Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Sfi-lärare Monika Palmqvist Hansen får pedagogiskt pris inom vuxenutbildning

Vuxenutbildningens pedagogiska pris för sfi-lärare går i år till Monika Palmqvist Hansen på Utbildnings- och jobbcenter vuxenutbildning. I motiveringen till priset står det bland annat att Monika ser elevernas potential och att hon bidrar till deras lärande på ett fantastiskt sätt.

Sfi-lärare Monika Palmqvist Hansen  gratuleras av Monica Lindgren Petersson (V) från arbetsmarknadsnämnden, och Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen.
Sfi-lärare Monika Palmqvist Hansen gratuleras av Monica Lindgren Petersson (V) från arbetsmarknadsnämnden, och Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen.

– Oj, jag blir alldeles mållös. Tack så hemskt mycket. Det är fantastiskt roligt att vara lärare. Att man gör lite skillnad, säger Monika Palmqvist Hansen, sfi-lärare på Utbildnings- och jobbcenter vuxenutbildning.

Applåderna har just tystnat. Ett par minuter tidigare knackade det på dörren till Monikas klassrum. Monica Lindgren Petersson (V), förste vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden, kom in och berättade att Monika får vuxenutbildningens pedagogiska pris för sfi-lärare 2023 och läste upp motiveringen till priset.

Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen, gratulerar Monika och ger henne en blombukett. Monikas elever applåderar igen och biträdande rektor Sabah Göransson kramar om Monika.

Ser eleverna

Monika Palmqvist Hansen tycker att jobbet är roligt och framför allt viktigt. Hon berättar att hon möter många elever som kämpar på och att hon beundrar dem.

– När de kommer hit får de börja om från noll, säger Monika Palmqvist Hansen och fortsätter:

– Eleverna betyder mycket för mig. Det är roligt när man träffar dem senare, kanske ute i arbetslivet eller när de kommer tillbaka och ber mig att vara referens. Det har jag fått vara flera gånger och då blir jag väldigt glad.

Hon har undervisat inom sfi och svenska som andraspråk sedan 1988. Genom åren har Monika kommit fram till att det är viktigt för eleverna att de känner sig sedda. Och hon strävar efter att ha en god stämning i klassrummet.

– Eleverna ska våga. Jag försöker använda humor mycket i min undervisning, säger Monika Palmqvist Hansen.

Är rutinerad och nyfiken

Sabah Göransson, biträdande rektor, beskriver Monika som en engagerad lärare som inspirerar både elever och kollegor.

– Monika är rutinerad och ständigt nyfiken på att utveckla metodik för hur man kan möta eleverna på bästa sätt. Hon diskuterar gärna pedagogik och didaktik med kollegor och delar med sig av sin långa erfarenhet, säger Sabah Göransson och fortsätter:

– Det är väldigt roligt och inspirerande att besöka Monikas klassrum. Hon har ett otroligt fokus på eleverna.

Skapar goda relationer och en positiv stämning

Monica Lindgren Petersson (V), förste vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden har varit med och beslutat om vilka två lärare som får vuxenutbildningens utmärkelser i år. Monica berättar att Monika Palmqvist Hansen har fått många nomineringar och att det varit fint att ta del av dem.

– I nomineringarna framgår det att Monika ser varje elev, att hon skapar goda relationer och en positiv stämning i klassrummet. Hon har metoder som gör att eleverna verkligen lär sig svenska, säger Monica Lindgren Petersson.

Två priser till lärare inom vuxenutbildning

Det pedagogiska priset inom vuxenutbildningen i Uppsala inrättades 2020. Från och med i år delas två priser ut, ett till en lärare inom yrkesämnen eller allmänna ämnen, och ett till en lärare inom sfi. Pristagarna tar emot sina priser vid en ceremoni i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i december.

Motiveringen för Monika Palmqvist Hansens pris

Monika får det pedagogiska lärarpriset för sin förmåga att få elever att förstå det svenska språket genom att se eleverna som individer. Monika ser elevers potential och kämpar för att de ska nå sina mål. Hon är engagerad och bidrar till elevernas lärande på ett fantastiskt sätt.

Monika förklarar tills eleverna förstår lektionen. Hon lär ut hur man övar på nya ord och ser till att eleverna talar mycket svenska i klassen. Det gör hon till exempel genom att alla i gruppen sitter bredvid elever som inte talar samma modersmål.

Monikas elever säger att hon är som en vän och att de ser fram emot att delta i klassen med Monika. En av eleverna formulerar det så här: ”Jag tror att alla som jag är tacksamma över att ha en så bra lärare i skolan. Jag är väldigt nöjd och jag är stolt över att ha varit en av hennes elever.”

 

Läs mer om olika former av utbildning för vuxna i Uppsala på Utbildnings- och jobbcenters webbplats

Uppsala kommun delar varje år ut pedagogiska priser till framstående lärare och ledare inom pedagogisk verksamhet.
Läs mer om priserna, kriterier och pristagare på sidan Pedagogiska priserna.