangör: Vattenfall Värme, Uppsala
Mer information: Här finns mer information om det stora bygget, Carpe Futurum, i Boländerna (Vattenfall).
Med Ord till handling: Livesänt politikerprat med unga för unga!
Barn och unga träffade politiker i Uppsala live och ställde sina klimatfrågor!
Arrangör: Barnombudet i Uppsala län
Så ser det hållbara livet ut
Under korta delföreläsningar visade Superhjärnan upp hur det hållbara livet kan se ut i ett framtida Uppsala. Superhjärnan består av arkitekter och teknikkonsulter verksamma i Uppsala. Du kommer få ta del av följande:
- Reflektioner av Richard Nygren från White kring hur vi bor och bygger med trä, solceller, bygger om istället för bygger nytt, utnyttjar ytor och undviker bil.
- Uppsalahem berättar om boendekoncept som försöker svara på frågan "Hur minskar vi klimatavtrycket samtidigt som vi ökar välbefinnandet?" Ett samtal mellan hållbarhetsstrateg Åsa Pallin och fastighetsutvecklingschef Sara Westberg från Uppsalahem samt Lisa Henningsson från Bjerking.
- Frågor och diskussion
Arrangör: Superhjärnan
Workshop för studenter och föreningar inom miljö, klimat och hållbarhet
Är du med i en studentförening på universitetsnivå som jobbar med miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor? Vill ni få kontakt med andra föreningar som gör samma sak, värva nya medlemmar och bedriva effektivt påverkansarbete gentemot lärare, politiker och företag?
Arrangör: Klimatkoll, Svalna, Miljöbron, CEMUS med flera
Mer information: Gå till CEMUS webbplats.
Lär dig mer om Uppsalas växthusgasutsläpp
En föreläsning om hur Uppsalas geografiska växthusgasutsläpp ser ut idag och i framtiden. Vi visade utsläppsstatistik och berättade mer om den modellering av våra framtida utsläpp som görs inom projektet Klimatfärdplan Uppsala.
Arrangör: Uppsala kommun
Leva klimatsmart – Ett rikare liv?
Idag lever medelsvensken som om vi hade 4 jordklot. Vilka utmaningar lämnar det till dagens barn och ungdomar? Finns möjlighet att få ett rikare liv genom att anamma en klimatsmart livsstil?
En digital föreläsning med landshövding Göran Enander samt efterföljande panelsamtal med biskop Karin, Röda korset och Ageravolontärer.
Arrangör: Svenska kyrkan Uppsala stift och Uppsala pastorat
Klimatpedagogik för barn och ungdomar
En föreläsning med tankar och idéer om hur vi kan jobba med klimatfrågan tillsammans med barn och ungdomar. Föreläsningen tog sin utgångspunkt i olika erfarenheter från projekt med scoutgrupper i åldrarna från 8 till 16 år. Helt enkelt "learning by doing" med fokus på klimatet.
Arrangör: Valsätrakyrkans scoutkår
Delat boende, energiarbete och odling i Ultuna
Det natursköna Ultuna har varit säte för lantbruksutbildningar sedan 1840-talet. Här kunde du lyssna på när Akademiska Hus berättar hur de jobbar med hållbarhet i området idag.
Arrangör: Akademiska Hus
Är du hållbar lille vän?
Ett samtal om individens, samhällets och företagens ansvar för en hållbar utveckling. Tillsammans med bland andra Jonas Mosskin, vice ordförande Psykologer för hållbar utveckling. Moderator: Mikolaj Norek, medgrundare Norek Norek.
Arrangör: Norek Norek Psykolog- och Psykoterapimottagning
Beteenden, nudging och hållbarhet
Vad är nudging? För att förstå drivkrafterna bakom våra beteenden tittade vi på hur hjärnan fattar beslut. Deltagarna fick själva testa och överraskas av sina val. Det ökar faktiskt sannolikheten att lära sig något – om sig själv och hur nudging kan användas för att uppmuntra hållbar beteendeförändringar.
Arrangör: Ohana
Vad kan delas för att leva mer hållbart där du bor?
Vi delar staden med varandra – men kan du tänka dig att dela dina kläder med dina grannar? Hur delar du prylar, ytor och transportmedel med andra, och hur kan detta göra staden mer hållbar. Workshopen inleddes med exempel på delande i olika former och sedan diskuterade vi tillsammans delandets roll i dagsläget och pratade om hur delandet skulle kunna se ut i Uppsalas olika stadsdelar i framtiden.
Arrangörer: Susanne Lind, Energi- och klimatrådgivare, Uppsala kommun, Joakim Lindmarker, Arkitekt, Urban Minds, Josefin Wangel, Forskare, Sveriges Lantbruksuniversitet, Malin Bäckman, Doktorand, Sveriges Lantbruksuniversitet
Mer information: Workshopen var en del av projektet: Att skapa hållbara urbana livsstilar genom nudging och medborgardeltagande (slu.se).
Vilka åtgärder för klimatomställning kräver du från din hyresvärd?
Vad tycker hyresgäster i Uppsala att fastighetsägare kan göra för att vara med om att skapa en hållbar framtid eller ta mer ansvar för klimatet? Engagemang bland såväl hyresvärd som hyresgäster är en förutsättning för att miljöinsatserna ska ge ordentlig effekt. En digital träff där vi pratade om vad våra hyresvärdar behöver göra och vad vi kan bidra med.
Arrangör: Föreningsstyrelsens miljögrupp på Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta
Ölprovning – Tema ekologiskt och närproducerat
Hur ofta tänker man egentligen på att handla klimatsmart på systembolaget? Alldeles för sällan tycker vi! Därför hade vi ha en ölprovning live på instagram med både alkoholfria och alkoholhaltiga öler och olika typer av öl som provades.
Plats: Instagram, livesändning i stories. Klicka här för att komma till kontot @samvetarna.
Arrangör: Föreningen Samhällsvetarna Uppsala
"FrågeSportfastigheter" vid Studenternas – tävla om fina priser!
Välkommen till åpromenaden vid Studenternas, där det kommunala bolaget Sportfastigheter har en utställning om sitt klimatarbete. Sportfastigheter är med sina idrotts- och rekreationsanläggningar en del av vardagen för många uppsalabor. Med utställningen vill vi visa delar av vad vi tillsammans gör för klimatet.
Plats: Åpromenaden och området vid Studenternas.
Arrangörer: Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB
Mer information: Besök Sportfastigheters webbplats för mer information om quizet.
Shoppa klimatsmart med second hand-butiken Stil Uppsala
Digital rundvandring i butiken, tävling om presentkort, garderobsrensning för miljön och shoppa på distans! Under Uppsala klimatvecka kommer den moderna second hand-butiken Stil Uppsala ha flera digitala aktiviteter.
Plats: På Stil Uppsalas instagramkonto @stiluppsala. Följ @stiluppsala på Instagram här.
Arrangör: Stil Uppsala
Mer information: Besök Stil Uppsalas webbplats.
Med Ord till handling med Barnombudet i Uppsala län
Vi vill ge en möjlighet för barn och unga att prata om klimatet och att vuxna lyssnar. Vi välkomnar alla barn och unga att digitalt skicka in sina frågor och tips om klimatet till oss! Kontakta oss digitalt på vår hemsida under hela klimatveckan.
Plats: På Barnombudet i Uppsala läns webbplats.
Datum och tid: 21–27 mars
Arrangör: Barnombudet i Uppsala län
Spela KlimatBingo och digitala Escape room
Gör en insats för klimatet och utmana dig själv, en kompis eller kanske familjen genom ett klurigt spel! Gör klimatsmarta val i KlimatBingo. Lär om äppelskruttets eller dagvattnets väg i digitala Escape room.
Plats: Vart du vill.
Datum och tid: 21–27 mars
Arrangörer: Uppsala Vatten och Avfall AB
Mer information: Hitta klimatBingo och Escape room här.
Ät mer klimatsmart
Butiken firade 15 år, med rabatter på extra miljövänliga matvaror och på slipning av knivar och verktyg. Klimatsmart recepthäfte och tips på hur du minskar matsvinnet fanns i butiken under klimatveckan.
Plats: Svenska Delikatesser, Styrbjörnsgatan 16
Arrangör: Svenska Delikatesser
Inred ditt hem mer hållbart
Ta del av våra inredares bästa tips för att göra ditt boende mer hållbart. Ett klipp om dagen publiceras under klimatveckan.
Plats: Instagramkontot @IKEA_Uppsala. Klicka här för att komma till kontot @IKEA_Uppsala.
Arrangör: IKEA Uppsala
Klädinsamling hos ICA Maxi Gnista
I samarbete med Stadsmissionen hade Ica Maxi Gnista en klädinsamling i butiken under klimatveckan.
Arrangör: Ica Maxi Gnista
Klimatvecka på Östgöta nation
För att uppmärksamma Uppsala klimatvecka och engagera Uppsalas studenter hade Östgöta nation bland annat ett quiz och klimatsmarta menyer i både fiket och puben, givetvis coronaanpassat.
Arrangör: Östgöta nation
Case-vecka med EWB: Framtidens transport
Under veckans gång fick deltagarna möjlighet att komma med förslag på hur framtidens transport kommer se ut i Uppsala kommun. Förslagen redovisades och en vinnare utsågs.
Plats: Facebook. Klicka här för att komma till case-tävlingen.
Arrangör: Engineers Without Borders
Skanskas klimatquiz
Ta chansen och lär dig mer om klimatpåverkan från byggande och boende. Ta en virtuell promenad och svara på några frågor som är kopplat till olika byggnader i Uppsala. Genom att svara har du möjlighet att vinna ett klimatsmart pris. Quizet kommer att ligga ute under hela Uppsala klimatvecka.
Plats: Digitalt. Klicka här för att komma till Skanskas klimatquiz.
Datum och tid: 21–27 mars
Arrangör: Skanska
Gymnasieelever hackade för en hållbar framtid
För att undvika en klimatkollaps krävs omställning. Hur vi bor, reser, äter och konsumerar har betydande klimatpåverkan, så vi kan göra stor skillnad – men hur? Det undersökte 100 gymnasieelever från Uppsala. Den 25 mars möttes de i ett hackaton för hållbarhet. Eleverna med det vinnande bidraget kommer utveckla sin idé med entreprenörsstiftelsen Drivhuset i Uppsala. Och lösningarna påverkar även utformningen av Klimatfärdplan Uppsala.
Barnens byggskola på fritidsklubbarna
I samverkan med NCC och Vasakronan anordnade Fritid Uppsala Barnens byggskola under klimatveckan i Uppsala 22–26 mars. Aktiviteten innebar att barnen ritade och byggde ett framtidshus. Med anledning av klimatveckan var materialet återbrukat, det kom från NCC och Vasakronans projekt Magasin X och tanken var att barnen skulle få tänka på att de bygger ett hus som fungerar i framtiden och är anpassat att klara klimatförändringarna och inte har för stor påverkan på miljön.
Bidragen publiceras på www.fritidsklubbar.uppsala.se .
Måltidsservice serverade planetsmart mat
Måltidsservice är Uppsala kommuns interna leverantör av måltider. Måltidsservice lagar och serverar mat på ungefär 100 förskolor, 60 grundskolor, 7 gymnasieskolor, 8 seniorrestauranger och 17 boenden. Det blir ungefär 45 000 måltider varje dag. Under Uppsala klimatvecka bjöd de på extra planetsmart mat.
Det här var veckans menyn:
Måndag
- Morotsbollar med klyftpotatis och vitlökssås
- Fish & chips med remoulad
Tisdag
- Korvbuffé (olika sorter som exempelvis ekologisk falukorv, vegokorv och hönschorizo) med vårens primörer och stekt kulpotatis
Onsdag
- Vegoburgare med potatismos och dressing
Torsdag
- Vegonuggets med coleslaw, havreris och currysås
- Nuggets med coleslaw, havreris och currysås
Fredag
- Tacogratäng på vegofärs med ris och nachos
Här kan du läsa mer om Måltiddservice hållbarhetsarbete (maltidsservice.uppsala.se).
Över 50 aktörer från Uppsala bidrog till det breda programmet fyllt med verktyg, inspiration och kunskap för en hållbar framtid.
Uppsala klimatprotokoll
Uppsala klimatprotokoll är ett nätverk där företag, föreningar och offentliga organisationer samverkar för att nå Uppsalas långsiktiga klimatmål, Uppsala kommun är en av medlemmarna. Stora delar av nätverket var involverade i att ta fram upplägget för klimatveckan 2021 och många gjorde också egna interna aktiviteter.
Medlemmar som deltog i Uppsala klimatvecka
- Akademiska hus
- Atea
- Cytiva
- Galderma
- Ikea
- Klimataktion Uppsala
- Krook och Tjäder
- Länsstyrelsen Uppsala län
- Naturskyddsföreningen Uppsala
- NCC
- Ramboll
- Skanska
- SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet
- Sport- och rekreationsfastigheter
- STUNS
- Svenska kyrkan, Uppsala pastorat
- Uppsalahem
- Uppsala universitet
- Uppsala Vatten och Avfall
- Vattenfall Värme Uppsala
- Vasakronan
- WSP
Andra arrangörer
- Akutcykel
- A-sidan arkitektkontor
- Barnombudet i Uppsala län
- Bibliotek Uppsala (Uppsala kommun)
- Bruised Food Club
- Cemus
- Ecollective
- Energikontoret Mälardalen
- Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län
- Engineers without borders (Ingenjörer utan gränser)
- Fyrisgården
- Föreningen samhällsvetarna Uppsala
- Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta
- Ica Maxi Gnista
- Klimatprata
- Klimatpsykologerna
- Klimatsvaret
- Konsument Uppsala (Uppsala kommun)
- Los Vegos
- Länsförsäkringar Uppsala
- Norek Norek Psykolog- och psykoterapimottagning
- Rudbeckia kollektivhusförening
- Sensus
- Stationsgatan Cykel
- Stil Uppsala
- Superhjärnan (ett 20-tal företag verksamma inom arkitekt- och teknikkonsultbranschen i Uppsala)
- Sustainergies
- Svea Fastigheter
- Svenska Delikatesser
- Svenska kyrkan Uppsala stift och Uppsala kyrkogårdar
- Tjänstemannaföreningen i Uppsala
- Uppsala brandförsvar
- Uppsala returcyklar
- Uppsala studentkår
- Valsätrakyrkans scoutkår
- von Bahrs skola, Uppsala kommun
- Zero Waste Uppsala
- Östgöta nation