Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Torg i Uppsala får namn efter idrottspionjären Inga Löwdin

Ett nytt torg i Uppsala får namn efter Inga Löwdin, som var verksam som idrottsledare i Uppsala, och som gjorde stora insatser för kvinnors idrottande. Den 26 september klockan 17.00 hålls en invigning av Inga Löwdins plats. Media är välkomna.

Det nya torget ligger i stadsdelen Kungsängen. På andra sidan Fyrisån ligger Studenternas IP. Det är just närheten till den historiska idrottsplatsen som gjort att namngivningsnämnden valt en idrottskoppling när de valt namn för torget.

– Inga Löwdin gjorde stora insatser för kvinnors idrottande och det känns roligt att uppmärksamma henne genom att hon får namnge en trivsam plats nära en av Uppsalas större idrottsanläggningar, säger Ylva Larsdotter (V), ordförande för namngivningsnämnden.

Invigningen hålls 26 september klockan 17.00. Ordförande för namngivningsnämnden, Ylva Larsdotter och ordförande för idrotts- och fritidsnämnden, Karolina Lundström (V), kommer att hålla invigningstal. IF Thor, som var Inga Löwdins hemmaklubb, arrangerar gång-orientering för alla som vill prova på.

Torget, som ligger vid Fyrisån i höjd med Kungsängsesplanaden, har fått ny gatubeläggning, belysning, planteringar och plats för uteserveringar. Det ger områdets boende och besökare nya ytor att mötas och umgås.

Verkade för att kvinnor skulle få åka skid-VM

Inga Löwdin föddes i Uppsala och var idrottare, idrottsledare och idrottshistoriker. Hon var en av Sveriges genom tiderna största kvinnliga idrottsledare med ett flertal internationella engagemang. Hon var framgångsrik idrottare inom både orientering och längdskidåkning. Som ledare hon hade en rad olika framstående positioner, bland annat som ordförande i Svenska skidförbundet, generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet, ordförande i Internationella skidförbundets särskilda kommitté för kvinnlig längdskidåkning och lagledare för svenska damlandslaget i längdskidor mellan 1949 och 1970.

Inga Löwdin arbetade för att öka intresset för kvinnlig längdskidåkning och för att kvinnor skulle få tävla i VM och OS, vilket realiserades vid OS i Oslo 1952.

För mer information