Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Emina Sesto

Redan innan Emina tog examen från socionomprogrammet var hon biträdande verksamhetschef i Uppsala kommun. Nu är hon verksamhetschef för tre LSS-boenden och har fått stipendier och priser för sitt ledarskap. Hon är dessutom den yngsta bland de 30 främsta på Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare och finns med på tidningen Chefs Heta lista.

Tre tips för framgångsrik chef

Hennes tre bästa tips för att bli framgångsrik som chef är att:

 1. Låta medarbetarna vara med och fatta beslut (på riktigt)
 2. Släppa kontrollen och låta medarbetarna stötta varandra
 3. Våga utmana dig själv för att inte fastna i tryggheten

– För mig är det otroligt viktigt att jobba med samarbete i en grupp. Jag tror på att dela ledarskapet och att hela teamet känner att de är med och fattar beslut som gör vår verksamhet bättre, säger hon.

Eminas ledarresa har lärt henne att man inte behöver ha alla svar eller vara expert på allt. I stället är hennes främsta fokus att bygga ett starkt, sammanhållet team som stödjer varandra.

– Jag är på plats så mycket som möjligt, men jag vet att medarbetarna gör ett fantastiskt jobb och är engagerade i att göra sitt jobb på bästa sätt. De stöttar varandra och det gör att jag vågar ta ett steg tillbaka.

Fortsätter utmana sig själv

Även om hon är nöjd med sin roll just nu vill Emina fortsätta att utmana sig själv. Om några år ser hon sig själv ta steget in i en ledarposition utanför sitt studieområde.

– En person med rätt egenskaper och personlighet kan leda inom vilket område som helst. Innan jag blev det själv var jag övertygad om att en chef skulle ha koll på allt, ha kavaj och ett fint språk. Ja, vara övermänsklig. Nu vet jag att det är andra kvaliteter som är viktigare och jag tycker att det vore spännande att få prova ledarroller inom andra områden.

Som mamma värderar hon stabiliteten och stödet hon får från sitt jobb. Ett sånt jobb gör det möjligt för henne att följa sina drömmar om att vara en ung och engagerad mamma och samtidigt ha ett spännande och utvecklande jobb.

– Jag vill ju utmana och testa andra ledarroller. Uppsala kommun är både stabilt och tryggt, inte minst med små barn. Och i och med att det är en så stor arbetsgivare finns det också möjlighet att prova nya saker vilket jag ser fram emot.

Eminas berättelse om beslutsamhet, uthållighet och en vilja att ständigt växa bevisar att ålder inte är något hinder för påverkansfullt ledarskap.

Nyheter om jobb och karriär

 • Snart syns 1 500 niondeklassare på sina feriejobb runt om i Uppsala

  Elever i årskurs 9 har under våren haft möjlighet att anmäla intresse för att jobba hos kommunen i sommar, även kallat feriejobb. 1 900 ungdomar har anmält sig och 1 500 av dem har tackat ja till sin erbjudna plats.

 • Uppsalas unga företagare triumferar i SM – så nådde de toppen

  Två guld och två silver i årets upplaga av SM i Ung företagsamhet gick till UF-företagare från Uppsala kommun. Grattis säger vi, det bådar gott för ett framtida Uppsala med drivkraft och entreprenörsanda. Störst framgång fick Dienaci UF som lyckades kamma hem en andraplats i den mest prestigefulla kategorin Årets UF-företag. Nu har de valt att fortsätta driva företaget, förhoppningsvis även internationellt.

 • Hurra för sjuksköterskorna idag!

  I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Jobba som sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Jobba som socionom

  Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!