Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Sabina och Axel sommarjobbar som läsande förebilder

I tre veckor peppar Sabina Fridell och Axel Wallinder Källebo lågstadiebarn att läsa. De läser högt för barnen och leder språkutvecklande lekar.

En tjej och en kille kollar på kameran
Sabina Fridell och Axel Wallinder Källebo inspirerar barnen att läsa

– Barnen är jättesnälla. Och det känns viktigt att bidra till att hålla i gång deras läsning under sommaren, säger Sabina Fridell.

Hon och Axel Wallinder Källebo sommarjobbar på Tiundaskolans fritids. I tre veckor är de läsande förebilder för barn i förskoleklass–årskurs 3. De träffar barnen i grupper och läser högt för dem. Tillsammans pratar de kring bilderna i böckerna. Sabina Fridell och Axel Wallinder Källebo förklarar svåra ord och leder frågestunder om böckerna.

Det är deras första sommarjobb men de har haft prao på en skola och en förskola. De tycker båda att det är bra att sommarjobba. Dels för att det är roligt, dels för att det ger erfarenhet och pengar in på kontot.

En insats för att väcka lusten att läsa

Axel Wallinder Källebo och Sabina Fridells sommarjobb är inspirerat av ett initiativ som heter Läsa äger. Det handlar om att lärare, bibliotekarier, fritidspersonal och sommarjobbande ungdomar samarbetar för att väcka barns lust att läsa böcker på sommarlovet. För det är vanligt att de barn som inte läser under sommaren och tappar i läsförmåga.

– Det gäller särskilt barn som just har knäckt läskoden och barn som har lite svårare med läsningen. De har en uppförsbacke när höstterminen börjar. Och gapet ökar mellan barnen som har flyt i sin läsning och de som tycker det är svårt att läsa, säger Ullis Ralgård Jansson, speciallärare på Tiundaskolan.

Hon samordnar Läsa äger på skolan och är handledare för sommarjobbarna.

– Sabina och Axel är förebilder för barnen. Vi har pratat tillsammans om hur de kan inspirera barnen att läsa. Vi har också pratat om språkutveckling och valt ut böcker, säger Ullis Ralgård Jansson och fortsätter:

– Det är ett win-win. Sommarjobbarna har ett givande jobb där de känner att de gör skillnad. Och det är jättebra för barnen. De tar del av högläsningen och blir peppade att läsa.

Läser högt för barngrupper 

– Tror du att det här skulle kunna hända på riktigt, frågar Axel Wallinder Källebo.

Han har just läst boken Diamanttjuven för en grupp barn i årskurs 1. Nu får barnen varsitt kort där det står en fråga om boken. Barnen läser på korten och svarar. Axel Wallinder Källebo hjälper till att ljuda bokstäver och få ihop ord för de barn som inte har flyt i läsningen än.

Axel Wallinder Källebo och Sabina Fridell har tre högläsningsgrupper om dagen. På eftermiddagarna är de med barnen på fritids. De håller i språkutvecklande lekar och tar med en bunt böcker när det är dags för utflykt.

– Sommarjobbet är roligt. Barnen har så mycket energi. Och det känns bra att lära ut läsning till de yngre barnen, säger Axel Wallinder Källebo.

Vill du veta mer om Läsa äger? Du hittar information på Läsa ägers webbplats 

Fyra böcker