Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Att skapa en god inomhusmiljö ger vardagsglädje

Bild på Johan Norén

Det är inspirerande och utmanande att få bidra till att kommande generationer får vistas i en så bra inomhusmiljö som möjligt. Det tycker Johan Norén som är hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Johan Norén inspekterar främst inomhusmiljön på förskolor och skolor och i lokaler för fotvård, tatuering och akupunktur och andra verksamheter inom hygienbranschen. Det heter att han utövar tillsyn och inspektion. 

– Vi bokar och förbereder inspektioner hela tiden. Tre till fem gånger i veckan är vi ute och inspekterar lokaler. När vi kommer tillbaka till kontoret skriver vi rapporter till verksamheterna om de brister och avvikelser som vi upptäckt.

Inomhusmiljö är allt från ventilation till städning

Johan ger röst åt barnen som vistas på förskolorna och skolorna, så att de får en så god miljö som möjligt. En bra inomhusmiljö handlar bland annat om att:

 • det ska finnas tillräcklig ventilation
 • det inte är för bullrigt (till exempel att ventilationen inte låter för högt)
 • rumstemperaturen varken är för kall eller för varm
 • vattnet inte är så varmt att barnen bränner sig
 • det finns bra hygienrutiner till exempel vid blöjbyten, för att inte sprida smitta
 • städrutinerna är bra, så att det inte finns allergener i lokalerna.

Johan är åter på Uppsala kommun av många skäl

Johan har en kandidatexamen i geografi och en magisterpåbyggnad i miljö- och hälsoskydd. Han har tidigare arbetat med hälsoskydd i andra kommuner. Han har även arbetat förut på miljöförvaltningen på Uppsala kommun. När han nyligen flyttade till Uppsala ville han komma tillbaka till sin gamla arbetsplats.

– Det är en så fin gemenskap. Här finns mycket kunskap. Vi medarbetare byter erfarenheter och inspirerar varandra och tar lärdom av varandra. Vi är även öppna för nya sätt att arbeta.

Stadshuset som arbetsplats tycker han också om.

– Helheten är lockande. Vi på Uppsala kommun är produktiva och det händer mycket.

Johan ser fram emot att komma till arbetet på morgonen och möta det härliga gäng som arbetar där. Den positiva stämningen gjorde det självklart för honom att söka sig tillbaka.

– Vi kollegor har en bra dialog i svåra ärenden både med chefen och med varandra. Vi har bra support omkring oss.

Roligt att träffa kreativa verksamheter med egna lösningar

Det roligaste med jobbet är att på återbesök träffa verksamhetsutövare som är ambitiösa – och som till och med hittat egna kreativa lösningar för att utveckla sin verksamhet.

– Att de tar egna initiativ bevisar att jag inte talar för döva öron. Det är kul när de har tagit till sig sedan förra besöket.

Johan vill ha en tidig dialog med verksamheterna. Det kan skapa extra arbete när verksamheter som är anmälningspliktiga inte anmäler att de till exempel har en ny lokal. Det blir då en massa administration, eftersom dialogen innan saknas.

– Det är viktigt att få komma i tid för att se om de nya lokalerna är tillräckligt anpassade för verksamheten – och inte när det är för sent.

Särskilt nöjd är Johan över att han nyligen bidrog till att en verksamhet med dålig inomhusmiljö stängdes.

– Nu finns det inte längre någon verksamhet i de lokalerna och heller inte några personer som vistas där.

En röd tråd i alla samarbeten

Johan samarbetar med många. Miljöförvaltningen ingår i en stor organisation – och Johan vill arbeta för att hålla en röd tråd i alla samarbeten. Han samarbetar internt med bland annat

 • utbildningsförvaltningen
 • Skolfastigheter
 • Städservice
 • Uppsalahem.

– Vi arbetar ständigt på att ha en bra dialog.

Folkhälsomyndigheten ger hälsoskyddsinspektörerna stöd, råd och vägledning. Polisen och Skatteverket är andra som Johan samarbetar med.

– Alla arbetar på olika sätt. Det är både kul, utmanande och inspirerande att försöka hitta samsyn med nämnder, bolag och myndigheter.

Rättvisetänket är verkstad

Det som driver Johan på arbetet är att han tycker om att träffa nya personer och anpassa informationen till den han träffar. Han drivs också av rättvisetänket på kommunen.

– Rättvisetänket är inte bara prat. Det är verkstad också. Vi måste behandla alla lika och respektfullt även om vi kan ha olika syn på sakfrågan.

Johan rekommenderar andra att arbeta med det han gör. Det är ett brett och utmanande arbete. Det är en stor fördel om den som söker sig till en sådan roll kan lite om ventilation, fukt, mögel och radon.

– Vi arbetar brett. Mina kollegor inspekterar exempelvis idrottshallar, bassängbad och vårdboenden. Alla hanterar klagomål från folk som bor i kommunen. Det kan gälla till exempel skällande hundar och stark belysning.

Johan återkommer till att han har en jättetrevlig arbetsplats med kunniga medarbetare som har roligt tillsammans.

– Att vi gör nytta för samhället är en ständig källa till vardagsglädje. Som kollega vill jag dessutom sprida humor. Jag tror att det också ger energi.

I framtiden tror Johan att han och hans kollegor får ännu mer att göra. Det kommer snart nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om temperaturen inomhus på grund av klimatförändringarna. Då måste fastigheter anpassas ytterligare.

– Det känns bra att veta att vi får stöttning och att vi får utvecklas och kan påverka mycket i vårt arbete, även när jobbet förändras framöver.

Nyheter om jobb och karriär

 • Snart syns 1 500 niondeklassare på sina feriejobb runt om i Uppsala

  Elever i årskurs 9 har under våren haft möjlighet att anmäla intresse för att jobba hos kommunen i sommar, även kallat feriejobb. 1 900 ungdomar har anmält sig och 1 500 av dem har tackat ja till sin erbjudna plats.

 • Uppsalas unga företagare triumferar i SM – så nådde de toppen

  Två guld och två silver i årets upplaga av SM i Ung företagsamhet gick till UF-företagare från Uppsala kommun. Grattis säger vi, det bådar gott för ett framtida Uppsala med drivkraft och entreprenörsanda. Störst framgång fick Dienaci UF som lyckades kamma hem en andraplats i den mest prestigefulla kategorin Årets UF-företag. Nu har de valt att fortsätta driva företaget, förhoppningsvis även internationellt.

 • Hurra för sjuksköterskorna idag!

  I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Jobba som sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Jobba som socionom

  Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!