Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Joursjuksköterskan David skapar trygghet på natten

En man sitter i ett kontor framför en dator

På joursjukvården på Fyren arbetar samordnande joursjuksköterskan David Simgren. Under ett nattpass kan mycket hända. Patienter kan till exempel larma om att de fallit.

David som är en rutinerad sjuksköterska ser till att alla som har behov av en joursjuksköterska känner sig trygga och får den hjälp som de behöver på natten.

På sin arbetsplats Fyren har han bland annat kontakt med Trygghetsjouren, som har koll på över 7 000 brukare med trygghetslarm och behov av nattpersonal.  

– När Trygghetsjouren får in ett larm kontaktar de mig, om en insats av sjuksköterska är nödvändig, säger David.

Arbetsleder nattpatrullen

David är utbildad sjuksköterska. Hans erfarenhet är lång. Innan han började på kommunen jobbade han bland annat tretton år som sjuksköterska, med blodcancervård och som anestesisjuksköterska.

Nu har han jobbat inom Uppsala kommuns hemsjukvård i nästan nio år, de senaste fem åren i hemvårdens joursjukvård. Första åren var han mobil joursjuksköterska, men sedan snart två år är han alltså samordnande joursjuksköterska på natten på joursjukvården. Där är han även arbetsledare för nattpatrullen, som är ett annat namn för natthemtjänsten.

– Jag svarar också på frågor per telefon, vid akuta medicinska bedömningar av patienter och i vissa prioriteringsfrågor som rör omvårdnad.

Han hjälper

 • omvårdnadspersonalen på de kommunala omvårdnadsboendena
 • omvårdnadspersonalen på de kommunala LSS-boendena
 • nattpatrullen.

Vid olyckor i hemmen sker kontakterna i flera steg:

 1. Först larmar Trygghetsjouren ut en nattpatrull till patienten för en första bedömning.
 2. Sedan bedömer nattpatrullen om en sjuksköterska måste komma och bedöma patienten.
 3. Om en sjuksköterska måste komma kontaktar nattpatrullen samordnande joursjuksköterska och rapporterar patientens aktuella status.
 4. Därefter bedöms om en mobil joursjuksköterska behöver skickas till patienten.
 5. Utöver att Trygghetsjouren kontaktar samordnande joursjuksköterska kontaktar också all tjänstgörande omvårdnadspersonal inom Uppsala kommuns hemsjukvård själv samordnande joursjuksköterska vid behov.

Dagpersonalen överlämnar till nattpersonalen

Nattpersonalen börjar halv tio på kvällen. De samlas alltid först för att få en överlämning av kollegor som jobbat dag och kväll. Vissa kvällar är det lite mer att ta tag i direkt än annars. Det kan vara två team som jobbar en natt. Teamen består vanligtvis av

 • en sjuksköterska
 • en undersköterska.

Dessutom finns två beredskapsläkare från Region Uppsala tillgängliga.

Bokade besök och utryckningar väntar

Under nattarbetspassen finns flera fasta besök. Ofta är det smärtlindring som behövs.

Under avrapporteringen vid nattarbetspassens början delas de fasta besöken vanligtvis upp på två mobila joursjukvårdsteam, utifrån de geografiska områdena.

Vad som för övrigt väntar en natt på jobbet vet ingen i förväg, eftersom larm hela tiden kommer in, prioriteras och tas om hand. En utryckning kan handla om

 • en person som ramlat, där det behövs en medicinsk bedömning
 • urinkateterspolningar eller urinkatetersättningar
 • hantering av orostillstånd
 • dödsfall, förväntade och oväntade
 • rena medicinska akuta bedömningar av patienter.

Alla är redo att ge sig ut, medan David sitter vid larmtelefonerna och tar emot alla samtal.

– Ingen natt är den andra lik. Det är det som gör jobbet så intressant.

 

Ett nattarbetspass fasta besök delas vanligtvis upp på de två mobila Joursjukvårdsteamen (ett team benämnt Västra och ett benämnt Östra) efter de geografiska områdena vid varje avrapporteringstillfälle vid nattarbetspassens början.

Nyheter om jobb och karriär

 • Snart syns 1 500 niondeklassare på sina feriejobb runt om i Uppsala

  Elever i årskurs 9 har under våren haft möjlighet att anmäla intresse för att jobba hos kommunen i sommar, även kallat feriejobb. 1 900 ungdomar har anmält sig och 1 500 av dem har tackat ja till sin erbjudna plats.

 • Uppsalas unga företagare triumferar i SM – så nådde de toppen

  Två guld och två silver i årets upplaga av SM i Ung företagsamhet gick till UF-företagare från Uppsala kommun. Grattis säger vi, det bådar gott för ett framtida Uppsala med drivkraft och entreprenörsanda. Störst framgång fick Dienaci UF som lyckades kamma hem en andraplats i den mest prestigefulla kategorin Årets UF-företag. Nu har de valt att fortsätta driva företaget, förhoppningsvis även internationellt.

 • Hurra för sjuksköterskorna idag!

  I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Jobba som sjuksköterska

  Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

 • Jobba som socionom

  Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!