Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kommunens väktare skapar trygghet alla dagar i veckan

Kommunens väktare är på plats där de gör mest nytta. Var de rör sig styrs av de veckovisa lägesbilder som polisen och kommunen tar fram tillsammans. Att möta Uppsalabor och besökare, att föra samtal, observera, rapportera och larma är deras huvudfokus. Från och med 1 juli utökas antal dagar väktarna jobbar till alla dagar i veckan.

Två väktare går på gata i en stad
Kommunens väktare arbetar för ökad trygghet i kommunen.

Sedan 2022 har kommunen väktare som arbetar runt om i kommunen där det finns behov onsdag till lördag. De träffar invånare, för samtal och när det behövs rapporterar de vidare händelser till kommun och polis. Nu satsar kommunen ytterligare på trygghetsskapande och från och med 1 juli 2023 och året ut kommer väktarna att utökas från fyra dagar i veckan till att jobba varje dag klockan 15.00–01.00.

–  Vi har fått god respons på väktarnas arbete och de gör det möjligt för oss att agera snabbare och effektivare. Väktarnas bidrag utvärderas kontinuerligt och vi ser en stor vinst att snabbt ha en operativ resurs på plats som tillfälligt kan stärka upp, säger Andreas Croner, utvecklingsledare på kommunledningskontoret, Uppsala kommun.

Rätt insats på rätt plats

Väktarna är kopplade till metoden EST, effektiv samordning för trygghet, där kommun, polis och andra aktörer samlas veckovis och följer upp trender och tendenser kring tryggheten på olika platser. På så sätt kan vi styra olika insatser vecka för vecka till där de gör mest nytta både på kort och lång sikt. Det kan till exempel handla om folksamlingar där det blir oroligt och skadegörelse. Väktarna agerar på lägesbilden och rapporterar in händelser. Under sommaren har de exempelvis ronderingar på flera av kommunens badstränder kvällstid.

Läs mer om Effektiv samordning för trygghet, EST

Läs mer om väktare och ordningsvakter