Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Internkontrollplan

Internkontrollplan 2023 för kommunrevisionen

Kommunfullmäktige i Uppsala kommun antog den 28 februari 2022 § 63 ett reviderat reglemente för intern kontroll i Uppsala kommun och dess helägda bolag. Syftet med reglementet är att ange ansvarsfördelning för att säkerställa att kommunen som helhet och dess nämnder och bolagsstyrelser har en tillräcklig intern kontroll, enligt kommunallagen 6 kap, §6 och aktiebolagslagen 8 kap §4.

Sammanfattning

Reglementet hur arbetet med den interna kontrollen ska organiseras, struktureras och rapporteras till kommunstyrelsen, som har det övergripande ansvaret för frågan. I detta arbete har kommunrevisionen ett ansvar för att granska om nämndernas och bolagsstyrelsernas interna kontroll är tillräcklig samt om kommunstyrelsen tagit sitt kommunövergripande ansvar för den interna kontrollen.

För att säkerställa kommunrevisionens egna arbete med intern kontroll upprättar kommunrevisionen årligen en internkontrollplan. Syftet med planen för intern kontroll är att ge en helhetsbild av den interna kontrollen inom ansvarsområdet, utveckla den interna kontrollen inom ansvarsområdet och åtgärda prioriterade risker genom kontrollmoment.

Planen ska försäkra att:

  • verksamheten är ändamålsenlig och resurseffektiv
  • informationen och rapporteringen om verksamheten och ekonomin är
    tillförlitlig och rättvisande
  • verksamheten efterlever lagar, regler, avtal med mera.

Internkontrollplanen beskriver vad som behöver göras utifrån viktiga risker som framkommit i riskanalysen. Varje kontrollmoment i internkontrollplanen följs upp enligt beskriven frekvens och metod. Resultatet av uppföljningen redovisas årligen till kommunfullmäktiges presidium.