Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Här får vi en daglig dos av trivsel, gemenskap och skratt

Einar, Amelia och Getachew har alla olika bakgrund och planer för livet men i sommar möts de inom Eriksbergs hemvård.

bild 230620_900px
Einar, Amelia och Getachew

På den soliga innergården vid Västertorg hör du samtal och skratt. Här sitter personal från Eriksbergs hemvård och tar en välbehövlig lunchrast medan solens strålar värmer och bidrar till en lugn känsla av högsommar. Vid bordet sitter Einar, Amelia och Getachew som alla är nya på Eriksbergs hemvård. Getachew har arbetat här i två månader. Einar och Amelia gör båda sin andra dag i verksamheten.

Vägar som korsats

De har olika bakgrund. En gång, i ett annat liv, arbetade Getachew som polis. Amelia drömmer om att gå klart psykologprogrammet medan Einar efter ett uppehåll ska fullfölja sin utbildning till läkare. Men den här sommaren har deras vägar korsat och de utgör tillsammans med sina kollegor en del i det viktiga arbete som ger Uppsalas äldre en möjlighet att bo kvar i hemmet.

– För mig handlar det om att se hur människor verkligen har det. Som blivande läkare ger det mig en unik förståelse för hur äldres tillvaro ser ut när de inte är i en sjukhusmiljö, svarar Einar när frågan om varför hemtjänsten blev valet för sommarjobb.
 
Samtidigt fyller Getachew i:

– Social samvaro är viktigt för mig. På mitt tidigare arbete fastnade jag i administrativa sysslor. Innan dess var jag polis i mitt hemland och jag saknade att få träffa människor och känna att jag gör skillnad för andra. Hemtjänsten är lite mer som polisyrket. Här får jag chansen att göra skillnad och påverka. Människor är så tacksamma och glada när man kommer.

Amelia hittade till hemtjänsten via en vän.

– En kompis berättade om Eriksbergs hemvård och hur fantastisk arbetsplatsen var. Jag har tidigare erfarenheter inom omsorgen och kände att jag ville fortsätta göra skillnad för våra äldre, säger Amelia.

Smidig drift

Vid sidan av dem sitter Josefin och Ronja, två erfarna planerare som tidigare arbetat som vårdbiträden men nu tagit steget in på kontoret för att arbeta administrativt sida vid sida med samordnaren Anette. Tillsammans med verksamhetschefen Therese och Anettes samordnarkollega Lisa utgör de hjärnorna bakom den smidiga driften och ser till att alla bitar faller på plats för att skapa den bästa möjliga omsorgen för de äldre i och runt omkring Eriksberg.

– Planeringen är alltid en utmaning. Vi måste se till att medarbetarnas schema och brukarnas behov sammanstrålar på ett bra sätt, berättar Ronja.

Josefin tillägger engagerat:

– Det krävs mycket planering och en bra organisation för att alla brukare ska få den tid och omsorg de behöver och har rätt till. När vi ser att arbetet går ihop och brukare och medarbetare är nöjda känns det väldigt bra.

Arbetar för framtiden

Som en del i en förändringsintensiv organisation där behov ökar och minskar från dag till dag kan det vara svårt att arbeta med utveckling och framtid. På ett kontor i lokalen sitter därför verksamhetschefen Therese och arbetar för framtiden.

– Inom hemtjänsten i Uppsala arbetar hela organisationen för att säkra kvalitet för framtiden. På Eriksbergs hemvård är detta inget undantag. Här vill man vara en verksamhet i framkant, vilket märks på flera plan. Vi arbetar aktivt med att medarbetare ska få möjlighet att nå sin fulla potential. Ett sätt att göra detta är bland annat genom att utbilda vårdbiträden till undersköterskor, något som ett tiotal medarbetare fått chansen att göra genom arbetet och fler utbildas kontinuerligt, säger Therese.

Återkoppling och stöd

En annan viktig del i arbetet med personalfrågor är, enligt Therese, vikten av återkoppling och att få stöd i sitt arbete. På Eriksbergs hemvård är återkoppling en självklarhet. Med en flexibel administration som alltid strävar efter att kunna ge svar och stöd arbetar man aktivt på att ingen ska behöva känna sig osäker i sin roll. Oavsett om det är första dagen eller sista dagen på arbetsplatsen ska man känna en känsla av trygghet och sammanhållning.

– Oavsett vilken tjänst du söker, eller vad du vill fråga, försöker vi prioritera att svara så fort som möjligt. Vi vill vara tillgängliga och kommunicera på ett sätt som gör att du känner dig välkommen och sedd i din roll, förklarar Therese.

Viktig kugge

Med över 300 brukare och nästan 100 dedikerade medarbetare är Eriksbergs hemvård en viktig kugge i omsorgen av Uppsalas äldre medborgare där gemenskap och samarbete blomstrar. Här är varje individ sin egen berättelse, men även en del av den större historien, där varje insats förändrar och berikar livet hos Uppsalas äldre.

Så när du hör skratten och samtalen från innergården vid Västertorg, stanna upp och fundera. Kanske kan hemtjänst vara ditt nästa karriärsval? Kanske kan du göra skillnad?

För det är här, på Eriksbergs hemvård, där Einar, Amelia, Getachew och deras kollegor tillsammans med administrationen formar morgondagens berättelse om svensk hemtjänst när den är som bäst och gör som störst nytta och skillnad i människors liv.

Nyheter om jobb och karriär

 • Snart syns 1 500 niondeklassare på sina feriejobb runt om i Uppsala

  Elever i årskurs 9 har under våren haft möjlighet att anmäla intresse för att jobba hos kommunen i sommar, även kallat feriejobb. 1 900 ungdomar har anmält sig och 1 500 av dem har tackat ja till sin erbjudna plats.

 • Uppsalas unga företagare triumferar i SM – så nådde de toppen

  Två guld och två silver i årets upplaga av SM i Ung företagsamhet gick till UF-företagare från Uppsala kommun. Grattis säger vi, det bådar gott för ett framtida Uppsala med drivkraft och entreprenörsanda. Störst framgång fick Dienaci UF som lyckades kamma hem en andraplats i den mest prestigefulla kategorin Årets UF-företag. Nu har de valt att fortsätta driva företaget, förhoppningsvis även internationellt.

 • Hurra för sjuksköterskorna idag!

  I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Jobba som sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Jobba som socionom

  Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!