Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Arbetshubb i Björklinge

Pilotprojektet Arbetshubb i Björklinge undersöker möjligheten att utforma ett flexibelt och hållbart koncept för att starta arbetshubbar på landsbygderna. Både i Uppsala och resten av landet, som kan drivas långsiktigt och lönsamt av lokala entreprenörer. Projektet har fått stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Pilotprojektet Arbetshubb i Björklinge ska undersöka vad man kan uppnå genom att erbjuda en arbetsplats närmare hemmet. En lokal arbetshubb kan minska antalet bilresor till andra orter samtidigt som det främjar näringslivet på landsbygden. Det skapar bättre förutsättningar för fler att både bo, arbeta och verka i lokalsamhället. Arbetshubben placeras i den tidigare frisörsalongen i Björklinge centrum.

Med start våren 2023 och 6 månader framåt blir arbetshubben en testarena för att utforma och utvärdera tjänsten. Målet är att den ska kunna drivas vidare av en lokal entreprenör. Projektet kommer att kunna undersöka och stegvis testa hur en arbetshubb bör utformas, både som fysisk lokal och som lönsam tjänst.

För att pilotprojektet ska leda till fler arbetshubbar och verka systemförändrande, är tanken att det också ska resultera i en uppstartsguide. Den kan användas av entreprenörer, bygdegrupper, utvecklingsgrupper och företag som vill skapa en liknande arbetshubb i andra tätorter på landsbygden i Uppsala eller övriga Sverige.

Partners i projektet är Uppsala kommun, STUNS, Björklinge C och Beteendelabbet. Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) har gett omkring två miljoner kronor i projektstöd.

The Local Hub i Björklinge invigdes 30 mars

Ett 30-tal människor var på plats när arbetshubben The Local Hub, den nya arbets- och mötesplatsen i Björklinge, invigdes av Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, torsdag 30 mars.

Medarbetare från samtliga partners i detta Vinnova-stödda pilotprojekt var på plats: Beteendelabbet, Björklinge C AB, Krook & Tjäder AB, STUNS och Uppsala kommun. Dessutom närvarade flera ledamöter i Uppsala kommuns landsbygdsberedning. Även några boende och verksamma i Björklingebygden passade på att lära sig mer om vad arbetshubben har att erbjuda privatpersoner, företagare och föreningar.

Läs mer om The Local Hub i Björklinge på thelocalhub.se

Uppsala kommuns landsbygdsberedning

Invigning-arbetshubb-i-Björklinge.jpg
Från vänster: Amanda Johansson, projektmedarbetare STUNS, Kajsa Lindström, tjänstedesigner och medgrundare Beteendelabbet, Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Timothy Fedorov och Anton Rehnström delägare Björklinge centrum.

Se även

Ny jobb-hubb ska minska bilpendlingen på SVT Nyheter

Tre frågor om: Därför vill fler arbeta på hubbar på SVT Nyheter