Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Du som är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år kan köpa  Seniorkortet. Kortet (som är personligt) är en årsbiljett inom UL-trafiken där kommunen står för en del av kostnaden.

Kortet gäller under lågtrafik

Du kan resa i hela länet med stadsbussar, regionbussar och Upptåget

 • 09.00–15.00 och 19.00–06.00 på vardagar
 • dygnet runt på lördagar, söndagar och helgdagar.

Du kan även resa med SL-pendeln från Uppsala till Arlanda men behöver då betala ett tillägg för att gå av vid Arlanda C.
På ul.se hittar du mer information om resa till Arlanda

Så beställer du kortet

Du beställer kortet för ett helt år och det går inte att pausa kortet under den tiden. I beställningsformuläret kan du välja hur du vill betala - 150 kr per månad under 12 månader eller hela summan (1800 kronor) på en gång.

För att beställa kortet i beställningsformuläret behöver du ha bank-id (mobilt bank-id eller bank-id på dator).

Efter beställning tar det 4-7 veckor att få hem kortet. Det skickas till din folkbokföringsadress senast en vecka innan det börjar gälla.

Fakturan kommer i efterhand men du kan använda kortet från första giltighetsdag.

Till beställningsformulär
 • Beställ som ombud
  Om du inte har bank-id kan en närstående logga in som ombud med sitt bank-id och beställa kortet åt dig.
  Beställ som ombud

  Den som beställer som ombud kan av säkerhetsskäl inte välja betalning med autogiro i beställningsformuläret. Du som ska använda kortet kan i efterhand ändra betalningsmetod till autogiro genom att ansöka om det hos din bank.

  Beställ i Stadshuset
  Du kan även få hjälp med din beställning hos Kontaktcenter i Stadshuset, Stadshusgatan 2. Kom ihåg att ta med din legitimation.
  Stadshusets öppettider

   

 • I beställningsformuläret kan du välja hur du vill betala:

  • hela beloppet (1800 kr) på en gång
  • 150 kr per månad i 12 månader

  Din första faktura får du samma månad som kortet börjar gälla. Du får fakturan digitalt om du har digital brevlåda i Kivra. Om du inte har Kivra men ändå inte vill ha pappersfaktura kan du välja e-faktura. Det gör du genom att kontakta din bank.

  Betala med autogiro

  Om du beställer Seniorkortet för första gången och vill betala med autogiro kan du ansöka om automedgivande efter att du fått den första fakturan. Det gör du hos din bank och anger Uppsala kommun som betalningsmottagare. Det spelar ingen roll vilken avdelning inom Uppsala kommun som står som mottagare - betalningen kommer ändå hamna rätt. Däremot fungerar det inte att betala Seniorkortet via UL:s autogiro eftersom betalningen ska gå till Uppsala kommun.

  För dig som beställt Seniorkortet tidigare och vill förnya

  Om du har beställt Seniorkortet tidigare och redan har ett autogiromedgivande kommer betalningen att dras från det konto du angav då. Det kommer att ske oavsett om du väljer att betala hela beloppet på en gång eller dela upp betalningen på 12 månader. Vill du avsluta ditt autogiromedgivande kontaktar du din bank.

  Läs mer om olika alternativ att betala eller ta emot fakturor från Uppsala kommun

 • Du kan köpa kortet om du är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år. När du gör beställningen tecknar du ett bindande avtal för ett år. Det går inte att pausa kortet under den perioden.

  Kortet skickas till din folkbokföringsadress senast en vecka innan det börjar gälla. Handläggningstiden är cirka 4-7 veckor från att du gjort din beställning.

  Exempel: Om du gör din beställning under september månad kommer du att kunna resa med kortet från 1 november.

  Vid allvarlig sjukdom eller dödsfall går det att säga upp kortet. Kontakta i så fall Uppsala kommuns kontaktcenter. Det går inte att pausa kortet under kortets giltighetstid (12 månader).

 • Borttappat kort

  Anmälan gör du till UL kundtjänst, telefon 0771-14 14 14.

  Trasigt kort

  Anmäl trasigt kort på ul.se  

 • Här kan du se vanliga frågor och svar om Seniorkortet.

  Kan jag beställa flera kort?

  Det går bara att beställa ett kort per unikt personnummer.

  Varför kan man inte gå till UL och köpa Seniorkortet, som med andra busskort?

  Det här är ett kort som säljs av Uppsala kommun, därför går det inte att köpa vid UL:s försäljningsställen. 

  Vad är skillnaden mot UL:s pensionärskort?

  UL:s ordinarie Årsbiljett Pensionär gäller dygnet runt, även under högtrafik och kostar mer än det årskort kommunen erbjuder. Villkoren för vem som är berättigad till rabatten skiljer sig också åt.

  • UL:s Årsbiljett Pensionär gäller för personer som fyllt 65 år eller kan visa ett intyg om pension.
  • Uppsala kommuns seniorkort gäller för alla som fyllt 70 år och är folkbokförda i Uppsala kommun.

  Mer information om UL:s pensionärsbiljett

  Varför är det enbart under vissa tider Seniorkortet gäller?

  Seniorkortet är en typ av biljett som gäller under lågtrafik. Tiderna för lågtrafik är förutbestämda av UL och därför kan inte Uppsala kommun påverka dessa.

  Varför är det en åldersgräns på 70 år?

  Det är ett politiskt beslut som ligger till grund för det. Ett av målen med satsningen på Seniorkortet är att öka rörligheten bland Uppsalas äldre. 

  Varför måste man binda upp sig för ett helt år?

  Det är ett årskort som säljs till reducerat pris (150 kronor per månad) av Uppsala kommun. Om du vill köpa kort för kortare period hänvisar vi till ordinarie utbud hos UL.

  Varför kan man inte beställa kortet på pappersblankett?

  Vi erbjuder endast digital beställning som du gör själv eller via ombud. Har du inte dator eller bank-id är du välkommen till Stadshuset på Stadshusgatan 2 för handledning. Administrationen av pappersblankett skulle göra ansökningstiden ännu längre. 

  Varför är handläggningstiden så lång?

  Uppsala kommun skickar beställningar till UL månadsvis. Därefter behöver UL en kalendermånad för att tillverka och skicka ut korten.

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Ny träffpunkt för seniorer i Knutby

  Det finns närmare 20 träffpunkter i Uppsala kommun för dig som är över 65 år. Det senaste tillskottet är den mobila träffpunkten i Knutby. Härom veckan fanns möjligheten att få hjälp med teknik och att grilla kolbullar över öppen eld.

 • Anhörigveckan 4–6 oktober - stöd till dig som stöttar någon

  På Anhörigcentrum kan du som hjälper en närstående som är långvarigt sjuk, har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller en demenssjukdom få stöttning. Under den årliga Anhörigveckan kan du gå på kostnadsfria föreläsningar som kan göra tillvaron lite lättare för dig som anhörig.

 • Seniorfestivalen inspirerade till nya aktiviteter

  Flera tusen besökare kom till Seniorfestivalen på UKK 31 augusti. De provade olika aktiviteter, lyssnade på föreläsningar och fick information om hur de kan engagera sig i föreningar och volontärverksamheter.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Internationella dagen för äldre 2022

  Lördag 1 oktober är det internationella dagen för äldre. Uppsala kommun uppmärksammar det med en rad aktiviteter.

 • Bli äldreambassadör

 • Seniorfestival 31 augusti

  En dag fylld av nya upplevelser, prova på-aktiviteter, föreläsningar, föreningsliv och underhållning

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

  Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.