Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Resultat av dialog

Lämna synpunkter inför tillståndsprövning av vattenverksamhet för spårvägsbroar - samråd

Dialogen är avslutad.

Här nedan kan du ta del av resultatet.

Resultat i korthet

Sammanfattning

Bygget av gång-, cykel- och spårvägsbroar över Fyrisån respektive Hemslöjdsvägen kräver tillstånd enligt Miljöbalkens kapitel 11. Uppsala kommun kommer därför under våren 2024 att lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen för att få en miljödom. För bron vid Ultuna gäller det bland annat anläggning av brostöd i vattenområde och för Hemslöjdsvägen bortledning av grundvatten, när vägen under bron sänks.

Just nu pågår arbete med att ta fram ett underlag till ansökan. Från den 8 december 2023 till och med den 31 januari 2024 pågick ett samråd då allmänheten hade möjligheter att lämna synpunkter på underlaget. Sammanlagt kom det in 23 yttranden från privatpersoner.

Svar på yttranden kommer under våren

Synpunkterna från samrådet ska nu sammanställas och skickas till mark-och miljödomstolen, som en del av ansökningshandlingen. Förutom de synpunkter som kom in under samrådet ska Uppsala kommun även ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. I miljökonsekvensbeskrivningen kommer en samrådsredogörelse finnas bifogad och i den kommer kommunen svara på alla yttranden. Hela miljödomsansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning och yttranden kommer läggas ut på denna webbplats senare under våren

Andra aktörer som fått möjlighet att yttra sig under samrådet är intresseorganisationer och närliggande verksamheter samt ett antal myndigheter till exempel Länsstyrelsen, Miljöförvaltningen, Uppsala Vatten, Sjöfartsverket, SLU och SMHI.

Mark- och miljödomstolen tar ärendet vidare

Efter att miljödomsansökan skickats in är det mark- och miljödomstolen som avgör hur och när du som privatperson kan yttra dig igen. Den slutgiltiga miljödomen förväntas sedan vara på plats andra kvartalet 2025. När miljödomen är klar kan Uppsala kommun påbörja arbetet med att bygga broarna. De båda gång-, cykel- och spårvägsbroarna förväntas vara färdigbyggda till år 2029.

Samrådsunderlag tillståndsprövning av vattenverksamhet för spårvägsbroar (PDF, 4 MB)

Dialogen innan den avslutades

Dialogen pågick mellan

till

Sammanfattning

Bygget av gång-, cykel- och spårvägsbroar över Fyrisån respektive Hemslöjdsvägen kräver tillstånd enligt Miljöbalkens kapitel 11. Uppsala kommun kommer därför att lämna in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för att få en miljödom. Samrådet är ett första steg i processen. Fram till 31 januari 2024 kan du informera dig om projektet och lämna dina synpunkter.

Beskrivning

Bygget av broarna för gång-, cykel- och spårväg över Fyrisån respektive Hemslöjdsvägen kräver tillstånd enligt Miljöbalkens kapitel 11. För bron vid Ultuna gäller det bland annat anläggning av brostöd i vattenområde och för Hemslöjdsvägen bortledning av grundvatten, när vägen under bron sänks.

Uppsala kommun kommer därför att lämna in en ansökan till Mark- och miljödomstolen för att få en miljödom. Nu pågår arbete med att ta fram ett underlag för ansökan. Under samrådstiden har du möjlighet att lämna synpunkter på underlaget. Fram till 31 januari 2024 kan du informera dig om projektet och lämna dina synpunkter.

Ta del av samrådshandling

Samrådshandlingen finns att läsa hos Kontaktcenter i Stadshuset på Stadshusgatan 2. Du kan också ladda ned den via länken nedan.

Samrådsunderlag tillståndsprövning av vattenverksamhet för spårvägsbroar.pdf (PDF, 4 MB)

Utställning i Uppsalarummet

Välkommen till Uppsalarummet där du kan se vår utställning av underlaget till ansökan. Du kan också träffa oss där och få svar på dina frågor. 

  • Måndag 11 december, 12–14
  • Torsdag 14 december, 12–14
  • Tisdag 9 januari, 12–14

Många aktörer ska yttra sig

Andra viktiga aktörer förutom närboende är intresseorganisationer och närliggande verksamheter. Ett antal myndigheter ska säga sitt, till exempel Länsstyrelsen, Miljöförvaltningen, Uppsala Vatten, Sjöfartsverket, SLU och SMHI.

Fler tillfällen att lämna synpunkter

Miljödomen förväntas vara på plats andra kvartalet 2025 och det kommer fler tillfällen där du kan yttra dig under processen. Synpunkterna som kommer in under samrådet är viktiga delar i det fortsatta arbetet med ansökan.