Alla personer under 18 år ska ha en förmyndare. Normalt är det barnets föräldrar eller vårdnadshavare som är barnets förmyndare och förvaltar barnets egendom. En förmyndare får inte själv vara omyndig eller ha förvaltare.
När barnet har fyllt 16 år ska han eller hon ha möjlighet att påverka viktiga beslut.
Huvudregeln i föräldrabalken är att föräldrar som är förmyndare själva bestämmer hur deras barns tillgångar ska användas eller placeras. Det kallas fri förvaltning. Den fria föräldraförvaltningen innebär att föräldrarna utan överförmyndarkontroll ska använda barnets tillgångar på det sätt som är bäst för barnet. Det innebär att föräldrarna inte kan låna barnets pengar för egen räkning.
Föräldrar förvaltar sina barns tillgångar under skadeståndsansvar. Det betyder att ett barn kan kräva skadestånd av föräldrarna om de allvarligt har misskött förvaltningen.
I vissa fall är föräldrarnas rätt att förvalta barnets tillgångar begränsad. Det kallas kontrollerad förvaltning och innebär att överförmyndarnämnden kontrollerar barnets tillgångar.
En god man som tillfälligt tillvarar barnets intressen i en viss angelägenhet utses av överförmyndarnämnden.
Om ett barn kommer till Sverige utan uppehållstillstånd och utan förälder eller annan medföljande vuxen utses en god man till barnet.
Du som är god man har samma juridiska ställning som en förälder och ska företräda barnet i ekonomiska och personliga angelägenheter.
Som god man för flyktingbarn kan du till exempel få ansöka om uppehållstillstånd, ansöka om stöd enligt Socialtjänstlagen, förvalta barnets tillgångar, ansöka om ekonomiskt bidrag och teckna hyreskontrakt.
Om eller när barnet får uppehållstillstånd anmäler socialnämnden behovet av en särskilt förordnad vårdnadshavare till tingsrätten. När barnet fått en förordnad vårdnadshavare upphör ditt uppdrag som god man.
Godmanskapet upphör utan särskilt beslut senast när barnet fyller 18 år.
Som god man för ensamkommande barn är det viktigt att du känner till vad som är ditt ansvar och vilket ansvar som faller på barnets boende. Det är också viktigt att du känner till hur ansvaret fördelar sig mellan de myndigheter som barnet kommer i kontakt med.
Läs om roller och ansvar för arbetet med ensamkommande barn och ungdomar. (PDF, 165 KB)
Läs om boendets och gode mannens ansvar och roller. (PDF, 193 KB)
Om barnet du är god man för skulle försvinna ska du ringa det nationella larmnumret 116 000.
Läs om larmnumret för försvunna barn på SOSalarm.se.
För ensamkommande barn som försvinner finns en samverkansplan och förslag till rutiner.
I kontakt med myndigheter behöver du oftast inte ansvara för att boka tolk, det är myndighetens ansvar. Om det i övriga fall är nödvändigt med tolk är det ditt ansvar att boka tolken.
Observera att du endast får beställa tolk. Översättning av dokument får inte beställas med överförmyndarförvaltningen som referens. Görs detta kommer du att få betala kostnaden.
Enligt ramavtalet ska du vända dig till tolkföretag i följande rangordning:
Rangordningen innebär att du alltid måste kontakta Språkservice Sverige AB först. Om de inte kan erbjuda tolk får du kontakta tolkföretag nummer två.
Överförmyndarnämnden ersätter bara tolk som följer upphandlingen. Om Språkservice Sverige AB inte kan erbjuda dig tolk måste du meddela det till overformyndarnamnden@uppsala.se. Det är för att vi ska vara säkra på att vi enbart attesterar fakturor som följer upphandlingen.
Om det är något du inte är nöjd med vid tolkningen är det bra om du berättar det för tolkföretaget. På så sätt får de möjlighet att förbättra sig.
Du som god man är beställare och har det huvudsakliga betalningsansvaret.
För att du inte ska behöva ligga ute med pengarna kan du låta fakturan gå direkt till överförmyndarförvaltningen. Det är därför viktigt att du uppger aktnummer, huvudmannens namn och födelsedatum samt ditt namn och personnummer. Om inte dessa uppgifter finns med kommer inte överförmyndarförvaltningen att betala fakturan och den kommer i stället att skickas till dig som beställare.
Kommunen betalar arvodet för dig som är god man för ensamkommande barn. Arvodesbeloppet är angivet i brutto. För mer information om skattesatser kan du kontakta Skatteverket .
Överförmyndarnämnden har beslutat om nya arvodesriktlinjer.
Efter att barnet fått permanent uppehållstillstånd är arvodet 1 176 kronor per månad. Kostnadsersättningen är 98 kronor per månad. Reseersättningen är 2,50 kronor per kilometer. Restidsersättningen utgår ej.
Under asylprocessen är arvodet 1 764 kronor per månad.
Som god man för ensamkommande barn ska du lämna in en redogörelse halvårsvis. Då begär du också arvode för perioden. Anmäl vilket konto du vill att utbetalningarna ska sättas in på till Nordeas
kontoregister
.
Period:
Juli - december 2021 inlämning senast 1 mars 2022
Januari - juni 2022 inlämning senast 1 september 2022
Juli - december 2022 inlämning senast 1 mars 2023
Granskning sker i takt med att redogörelserna kommer in. Utbetalning sker normalt den 27:e i månaden.
Om du vill veta mer om uppdraget som god man för ensamkommande barn kan du kontakta överförmyndarförvaltningen.
Läs om god man för ensamkommande barn på migrationsverket.se.
Ska du besöka migrationsverket måste du först boka ditt möte på deras webbplats.
Detta gäller särskilt för migrationsverkets mottagningsreception i Hallonbergen där många möten äger rum.
018-727 24 60
Telefontider: måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00