Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Granskade årsräkningar 2024 – aktuellt redovisningsläge

Överförmyndarförvaltningen har påbörjat granskningen av inkomna årsräkningar för 2023. Vi granskar för närvarande de årsräkningar som inkommit 12 mars 2024. Hittills har 3 028 av cirka 3 000 årsräkningar kommit in. Av dessa årsräkningar är 2 335 granskade. Vi granskar de årsräkningar där ställföreträdaren har begärt arvode först.

Sista inlämningsdag för årsräkningar har passerats och var torsdagen 29 februari 2024.

Har din huvudman rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.

Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning på pensionsmyndigheten.se innan du ansöker.

Har du inte möjlighet att göra det via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats.  Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats. 

Ansök om bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.se

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet svarar de på de vanligaste frågorna och det finns möjlighet att ställa egna frågor via en chatt. Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats. 

Digitala informationsmöten om bostadstillägg hos Pensionsmundigheten

Uppdaterad e-tjänst för inlämning av räkningar

Överförmyndarförvaltningen har uppdaterat e-tjänsten för inlämning av årsräkningar, sluträkningar och arvodesräkningar. E-tjänsten och information om hur du använder den hittar du här: Årsräkningar - Uppsala kommun

Ny tjänst för att kommunicera säkrare

E-post är lika säkert som att skicka ett vykort, vilket betyder att andra kan läsa vad som står i en e-post. Därför bör saker som personnummer, ekonomiska uppgifter och även uppgifter om hälsa samt förvaltarskap inte skrivas om i en e-post. Med anledning av detta lanserar kommunen nu en ny tjänst som heter Säkra meddelanden.  Om du skriver med oss genom den tjänsten går det bra att skriva om ekonomi och t.ex. bifoga din huvudmans kontoutdrag.

Säkra meddelanden fungerar så att du får en e-post med information om att du har fått ett säkert meddelande. Klicka på länken i e-posten och identifiera dig med e-legitimation. Du kommer då in i Uppsala kommuns nätverk och kan se samt svara på meddelandet du har fått från oss.

Om du vill skicka in något genom säkra meddelanden men inte har ett meddelande att svara på om just den frågan. Skicka då en e-post till oss med aktnumret och uppge att du vill få länk för att lämna in genom säkra meddelanden. Du kommer då att få en länk skickad till dig.

Vad ska du skicka hur_bild_900x550.png