Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Från 15 augusti 2021 kan du som bor i Uppsala och har fyllt 70 år köpa ett rabatterat kort till kollektivtrafiken. Seniorkortet är en årsbiljett inom UL-trafiken där kommunen står för en del av kostnaden.

Du betalar 150 kr per månad för kortet som gäller för resor med stadsbussar, regionbussar och Upptåget i hela länet inom alla zoner där du kan resa med UL-biljett.

Kortet gäller vardagar 9.00-15.00 och 19.00-06.00, lördag-söndag och övriga helgdagar dygnet runt.

 • Du köper kortet genom att fylla i ett beställningsformulär här på uppsala.se. Länk till beställningsformuläret kommer att finnas på den här sidan från 15 augusti när försäljningen startar. För att beställa via formuläret behöver du använda BankID (mobilt BankID eller BankID installerat på dator).

  Om du inte har BankID kan du göra beställningen i kommunens kontaktcenter på Stationsgatan 12 eller vid någon av kommunens träffpunkter 65+. Du behöver då ha med dig giltig legitimation.

  När du har beställt kortet får du det skickat till din folkbokföringsadress en vecka innan kortet börjar gälla.

  När du beställer kortet tecknar du ett avtal för ett år. Det innebär att du förbinder dig att betala 150 kronor per månad under 12 månader. Uppsala kommun skickar en faktura till dig varje månad.

  Du som är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år har rätt att köpa kortet.

 • Kortet gäller för stadsbussar, regionbussar och Upptåget inom alla zoner där du kan resa med UL-biljett.

  Kortet gäller under lågtrafik:

  • vardagar 9.00-15.00 och 19.00-06.00
  • lördag-söndag och övriga helgdagar dygnet runt
 • Du som är folkbokförd i Uppsala kommun och har fyllt 70 år har rätt att köpa kortet.

  Du behöver beställa kortet en månad innan det börjar gälla. Kortet gäller från den 1:a i månaden och 12 månader framåt. Till exempel, om du beställer kortet 31 september kommer det att börja gälla 1 november.

  UL:s ordinarie Årsbiljett Pensionär gäller dygnet runt, även under högtrafik och kostar mer än det årskort kommunen erbjuder. Villkoren för vem som är berättigad till rabatten skiljer sig också åt.

  • UL:s Årsbiljett Pensionär gäller för personer som fyllt 65 år eller kan visa ett intyg om pension.
  • Uppsala kommuns seniorkort gäller för alla som fyllt 70 år och är folkbokförd i Uppsala kommun.

  Mer information om UL:s pensionärsbiljett

  Borttappat eller trasigt kort kan du anmäla på ul.se  där du även hittar information om villkor. 

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Sjuksköterskor lyfter Uppsala kommun som attraktiv arbetsgivare

  Uppsala kommun rekryterar just nu sjuksköterskor på bred front. Samtidigt lyfts kommunen som en attraktiv arbetsgivare bland sjuksköterskestudenter, enligt FöretagsBarometerns årliga undersökning. Uppsala kommun har stigit så pass i ranking att vi blivit listade som en raket.

 • Vinnare av omsorgspriset 2021

  Årets pristagare av omsorgspriset hyllades digitalt under kommunfullmäktiges möte. Kommunen vill genom priset lyfta fram medarbetare som gjort skillnad i sitt arbete och kan inspirera och leda till utveckling och fler innovativa idéer.

 • Nytt kort till kollektivtrafiken för dig som fyllt 70

  Från 15 augusti kommer du som fyllt 70 år och som bor i Uppsala kommun kunna beställa ett kort som ger billigare resor med kollektivtrafiken.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.