Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Du som privatperson kan hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället på flera sätt. Du kan engagera dig både mycket och lite, beroende på dina egna förutsättningar. Alla sätt som bidrar till integration är bra och något som gynnar samhället. Det kan till exempel handla om att du fikar med en nyanländ vid ett enstaka tillfälle, eller att du tar ett längre uppdrag som vän eller kontaktperson.

  Hitta ett sätt som passar just dig – den du hjälper kommer att vara tacksam.

 2. Bli vän eller vänfamilj

  Många personer som flyttar till Uppsala från andra länder vill ha kontakt med etablerade svenskar. För att snabbare lära sig språket och bli en del av det svenska samhället.

  Ta chansen och bli vän eller vänfamilj. Då hjälper du nya Uppsalabor att lära känna staden och sitt nya hemland. Samtidigt får du kontakt med andra kulturer och möter nya vänner.

  Tillsammans kan ni vara med på aktiviteter som ordnas, till exempel kafékvällar och friluftsaktiviteter. Ni träffas så ofta och länge ni vill och avslutar därefter kontakten.

  Anmälan

  Du anmäler dig ensam, som par eller som familj. Berätta kort om dig, din familjesituation, arbete, intressen och om du kan andra språk än svenska. Skicka även med kontaktuppgifter.

  Sedan träffar du vänförmedlingen, som matchar dig eller din familj med en person eller familj som flyttat till Uppsala nyligen.

  Ni får varandras kontaktuppgifter och bestämmer tillsammans hur och när ni ska träffas. Du får ingen ersättning.

  Fyll i formuläret som du når genom att klicka på "Bli vän" nedan, eller skicka ett mejl till vanformedling@uppsala.se.

  När vi träffas ska du ha med dig ett utdrag ur polisens belastningsregister. Tänk på att du inte får öppna kuvertet du får från polisen.
  Hämta blankett för att begära utdrag ur belastningsregistret.

  Projektet vänförmedling är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Svenska kyrkan.

  Kontakta vänförmedlingen

  E-post: vanformedling@uppsala.se

 3. Bli utlånad på biblioteket

  Vill du lära känna en person från en annan kultur, prata svenska eller kanske dela ett intresse? Då kan du låna ut dig på biblioteket.

  Bibliotek Uppsala och föreningen Lions driver projektet Låna en Uppsalabo, som är ett sätt för nya och gamla Uppsalabor att mötas.

  Vi hjälper dig att hitta en nyanländ person med liknande intressen som du. Därefter tar du själv kontakt och bestämmer när ni ska ses. Första gången bjuder vi på fika! Sedan väljer ni själva när och var ni träffas.

  Vill du bli utlånad? Anmäl dig på bibliotekuppsala.se eller kom till Stadsbiblioteket tisdagar 13.00–14.30 och torsdagar 15.30–17.30.

 4. Bli familjehem, jourhem eller god man

  Det behövs fler familjehem, jourhem, kontaktpersoner och personer som kan vara god man för ensamkommande barn.

  Läs om att bli familjehem eller jourhem
  Läs om att bli god man för ensamkommande barn 
  Läs om att bli kontaktperson

 5. Bli yrkesmentor

  Uppsala kommun har tillsammans med Arbetsförmedlingen och Rotary ett projekt där du kan bli yrkesmentor till en nyanländ akademiker. Syftet med mentorskapet är att göra det lättare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden genom att utöka sina yrkesnätverk och komma ut i praktik.

  Genom att erbjuda din erfarenhet, kompetens och branschkännedom till en nyanländ akademiker hjälper du till att korta den personens väg till jobb och meningsfull sysselsättning. 

  Vem som kan bli yrkesmentor

  Du kan bli yrkesmentor om du är

  • läkare
  • sjuksköterska
  • apotekare
  • ingenjör
  • jurist
  • ekonom.

  Anmälan

  Läs mer och anmäl dig på rotarymentorer.se.

  När du anmält dig får du komma på ett matchningsmöte för att se om personkemin stämmer mellan dig och personen du ska vara mentor åt. 

  Mentorskapet pågår i åtta månader. Under den tiden träffas du och den nyanlände ungefär en gång i månaden. Ni bestämmer själva när, hur och var ni ska träffas. Under mentorskapet ska du ordna minst ett relevant arbetsplatsbesök.

 6. Engagera dig i hjälporganisationer

  Här hittar du några av de stödorganisationer som genomför insatser för asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd och ensamkommande barn i Uppsala. 

  Nyby Vision

  Ger språkträning och bedriver kompetenshöjande och hälsofrämjande integrationsverksamhet.
  Läs mer på nybyvision.se

  Röda korset

  Driver bland annat träffpunktsverksamhet med språkkafé.
  Läs mer på Röda korsets webbplats

  SIU (Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala)

  Paraplyorganisation för ett 40-tal invandrarföreningar i Uppsala. De arbetar bland annat för ett integrerat samhälle via fadderprojekt för nyanlända.
  Läs mer på iuppsala.se

  Studiefrämjandet

  Driver Föreningshuset Kontakten i Gottsunda med bland annat språkträning och läxhjälp.
  Läs mer på kontakten.nu

  Svenska kyrkan

  Svenskundervisning och andra aktiviteter för flyktingar via kyrkans olika församlingar i Uppsala.
  Läs mer på svenskakyrkan.se/uppsala

  TRIS (Tjejers rätt i samhället)

  En ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Erbjuder även läxhjälp.
  Läs mer på tris.se

  Uppsala Stadsmission

  Driver olika verksamheter till stöd för människor i Uppsala som befinner sig i utsatta livssituationer.
  Läs mer på uppsalastadsmission.se

  Listan innehåller bara organisationer som får stöd av, eller samarbetar med kommunen på något sätt. Förutom dem finns många lokala organisationer, kyrkor och föreningar som gör insatser av olika slag.

Nyheter om integration

 • Ny webbplats hjälper internationella talanger i Uppsala

  Uppsalas arbetsgivare rekryterar varje år tusentals internationella talanger med olika spetskompetenser. Men många väljer att flytta vidare, vilket är en stor förlust för både samhället och arbetsgivarna. Därför startar nu universiteten, regionen, kommunen och Handelskammaren ett helt nytt initiativ – Uppsala International Hub – för att behålla talangerna i regionen.

 • Så kommer pandemin prägla jämställdhetsarbetet framöver

  Motverka hinder för utsatta grupper att komma i egenförsörjning, intensifiera det förebyggande arbetet med att tidigt upptäcka våld i nära relationer och prioritera insatser för att förbättra ungas, framförallt tjejers och hbtq-personers, hälsa och välmående. Det är några av medskicken i Uppsala kommuns jämställdhetsbokslut för 2020.

 • Nu släpps biljetterna till Mänskliga Rättighetsdagarna

  Mycket kommer vara annorlunda på de digitala Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala. Men som vanligt är arrangemanget till för dig som vill ha fortbildning i mänskliga rättigheter.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med integration

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.