Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Om du vill anställa en gymnasieungdom som går år 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) kan Uppsala kommun stå för en del av lönen. Arbetsplatsen kan ligga utanför region Uppsala.

  Arbetsplatsen betalar ut lön till ungdomen och ansöker om lönesubvention när lönen är utbetald. Före den 30:e juni behöver arbetsplatsen upprätta ett förhandsbesked med Uppsala kommun.

 2. Så mycket subventionerar Uppsala kommun

  Uppsala kommun subventionerar som mest 50 procent av timlönen och 50 procent av semesterersättning och sociala avgifter. Det gäller för upp till 20 ungdomar per arbetsplats och max 90 timmar per ungdom. Det totala maxbeloppet kommunen kan betala är alltså 6 624 kronor per ungdom och år.

  För att arbetsplatsen ska få rätt att ansöka om lönesubvention behöver ni skicka in en ansökan om förhandsbesked som godkänns av oss.

  Arbetsplatsen betalar ut lön till ungdomen och efter sommarjobbets slut skickas en ansökan om utbetalning av lönesubvention till Uppsala kommun, senast 31 oktober 2024

  Exempel 1: Företag A anställer en ungdom som jobbar 90 timmar. Företaget betalar lön på 98kr (8 820kr) + 12% semesterersättning (1 058kr) och 31,42% arbetsgivaravgifter (3 104kr). Uppsala kommun subventionerar med:

  50% av lönen (4 410kr), 50% av semestersättning (529kr) och 50% av arbetsgivaravgifter (1 552kr). Företaget får en utbetalning på 6 491kr.

  Exempel 2: Företag B anställer en ungdom som jobbar 90 timmar. Företaget betalar lön på 112kr (10 080kr) + 12% semesterersättning (1 210kr) och 31,42% arbetsgivaravgifter (3 547kr). Då lönen överstiger 100 kr/h subventionerar Uppsala kommun med:

  Maximal lönesubvention (4 500kr) + 12 semestersättning på 4500kr (540kr) och 50% arbetsgivaravgifter på 4500kr (1 584kr). Företaget får en utbetalning på 6 624kr.

 3. Villkor för att ta del av lönesubventionen

  Det är viktigt att villkoren nedan uppfylls och att en fullständig ansökan om utbetalning skickas in tillsammans med lönespecifikation och övriga dokument.

  För att ta del av lönesubventionen ska

  • förhandsbesked ha upprättats med Uppsala kommun
  • ungdomen vara folkbokförd i Uppsala kommun
  • ungdomen omfattas av en arbetsskadeförsäkring
  • arbetsplatsen vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket
  • lönen vara avtalsenlig och inte understiger våra minimilöner
  • sociala avgifter och semesterersättning betalas
  • fullständig ansökan om utbetalning inkommit senast 31 oktober 2024.
 4. Förhandsbesked för subventionerat sommarjobb

  Du ska fylla i och skicka in ansökan om förhandsbesked via ett formulär senast 30 juni 2024. Ungdomen får börja jobba innan ni har sökt, men det finns ingen garanti att förhandsbeskedet godkänns. Därför är det bäst att ansöka i god tid innan sommarjobbet startar.

  Ansök om förhandsbesked för subventionerat sommarjobb

 5. Ansök om utbetalning av lönesubvention

  Du ska fylla i och skicka in ansökan om lönesubvention efter sommarjobbets slut. Ansökan kommer att finnas på den här sidan. Det ska också bifogas dokument som styrker

  • utbetalning av lön enligt förhandsbesked
  • utbetald semesterersättning (på minst 12 procent.

  Kontakta feriejobb om du har frågor om subventionerat sommarjobb.

  Telefontiderna är måndag, tisdag och torsdag 9.00–16.00 och onsdag och fredag 9.00–12.00.

  Telefon: 018-727 16 17
  E-post: feriejobb@uppsala.se

 6. Lönestöd för att anställa ungdomar för feriejobb

  Föreningar och kommunala bolag i Uppsala kommun kan söka ett lönestöd för att anställa ungdomar för feriejobb under sommaren. 

  Lönestödet gäller för feriejobb till ungdomar som är folkbokförda i Uppsala kommun och går i årskurs 9 eller läser SPRINT - Språkintroduktionsprogrammet

  Läs mer om lönestödet för att anställa ungdomar för feriejobb 

 7. Sommarjobbsmässa 2024

  Arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun anordnar Sommarjobbsmässa för andra gången. Sommarjobbsmässa är den självklara platsen för företag som behöver sommarjobbspersonal 2024! Besökare är gymnasieelever 16-19 år från samtliga gymnasieskolor och program i Uppsala. Vi välkomnar alla företag som har behov av att anställa sommarpersonal till sommaren 2024.

  Datum: 13 mars 2024
  Tid: 13.00-18.00
  Plats: Fyrishov, Idrottsgatan 2, 753 33 Uppsala

  Det är kostnadsfritt att delta i Sommarjobbsmässan som utställare.

  Delta i Sommarjobbsmässa 2024

  Att delta i Sommarjobbsmässan innebär en god investering i vårt Uppsala. Du erbjuder Uppsalas ungdomar en väg till arbete och en kontakt i arbetslivet. Planera in datumet och resurser för att delta som utställare och bidra till en givande dag. 

  Anmäl dig och ditt företag till Sommarjobbsmässa 2024

  Har du frågor eller funderingar om Sommarjobbsmässa eller ditt deltagande? Tveka inte att höra av dig till oss!  Skicka dina frågor till sommarjobbsmassa@uppsala.se

   

 8. Kontakt

  Feriejobb

  Telefontider

  Måndag, tisdag och torsdag 9.00-16.00
  Onsdag och fredag 9.00-12.00

  Telefon:
  018-727 16 17

Nyheter om jobb och karriär

 • Ledarlabbet utvecklar framtida chefer

  Det är en häftig förmån att kommunen satsar på sina anställda genom Ledarlabbet. Det tycker Alva Melin och Albin Sjöberg. De sökte och kom in på den chefsförberedande insatsen, som är till för att rekrytera inifrån och utveckla interna förmågor som är intresserade av ledarskap.

 • Drygt 620 politiker och kommunanställda har utbildats i företagandets villkor

  Företagen är basen i Uppsalas fortsatta framgång. Att utbilda kommunala tjänstepersoner och politiker i företagandet villkor är ett sätt att stärka kommunens förmåga att vara en bra samarbetspartner till näringslivet för fortsatt hållbar tillväxt.

 • Nytt projektavtal för fler jobb och starkare attraktionskraft

  Ett nytt treårigt projektavtal mellan Uppsala kommun och Uppsala Innovation Centre (UIC) innebär att UIC får 1,3 miljoner per år. Målet är att skapa fler jobb i Uppsala och starkare attraktionskraft tillsammans.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Jobba som sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Jobba som socionom

  Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!