Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Uppsnack i kvadrat 2 september 2023

Under 2023–2025 genomför Uppsala kommun Uppsnack-dialoger i olika delar av kommunen, både stad och land, med ett brett fokus kring hållbar utveckling i ett tidigt skede av samhällsbyggnadsprocessen. Den fysiska planeringen och samhällsbyggandet behöver utgå från de behov som finns hos både nuvarande och framtida generationer. Redan lördag den 2 september finns det chans att vara delaktig och tycka till genom Uppsnack om innerstaden, Skarholmen och Kungsängstorg.

Uppsala innerstad ska vara ett ställe där man trivs att leva och verka i och även besöka på ett tryggt och hållbart sätt. Vi ska kunna röra oss, mötas och ha nära till det vi behöver i vardagen. Innerstaden ska fortsätta att utvecklas och förnyas med bostäder, arbetsplatser, hotell, gröna stråk samt en variation av mötesplatser med handel och evenemang. Fler caféer, restauranger och kulturaktörer med kompletterande erbjudanden ska kunna etableras och frodas. Vi ska ha en robust infrastruktur med säkrad kapacitet, och främja resurshållning så att kretslopp uppnås.

Uppsnack innerstaden och Skarholmen

Uppsala kommun kommer att finnas på plats på Skeppskajen för att samtala, besvara frågor och samla in synpunkter om uppdateringen av Uppsala kommuns innerstadsstrategi samt om utvecklingen av Skarholmen:

Innerstadsstrategin beskriver hur stadens centrala delar bör utvecklas. Den ska stödja en fortsatt hållbar tillväxt ekologiskt, ekonomiskt och socialt – med god service, tillgänglighet och attraktionskraft. Innerstadens hållbara vidareutveckling är viktig både för boende, verksamma och besökare.
Skarholmen är en plats med stora möjligheter, men med relativt få besökare. Uppsala kommun vill tillgängliggöra Mälaren för allmänheten och utveckla Skarholmen till ett lokalt och regionalt besöksmål. En plats med fler ytor att vistas och umgås på och möjligheter till fler aktiviteter och upplevelser i och nära Mälaren.

Datum: Lördag 2 september 2023
Tid: 14–18
Plats: Skeppskajen, Östra Ågatan 87, Uppsala

Tyck till digitalt om Uppsalas innerstad
Ta del av Uppsala kommuns innerstadsstrategi (under uppdatering)
Ta del av planerna för Skarholmen  

Uppsnack Kungsängstorg – dialog om ett grönt stråk genom innerstaden

Uppsala kommun kommer att finnas på plats på Kungsängstorg för att samtala, besvara frågor och samla in synpunkter om det kommande gröna stråket mellan stationsområdet och Fyrisån:

Datum: Lördag 2 september 2023
Tid: 10-15
Plats: Kungsängstorg, Uppsala

Läs mer om ett grönt stråk genom innerstaden .

Innerstadens vidareutveckling de senaste åren

Det område i innerstaden som har förvandlats mest och snabbast under de senaste åren är Kungsängen, där det pågår en omfattande omvandling från industriområde till ett blandat innerstadsområde stad med bostäder, gröna ytor, arbetsplatser samt offentlig och kommersiell service.

Läs mer om Kungsängen .

Omvandlingen av Kungsängen inkluderar även en ny kombinerad bro för biltrafik och cykel- och gångtrafik över Fyrisån i höjd med Kungsängsesplanaden.

Läs mer om Tullgarnsbron .

Förutom detta har flera projekt genomförts under de senaste åren för att göra innerstaden ännu mer attraktiv, inte minst för cykel- och gångtrafikanter som ett led i klimatomställningen. Några exempel är upprustningen av Stora torget , södra delen av Gågatan i city (Svartbäcksgatan), samt en lekplats med medeltidstema i Klosterparken. Även satsningen på sommargator har varit uppskattad av både boende, verksamma och besökare.

Läs mer om Uppsalas sommargator

Din röst är viktig – hoppas vi ses!

Tillsammans utvecklar vi Uppsala kommun för att du och kommande generationer ska trivas.

Läs mer om Uppsnack.