Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Anmäl eller avanmäl försäljning och servering av folköl

Du som tänker sälja folköl måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan.  

Anmäl eller avanmäl försäljning av folköl

Program för egenkontroll

Vid folkölförsäljning är du skyldig att kontrollera försäljningen och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll.

Information om folkölförsäljning och mallar för egenkontrollprogram hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats . Mallarna finns på svenska, engelska, arabiska, spanska, turkiska, sydturkiska, nordturkiska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Vad det kostar

Själva anmälan kostar inget, men en tillsynsavgift tas ut per år av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

försäljning av folköl 1 000 kronor per år
försäljning av folköl och receptfria läkemedel eller e-cigaretter 2 000 kronor per år
försäljning av folköl, receptfria läkemedel och e-cigaretter 3 000 kronor per år

Anmälan om försäljning av receptfria läkemedel ska göras till Läkemedelsverket.

Krav på matvaror eller maträtter vid försäljning av folköl

Om du vill sälja folköl i en butik måste din butik även vara registrerad som livsmedelsanläggning hos miljö- och hälsoskyddsnämnden. Din butik måste ha ett brett utbud av matvaror till försäljning. Det räcker inte med att ha enstaka matvaror på lagret. Ett kiosksortiment som består av glass, snacks och liknande räknas heller inte som matvaror.

Om du vill servera folköl i samband med försäljning av maträtter måste din livsmedelsanläggning vara registrerad hos miljö- och hälsoskyddsnämnden. Du ska också kunna servera mat och lättdrycker, som till exempel lättöl, läsk och vatten, under den tid du serverar folköl.

Regler för servering och försäljning av folköl

 • Du får inte sälja folköl till personer som är under 18 år.
 • Du får inte sälja folköl till personer som är märkbart påverkade av alkohol eller annat berusningsmedel.
 • Du får inte sälja folköl om du misstänker att folkölen kommer att drickas av någon som är under 18 år.

Du får mer information om försäljning och servering efter att du har anmält försäljningen.

Kontakta tillståndsenheten
Telefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00, måndag 7.30–17.00, tisdag–onsdag 8.00–17.00, torsdag 8.00–19.00, fredag 8.00–17.00
Besöksadress:
Ulls väg 28

Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter på Stationsgatan 12, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post.

Postadress:
Uppsala kommun, miljöförvaltningen – tillståndsenheten, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Uppsala city-appen

  Ska du besöka Uppsala city under julhandeln? Nu finns det en ny app för mobiltelefoner som hjälper dig att göra det säkrare.

 • Parkera för en krona i city

  Från och med lördag 21 november kan du parkera för en krona i Uppsalas stadskärna. Det är en del av kommunens paket för att stötta det lokala näringslivet och för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

 • Distansvärdar och sänkt parkeringsavgift

  Uppsala kommun inför flera nya åtgärder för att mildra effekterna av coronarestriktionerna för det lokala näringslivet. Bland annat införs distansvärdar och avgiftsfri korttidsparkering i centrala Uppsala.

Se fler nyheter