Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Läsande förebilder i Uppsala lockar unga till läsning

För tredje året i rad uppmuntrar kampanjen Läsande förebilder #jagläser unga till att läsa mer. Att kunna läsa har stora fördelar för lärandet och förmågan att vara delaktig i samhället. Framgångsfaktorer för att skapa läsare är tillgång till böcker och just läsande förebilder. Det är därför Bibliotek Uppsala lyfter personer som kan inspirera till läsning.

Fotbollsspelare läser böcker
Fotbollsspelare i IK Uppsala är med på kampanjen läsande förebilder.

I samarbete med andra kommunala verksamheter som jobbar med unga vill Bibliotek Uppsala lyfta lokala läsande förebilder både i och utanför biblioteken. Två exempel är inom skola och olika idrottsverksamheter

Kampanjens utgångspunkt är att det är roligt att läsa och att det kan ske i många olika former. Genom att fortsätta synliggöra läsande förebilder kan flera unga inspireras och besöka Uppsalas bibliotek.

Årets förebilder är:

  • Bandet Frank med Marija. Stella. Eira och Hampus
  • Fotbollslaget IK Uppsala med Julia Ragnarsson, Klara Folkesson och Johanna Renmark
  • Yoel Escanilla, Artist och skådespelare
  • Oliver Nordin, Parkouratlet
  • Antonio Basala, utbildningsansvarig på Fredens hus

Vem som helst kan vara en läsande förebild

I rapporten Med läsning som mål av Kulturrådet framgår det att läsande förebilder är en av flera framgångsfaktorer för att främja läsning.[1] Det har biblioteket har tagit fasta på. En läsande förebild kan vara vem som helst i sin omgivning. Det kan vara lärare och föräldrar eller kompisar och andra kända personer inom politik, religion eller sport.

Unga läser mindre

Den dagliga läsningen minskar hos unga visar undersökningen Unga & medier 2021. Bland 13- till 16-åringarna är det bara 8 procent som läser böcker varje dag. Samtidigt önskar runt 50% att de ägnade mer tid åt läsning.[2]

PISA-testet och andra internationella mätningar visar att ungas läsförståelse har gått ner. Dagens samhälle ställer däremot höga krav på avancerade kunskaper av läs- och skrivkunnighet. [3]  Att läsa böcker på fritiden är ett sätt att öka ordförståelsen och gör det lättare att läsa andra texter också. Läsande förebilder är en kampanj för att tackla de här problemen och vända trenden. 



[1] Med läsning som mål 2015 s.50
[2] Unga & medier 2021 s.26
[3] Med läsning som mål 2015, s. 3

För mer information