Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Under 2021 kommer du som bor i Uppsala och som har fyllt 70 år ha möjlighet att köpa ett rabatterat kort till kollektivtrafiken (UL). 

På grund av den pågående coronapandemin har försäljningsstarten flyttats fram. Så snart som smittläget tillåter kommer vi att öppna för beställning på den här sidan.

Kortet gäller under UL:s lågtrafiktider och är i form av ett årskort som kostar 150 kr per månad. Du kan använda kortet på stadsbussar, regionbussar och Upptåget.

 • Du köper kortet genom att fylla i ett beställningsformulär här på uppsala.se. Länk till beställningsformuläret kommer att finnas på den här sidan när försäljningen startar. För att beställa via formuläret behöver du använda BankID (mobilt BankID eller BankID installerat på dator). Om du inte har BankID kan du göra beställningen i kommunens kontaktcenter på Stationsgatan 12. Du behöver då ha med dig giltig legitimation.

  På grund av coronapandemin har försäljningsstarten flyttats fram till dess att smittläget tillåter ökat resande i kollektivtrafiken.

  När du har beställt kortet får du det skickat till din folkbokföringsadress en vecka innan kortet börjar gälla.

  När du beställer kortet tecknar du ett avtal för ett år. Det innebär att du förbinder dig att betala 150 kronor per månad under 12 månader. Betalningen gör du till Uppsala kommun.

  Du som är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år har rätt att köpa kortet.

 • Kortet gäller för stadsbussar, regionbussar och Upptåget inom alla zoner där du kan resa med UL-biljett.

  Kortet gäller under lågtrafik:

  • vardagar 9.00-15.00 och 19.00-06.00
  • lördag-söndag och övriga helgdagar dygnet runt
 • Du som är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år har rätt att köpa kortet.

  Korten kommer att börja säljas så snart som möjligt som smittläget tillåter ett ökat resande i kollektivtrafiken. Du behöver beställa kortet en månad innan det börjar gälla. Kortet gäller från den 1:a i månaden och 12 månader framåt. Till exempel, om du beställer kortet 31 juli kommer det att börja gälla 1 september.

  UL:s ordinarie Årsbiljett Pensionär gäller dygnet runt, även under högtrafik och kostar mer än det årskort kommunen erbjuder. Villkoren för vem som är berättigad till rabatten skiljer sig också åt.

  • UL:s Årsbiljett Pensionär gäller för personer som fyllt 65 år eller kan visa ett intyg om pension.
  • Uppsala kommuns seniorkort gäller för alla som fyllt 70 år och är folkbokförd i Uppsala kommun.

  Mer information om UL:s pensionärsbiljett

  Borttappat eller trasigt kort kan du anmäla på ul.se  där du även hittar information om villkor. 

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Så ska äldreomsorgen utvecklas och stärkas efter pandemin

  Pandemin har visat på brister inom äldreomsorgen både i Uppsala och i resten av Sverige. För att möta utmaningarna startar nu ett utvecklingsarbete utifrån väl avvägda prioriteringar – det beslutade äldrenämnden under torsdagen. Bland annat ska äldreomsorgens bemanning öka med 1000 fler arbetspass per månad och delade turer ska tas bort.

 • Krishantering inom äldreomsorgen under coronapandemin

  Äldreomsorgen i Uppsala kommun var inte rustad för en så pass omfattande kris som cornoapandemin innebar – det slår konsultbolaget Sweco fast i en rapport som kommunstyrelsen beställt. Kritiken handlar bland annat om att organisationen var för slimmad och att det saknades styrning.

 • Vård- och omsorgsboendet Tunåsen får ny utförare

  Vård- och omsorgsboendet Tunåsen kommer från och med 1 april att drivas av Uppsala kommun. Boendet har tidigare drivits av företaget Förenade Care, men det avtalet kommer inte att förnyas.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.