Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lekplatser, lekmiljöer och spontanidrott

Barns lekmiljöer

Barn och unga ska enligt barnkonventionen ha rätt till lek, vila och fritid och ska därför erbjudas möjligheter till en meningsfull fritid. Barns lek är en del i barnets utveckling. I leken övas färdigheter så som balans, bollsinne, koordination, kondition, socialt samspel och mycket annat utan att det är en målmedveten träning. Att främja barns möjlighet till lek har därför stor betydelse för att öka intresset för rörelse och aktivitet, både ensamt och i samspel med andra.

Inom Uppsala kommun pågår en ständig utveckling av lekplatser för barn och unga, målsättningen med kommunens lekplatser är att ge barn tillgång till spännande och inkluderande lekmiljöer som lockar till lek och aktivitet, att främja barns hälsa och utveckling, och att skapa attraktiva mötesplatser för barn och vuxna.

Riktlinjer för lekmiljöer på allmän plats i Uppsala kommun

För att säkra en god tillgång till bra lekmiljöer har Uppsala kommun antagit riktlinjer för lekmiljöer på allmän plats i Uppsala kommun.

Riktlinjer för lekmiljöer på allmän plats i Uppsala

Lekmiljö

En lekmiljö omfattar inte bara den anlagda lekplatsen utan även omgivande miljöer och aktivitetsytor som är tillgängliga för lek. Det kan till exempel vara skogsdungar, lekbuskage, kullar, öppna gräsytor och platser för spontanidrott. Det finns många platser som väcker lusten att leka, lära och utforska, vissa är anlagda och andra är naturliga. I samband med att en park eller lekplats ska byggas eller byggas om så skapar och förstärker vi lekmiljöer som bidrar till lekvärdet tillsammans med den anlagda lekplatsen. Lek uppstår i det enskilda barnet och en bra plats för lek erbjuder sådant som hjälper leken. Platsen ger leken möjlighet att träda fram, växa och förändras och gör att barnet känner tillit och trygghet till människorna och omgivningen.

Lekplats

Lekplatsen är en anlagd del i den byggda utemiljön avsett och anlagt för att uppmuntra barns lek. I Uppsala kommun innebär det ytan för den mer traditionella lekutrustningen såsom gungor, sandlådor, klätterställning och gungbrädor.

Lekplatsen ska utformas enligt de gemensamma europeiska standarder som finns för säkerhet på lekplatser, SS-EN 1176 och SS-EN 1177.

Spontanidrott

För att uppmuntra äldre barn, ungdomar och vuxna till rörelse och aktivitet finns det i Uppsala gott om spontanidrottsplatser. Spontanidrott är anläggningar på allmän plats som inte är bokningsbara och som är öppen för alla att använda. Det kan vara utegym, parkouranläggningar, basketplaner, fotbollsplaner, skateboardramper, bouleplaner eller liknande.

Våra mål

Här presenteras Uppsala kommuns mål för hur lekmiljöer ska utformas för att på bästa sätt möta barns behov och vara sociala mötesplatser i kommunen.  Målen baseras på politiska styrdokument, forskning, erfarenhet och dialoger med barn i tidigare utförda park- och lekplatsprojekt. Målen omfattar kommunala lekmiljöer på allmän platsmark samt vid kommunens friluftsområden, badplatser och naturreservat.

Lekmiljöer i Uppsala kommun ska:

  • Locka till utevistelse. Lekmiljöer i Uppsala kommun ska vara utmanande, inbjudande och bidra till glädje och en vilja att vistas utomhus.
  • Ha en god gestaltning. Lekmiljöer i Uppsala kommun ska placeras så att de tar tillvara på platsens förutsättningar och de kvaliteter som finns. Befintlig terräng och vegetation ska integreras i lekmiljön och en variation i rumslighet ska eftersträvas.
  • Ha ett högt lekvärde. Lekmiljön ska utmana alla sinnen och erbjuda möjlighet att utöva flera olika typer av lekar såsom motorik- och rörelselekar, sociala och samarbetande eller kreativa och skapande lekar. Det ska eftersträvas ett så högt lekvärde som möjligt utifrån lekmiljöns förutsättningar och kategoritillhörighet.
  • Vara tillgängliga. Lekmiljöer i Uppsala kommun ska vara välkomnande och inkluderande. De ska innehålla lekvärden för alla oberoende av förmåga eller funktionsnedsättning.
  • Fungera som mötesplatser. Lekmiljöer ska inte bara vara en plats för lek utan också en plats där det finns möjlighet för barn och vuxna, i olika åldrar och med skilda förutsättningar att mötas och interagera.
  • Finnas nära. Barn i Uppsala kommun ska ha tillgång till lekmiljöer nära sitt hem. Dessa ska ha hög kvalitet och komplettera boendemiljön. Lekmiljöer ska placeras på strategiska platser i anslutning till kommunikationsnät och lekstimulerande miljöer.
  • Utformas med barnrättsperspektiv. Vid planering av utemiljöer för barn ska delaktighet prioriteras. Deras kunskaper och erfarenheter ska tas tillvara.
  • Hålla över tid. Lekmiljön ska uppmuntra till lek och aktivitet året om. Årstidsväxlingar och väder ska tas tillvara för effekt och variation. Vid val av växtmaterial, lekutrustning och övriga material är miljöpåverkan, livslängd och underhållskostnader viktiga aspekter. Endast fossilfria material ska användas.
  • Vara trygga och säkra. Besökare ska känna sig trygga i kommunens lekmiljöer. De ska utformas och förvaltas så att de är säkra men ändå innehålla utmaningar.

Uppsalas lekplatser

Här kan man läsa mer om ett urval av Uppsalas omkring 160 lekplatser

Lekplatser

Säkerhet, drift och underhåll

Uppsalas lekplatser kontrolleras och besiktas löpande för att säkerställa att de är trygga och säkra. Vår egen personal utför tillsyn i veckorna och funktionskontroller ett par gånger per är, olika ofta beroende på hur välbesökt lekplatsen är.  

Den årliga besiktningen genomförs av besiktningspersoner som är certifierade av Sereno Certifiering AB.

Läs mer på boverkets hemsida om regler för lekplatser och lekredskap

Regler för lekplatser och lekredskap

Nämndernas roller och ansvar

I Uppsala kommun är plan- och byggnadsnämnden tillsynsmyndighet för säkerhet och tillgänglighet på lekplatser inom kommunen. Läs mer om vad det innebär här Tillsyn lekplatser och lekredskap.

I Uppsala kommun är gatu- och samhällsmiljönämnden ansvarig för frågor som en fastighetsägare har gällande säkerhet och tillsyn av kommunens egna lekplatser.