Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ljusmanifestation och dansuppvisningar i samband med suicidpreventiva dagen

I samband med den internationella suicidpreventiva dagen vill Uppsala kommun uppmärksamma psykisk hälsa och arbetet med att förebygga självmord. Bland annat är kommunen medarrangör till en ljusmanifestation och flera dansuppvisningar på stan under Kulturnatten.

En vuxen och ett barn sitter på en trall med ryggen mot kameran. Den vuxne är vänd mot barnet.

Att förebygga självmord är en viktig del av arbetet med psykisk hälsa. Den delen av arbetet kallas suicidprevention. Uppsala kommun arbetar för att öka kunskapen om suicidprevention och att utveckla arbetet inom alla delar av kommunen, bland annat genom

  • breda utbildningssatsningar
  • samarbete med hälso- och sjukvården
  • samarbete med civilsamhället.

Läs mer om kommunens suicidpreventiva arbete.

Program på Kulturnatten lyfter psykisk hälsa och suicidprevention

Den 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen. Den 9 september är kommunen medarrangörer till en ljusmanifestation utanför Helga Trefaldighets kyrka. Aktiviteten är en del av Kulturnatten och pågår 17.00–23.00. Välkommen att prata med oss och de andra arrangörerna om vad vi alla kan göra för att förebygga självmord.

Det hålls också dansuppvisningar på Stora torget av elever vid Ekeby Dansstudio och Kulturskolan som uppmärksammar psykisk ohälsa och suicid. Uppvisningarna börjar 13.15.

Här hittar du hela programmet till Kulturnatten.

Ta del av en livsviktig föreläsning

Den 13 september bjuder kommunen in till den kostnadsfria digitala föreläsningen Våga fråga. Föreläsningen ger dig information och verktyg om hur du som medmänniska kan stödja personer i din omgivning som mår psykiskt dåligt.

Föreläsningen hålls av Suicide Zero och ordnas i tillsammans med Region Uppsala och kommunerna Uppsala, Heby, Håbo, Tierp, Älvkarleby och Knivsta.

Läs mer om föreläsningen och hur du anmäler dig.

En människa i veckan dör i självmord i Uppsala län

Antalet självmord har legat på samma nivå de senaste tjugo åren. I Sverige dör ungefär 1 500 människor av den orsaken varje år. Det innebär ett självmord var sjätte timme eller cirka fyra människoliv om dagen. I Uppsala län dör en människa varje vecka på grund av självmord. Utöver det görs långt fler självmordsförsök i länet och i landet.

Självmord och självmordsförsök är kostsamt både i lidande och i pengar. För samhället kostar det miljarder årligen men för de drabbade familjerna är tragedin inte mätbar. Men det går att förebygga och många av samhällets aktörer har en viktig roll i det arbetet.

Det finns hjälp och stöd

Om du själv mår dåligt och har tankar eller planer på att ta ditt liv så ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon som du har förtroende för, kontakta en stödjour eller sök hjälp i vården. Det är vanligt med självmordstankar – och det finns hjälp att få.

Till dig som har självmordstankar - 1177 Vårdguiden.
Hur kan du hjälpa en person som har självmordstankar? - 1177 Vårdguiden.

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller har svårt att stå emot dina tankar på att ta ditt liv.