Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Du som går i årskurs 9 eller läser språkintroduktion (IMS) på gymnasiet kan söka feriejobb till sommaren genom Uppsala kommun. Prova på arbetslivet, träffa nya människor och få din första lön. För att söka feriejobb ska du vara folkbokförd i Uppsala.

Kommunen skickar just nu ut erbjudande om feriejobb till alla behöriga sökanden. Utskicket sker i omgångar under flera veckor. Alla som är behöriga sökande kommer få erbjudande om ett feriejobb. Det är viktigt att du kollar din epost ofta och svarar ja eller nej till platsen så fort som möjligt.

Så går det till – i korthet

 1. Se när du vill jobba och med vad.
 2. Sök jobb mellan 6 februari och 5 mars.
 3. Svara på erbjudande.
 4. Beställ utdrag ur belastningsregistret och anmäl konto.
 5. Jobba tre veckor i sommar.
 6. Få din första lön.
 7. För dig som vill anställa en ungdom.
 8. Sök andra feriejobb.

masma72953_750x350px.jpg

1. Se när du vill jobba och med vad 

När du får ett feriejobb arbetar du en av följande perioder:

Period 1: 17 juni–5 juli, veckorna 25–27

Period 2: 8 juli–26 juli, veckorna 28–30

Period 3: 29 juli–16 augusti, veckorna 31–33

I din intresseanmälan talar du om vilka områden du helst vill arbeta inom (minst tre områden). 

Det är många som söker och det är inte säkert att du får jobba inom något av de områden du önskat.  

Jobben är indelade i sex områden:

 • Barn och ungdom 
 • Omsorg, service inom vården 
 • Park och renhållning 
 • Fastighetsskötsel och storstäd
 • Kultur  
 • Övrigt 

Barn och ungdom

Du jobbar med små barn som går på förskola eller med lite större barn på fritidshem eller fritidsklubb. Du är med i olika aktiviteter med barnen och hjälper till med städning, dukning och andra praktiska saker. Mycket av arbetet är utomhus.

Omsorg, service inom vården 

Tycker du om att arbeta med människor? Här kan du få arbeta på äldreboende eller servicehem. Då hjälper du personalen med städning, disk och att servera mat. Du kan också få promenera med de boende, läsa högt för dem och spela spel tillsammans. Inom detta område kan du även arbeta med aktiviteter för personer som har stöd via LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionsnedsatta) på till exempel daglig verksamhet och gruppboenden. 

Park och renhållning

I det här jobbet är det bra att gilla utomhusarbete oavsett väder. Du jobbar med praktiska uppgifter för att göra staden fin till exempel parkskötsel och rensa ogräs. Det förekommer också andra typer av utomhusjobb som innefattar olika städuppdrag eller utomhusunderhåll. 

Fastighetsskötsel och storstäd 

Du jobbar med praktiska arbetsuppgifter som till exempel vaktmästeri, snickeri, måla väggar, rensa förråd, storstäd och annat underhåll inomhus i kommunala verksamheter

Kultur

Du kan arbeta inom bibliotek, museum eller andra kulturella aktiviteter. Du kan också arbeta i en orkester eller dansgrupp.

Uppsala Summerchestra

Spelar du ett instrument eller sjunger och skulle vilja feriejobba i en orkester? Då ska du söka till Uppsala Summerchestra! Uppsala kulturskola sätter ihop en orkester av feriejobbare som repeterar tillsammans under en vecka och sedan ger konserter på äldreboenden och offentliga platser i kommunen under tre veckor i slutet av sommaren (vecka 31-33).

För att bli uttagen till orkestern bör du kunna läsa noter och vara bekväm med ditt instrument. Orkesterledaren kommer att välja ut ett antal av de sökande som kallas till audition i mars/april. Efter audition kommer orkesterledaren tillsammans med kulturskolans ledning att besluta vilka som erbjuds jobb i orkestern.

Audition är måndag 18 mars och tisdag 19 mars kvällstid.

Skriv i din intresseanmälan att du är intresserad av att arbeta med Uppsala Summerchestra. Motivera varför du ska få jobbet, beskriv dina erfarenheter och vilket instrument du spelar eller om du sjunger.

Danssommarjobbet

Danssommarjobbet arrangeras av Uppsala kulturskola och Kultur och bildning vid Region Uppsala under tre veckor i början av sommaren. Projektet leds av en professionell koreograf som tillsammans med dansarna arbetar fram en föreställning som visas sista arbetsveckan på offentlig plats i Uppsala.

Arbetsdagarna är uppbyggda som ett professionellt danskompani arbetar – uppvärmningsklass, repetitioner och föreställningar.

Danssommarjobbet riktar sig till dig som älskar att dansa och vill prova på yrket som dansare. Du som söker bör ha någon form av dansvana, alla dansstilar välkomnas.

I mars/april arrangeras en dansaudition eller ett dansprov. En audition fungerar ungefär som en danslektion. Man får lära sig färdigt material men också hitta på eget. På audition får du möta koreografen och tillsammans med en jury väljer koreografen ut vilka som blir erbjudna årets danssommarjobb

Dansaudition är på tisdag 19 mars kl.18.00-20.00

Skriv i din intresseanmälan att du är intresserad av att arbeta med Danssommarjobbet. Beskriv dina danserfarenheter och varför just du ska få jobbet.

Övriga arbetsplatser

Övriga arbetsplatser kan vara inom service, kontor och administration.

2. Sök jobb mellan 6 februari och 5 mars

Du gör din intresseanmälan i systemet Feriebas.

Anmälan för feriejobb är stängd. Nästa ansökningsperiod öppnar i februari 2025.

 1. Logga in med ditt personnummer.
 2. Fyll i namn, adress och e-postadress.
 3. Fyll i vad du önskar jobba med.
 4. Fyll i vilka perioder du önskar jobba. 
 5. Välj om du vill få utbetalning av lön utan skatteavdrag.
 6. Läs igenom din intresseanmälan och se så att uppgifterna stämmer.
 7. Skicka in din intresseanmälan mellan 6 februari och 5 mars 2024.
 8. Din intresseanmälan är klar när du har fått en bekräftelse via e-post. 

Kom ihåg att det inte är säkert att du får ett feriejobb inom arbetsområdet som du önskar i din intresseanmälan. Det är inte heller säkert att du får feriejobb under perioden eller perioderna du önskar.

Du som behöver extra anpassning och stöd på din arbetsplats uppger det i din intresseanmälan. Oavsett vad du behöver för anpassning är det viktigt att du noga beskriver vad du har för behov och vad du behöver hjälp med, så att vi kan matcha ihop dig med en arbetsplats som fungerar bra för dig.

Om du har skyddad identitet eller saknar fullständigt personnummer kan kontakta oss på Feriejobb. Vi hjälper dig med din intresseanmälan. 

 

3. Svara på erbjudande

Du får ett erbjudande om plats från oss till den e-postadress du har angett i din intresseanmälan. Kontrollera din e-post ofta så du ser ditt erbjudande och kan svara snabbt. Vi börjar skicka ut i april och i omgångar i flera veckor.

Du måste svara ja eller nej på ditt besked om feriejobb inom några dagar. Om du inte svarar räknas det som ett nej och en annan sökande får erbjudande om jobbet.

Har du tackat ja till din plats men upptäcker att du inte kommer att kunna jobba? Meddela oss på feriejobb@uppsala.se.

Du tackar ja eller nej till erbjudandet genom att logga in på Mina sidor i Feriebas. Du loggar in med ditt personnummer och lösenordet som du valde när du gjorde din intresseanmälan. Om du har glömt ditt lösenord kan klicka på "glömt lösenord". 

Logga in på Mina sidor i systemet Feriebas

4. Beställ utdrag ur belastningsregistret och anmäl konto

Du som söker feriejobb ska beställa ett utdrag ur polisens belastningsregister. 

Beställ utdraget samtidigt som du gör din intresseanmälan. Om du väntar tills du fått ett erbjudande om feriejobb kan det vara för sent att hinna få hem utdraget innan arbetet börjar. Om du ska arbeta på en plats där barn vistas tar du med dig utdraget första dagen. Du får inte arbeta utan belastningsutdrag.

Utdraget beställer du på polisens webbsida. Det finns olika utdrag och du ska beställa det som gäller för skola eller förskola. Utdraget är kostnadsfritt.

Du får utdraget med posten. Ditt efternamn måste stå på brevlådan eller dörren för att utdraget ska kunna delas ut.

Du som har bank-id kan beställa genom e-tjänsten: Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)

Du kan också beställa via blankett: Blanketter - skola eller förskola | Polismyndigheten (polisen.se)

För att få lönen insatt på ditt konto ska du anmäla ditt kontonummer till Nordea. Det gör du oavsett vilken bank du själv har.

Anmäl kontonummer hos Nordea (salaryservice.nordea.se)

Ange arbetsgivarnummer 648 200 och arbetsgivare Uppsala kommun.

Om du inte anmäler ditt konto kommer en avi skickas hem till dig. Det tar extra tid och kostar pengar. Vi eller arbetsplatsen kan inte ta emot några kontouppgifter.

5. Jobba i sommar!

Här finns mer information om vad som gäller under tiden du jobbar i sommar.

Lönen för elever i årskurs 9 är 81 kronor (inklusive semesterersättning) per timme. 

Lönen för elever som läser språkintroduktion på gymnasiet och är under 18 år är lönen 97 kronor (inklusive semesterersättning) per timme.

Lönen för elever som läser språkintroduktion på gymnasiet och är över 18 år är lönen 103 kronor (inklusive semesterersättning) per timme.

 

 

Du som feriejobbar i sommar kanske får lön för första gången. Vad ska du göra med pengarna? Vad är bra att tänka på när det gäller ekonomi och inköp?

Du kommer få erbjudande om att vara med på en halvdagsutbildning (på betald arbetstid) genom Konsument Uppsala. Utbildningen handlar bland annat om att lära sig att hantera sin privatekonomi och att lära sig om sina rättigheter som konsument.

Vi skickar ut mer information och intresseanmälan när du har fått ett feriejobb.

Om du kommer att tjäna mindre än totalt 24 238 kronor (före skatt) under 2024 ska du uppge att du önskar skattebefrielse i samband med att du tackar ja till din erbjudna plats. Om du inte gör det dras det skatt från din lön. Det kommer upp en ruta i Feriebas där du kan välja ja eller nej till att få utbetalning av lön utan skatteavdrag.

Hur mycket du får jobba, vilka veckor och vilka arbetstider du får beror på vilken arbetsplats du feriejobbar på.

Det är vanligast att du feriejobbar i tre veckor. Antalet arbetstimmar är olika och beror på vilken arbetsplats du har och under vilken period du feriejobbar. Arbetstiden är oftast 6 timmar per dag och lunch. Lunch ingår inte i arbetstiden. Du ska aldrig arbeta mer än 8 timmar per dag och inte mer än totalt 90 timmar under hela arbetsperioden. Du får betalt för max 90 timmar. Du är inte garanterad ett visst antal veckor eller timmar.

Rast

Enligt lag ska du ha minst 30 minuters sammanhängande lunch och rast. Tiden för lunch och rast är obetald och ingår inte i arbetstimmarna. Du betalar själv din lunch.

 

Du är olycksfallsförsäkrad via Uppsala kommun när du feriejobbar.

Om du blir sjuk ska du meddela din handledare innan arbetspasset börjar.

Ungdomar 7-19 år som är folkbokförda i Uppsala län får en gratis sommarlovsbiljett hos UL. Biljetten gäller 1 juni till 31 augusti.

Ungdomarna kommer få en värdekod som skickas till deras folkbokföringsadress. Värdekoden löser du in i UL-appen och hämtar sommarlovsbiljetten digitalt. Brevet med värdekoden skickas ut i slutet av april. De som till exempel har skyddad identitet, kan hämta ut sin sommarlovsbiljett på UL center. 

Läs mer på ul.se (ul.se)

Tänk på din hygien när du jobbar och följ arbetsplatsens regler för hygien.

Lönen är pensionsgrundande men eftersom du kommer att tjäna mindre än 24 238 kronor när du feriejobbar sparas pengarna inte till din pension. Den summan betalas i stället ut till dig under första kvartalet 2025.

Vi vill att du ska få en bra första kontakt med arbetslivet och att du får med dig goda erfarenheter efter den här sommaren. Alla som arbetar i kommunen ska känna motivation, trygghet och arbetsglädje. Alla har ett ansvar att på olika sätt medverka i arbetsmiljöarbetet och bidra till en positiv arbetsmiljö.

6. Din första lön

Din lön betalas ut som helhet i efterskott. Det tar minst en månad efter att din handledare har registrerat och godkänt tidrapporten innan du får lönen. Det första datumet för utbetalning är 27 augusti. Om du jobbar i period 3 får du lönen tidigast 27 september. Tidrapportering sker digitalt och godkänns av dig och din handledare. 

För att få din lön är det viktigt att du registrerar ditt lönekonto till Nordea så snart du har tackat ja till jobbet. Läs mer under Anmäl konto för lön.

 ima233148_750x350px.jpg

7. För dig som vill anställa en ungdom 

Föreningar och kommunala bolag i Uppsala kommun kan söka ett lönestöd för att anställa ungdomar för feriejobb under sommaren. Ansökan för att få lönestöd 2024 är öppen 22 januari–12 februari. 

Läs mer om lönestöd för att anställa ungdomar för feriejobb

8. Sök andra feriejobb

Kontakt

Kontakta oss om du har frågor eller funderingar om feriejobb. Telefontiderna är måndag, tisdag och torsdag 9.00–16.00 och onsdag och fredag 9.00–12.00.

Telefon: 018-727 16 17
E-post: feriejobb@uppsala.se