Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Landsbygdsdag 22 mars under Klimatveckan

Landsbygdsmässan 2021, en kväll under Uppsala klimatvecka med den hållbara landsbygden i fokus.

Fokus landsbygd – en del av Uppsala klimatvecka 2021

På måndag kväll under Klimatveckan fokuserade vi på landsbygden, om hur vi kan stötta våra lokala livsmedelsproducenter, hur Upplandsbygd arbetar med landsbygdsutveckling, samåkningslösningar och energi- och klimatrådgivning. 

Hållbarhetsprofilerna Maria Soxbo och Emma Sundh inledde kvällen. I en "battle" mellan stad och landsbygd vände och vred de på klimatfrågan, vinningar och utmaningar, lösningar och möjligheter – ur olika perspektiv.

Inledningen med Maria Soxbo och Emma Sundh filmades och här nedan kan du se den textade inspelningen.

Maria Soxbo och Emma Sundh är båda influencers inom hållbarhet, bloggare och grundare av Klimatkubben.se. Klimatklubben är ett nätverk för personer som vill omvandla sin oro inför klimatförändringarna till engagemang och gemenskap. De är båda  författare av boken ”Gör skillnad!: från klimatångest till handlingskraft”. 

Kvällens föreläsningar

Deltagare kunde välja mellan dessa föreläsningar, allt genomfördes digitalt via zoom. 

17.30-18.00 REKO-ringar Nätverkande Samåkning Energirådgivarna
18.00-18.05 Paus för förflyttning till nästa föreläsning
18.05-18.35 REKO-ringar Nätverkande Samåkning Energirådgivarna

Program

REKO-ringar: Så stöttar du dina lokala livsmedelsproducenter

Under pandemiåret har det blivit allt mer populärt att handla lokalproducerad mat genom REKO-ringar. REKO innebär att livsmedelsproducenter och konsumenter går samman för att handla råvaror och produkter, utan mellanhänder. Lär dig mer om hur du kan stötta dina lokala livsmedelsproducenter.
Gästarrangör/föreläsare: Håkan Eriksson, Hushållningssällskapet och Ann-Helen Meyer von Bremer som driver en REKO-ring i Uppsala.

Hållbar landsbygdsutveckling med Upplandsbygd – häng med på vårens nätverksträffar

Lär dig mer om Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling. Genom LEADER-metoden arbetar vi med att stärka nätverkandet och skapa lokal utvecklingskraft på landsbygden. Vi jobbar med hållbar utveckling i fokus, för ökat välbefinnande och stärkta ekosystem samtidigt –där alla är med! Våren 2021 bjuder vi på fyra nätverksträffar med våra respektive hållbarhetsnätverk, ett utmärkt tillfälle att bli inspirerad och knyta kontakter med andra aktörer inom ditt intresseområde.
Gästarrangör/föreläsare: Upplandsbygd.

Samåkning på landsbygderna

Vad finns det för tjänster idag som kan lösa utmaningarna med hållbar mobilitet på landsbygden? Häng med och lär dig mer om samåkningslösningar. Med på eventet är företag som arbetar med samåkningslösningar i olika delar av Sverige.
Gästarrangör/föreläsare: Uppsala kommun.

Energi- och klimatrådgivning i Uppsala län

Föreläsningen fokuserar på byggnader på landsbygden. Vi tar upp hur du kan energieffektivisera smartast, minska dina energikostnader och vilka möjligheter det finns för solceller eller solfångare, laddbox för elbil samt bra uppvärmningsalternativ. Vi avslutar med begreppet energigemenskaper och hur det kan fungera för din byggnad. 
Gästarrangör/föreläsare: Uppsala kommun. 

Nyfiken på Klimatveckan?

Uppsala klimatvecka, genomförs 21–27 mars 2021. Här samlas experterna, vardagshjältarna och de goda exemplen på hur vi, som individer och samhälle, kan bidra till de omställningar som behövs för att vi ska må bra och nå målet – ett klimatpositivt Uppsala 2050.

Här kan du läsa mer om Klimatveckan 2021