Genom ditt engagemang gör du en viktig samhällsinsats som är berikande, allmänbildande och meriterande. Här kan du läsa om ditt ansvar som god man eller förvaltare.
Det här ingår i ditt uppdrag som god man eller förvaltare.
Förvalta egendom är att ta hand om huvudmannens ekonomi. Det handlar dels om vardagsekonomin dels om att förvalta eventuella tillgångar i form av exempelvis pengar på banken, aktier, fonder, fastighet eller bostadsrätt.
Exempel på uppgifter:
Sörja för person betyder att du som god man ska försäkra dig om att huvudmannens tillgångar används till att skapa nytta för honom eller henne. Du ser också till att huvudmannen har ett bra boende, får en god omvårdnad och har goda levnadsvillkor.
Som god man eller förvaltare har du därför regelbundna kontakter med huvudmannen själv, vårdpersonal, hemtjänst och andra. Vid behov tar du initiativ till förbättringar, uppmärksammar huvudmannens behov av sociala kontakter, daglig sysselsättning, fritidsverksamhet med mera.
Att sörja för person betyder inte att du själv ska vårda huvudmannen, följa med på läkarbesök, städa, handla mat eller göra annat praktiskt arbete. Det sköter socialtjänsten genom ledsagare, kontaktperson, hemtjänst och liknande eller genom andra externa aktörer som Röda korset.
Att bevaka rätt är att se till att huvudmannens rättigheter tillvaratas gentemot utomstående. Det kan exempelvis handla om att företräda huvudmannen gentemot myndigheter vid ansökningar och överklaganden. Om huvudmannen ska ärva pengar eller sälja sin bostad ska du i egenskap av god man eller förvaltare företräda huvudmannen i de processerna.
Exempel på uppgifter:
Om huvudmannen blir arvtagare i ett dödsbo ska gode mannen eller förvaltaren representera honom eller henne. Det kan handla om att vara med vid bouppteckning, att godkänna bouppteckning och arvskifteshandling och att få överförmyndarnämndens godkännande av arvsfördelningen.
För vissa åtgärder krävs överförmyndarnämndens samtycke. Det kan handla om att huvudmannens fastighet eller bostadsrätt ska säljas, att en ny bostad ska köpas, att bostadsrätten eller fastigheten ska pantsättas eller intecknas för ett lån. För att skriva på eller säga upp hyresavtal för bostadslägenhet behövs inte överförmyndarnämndens godkännande.
Det här är viktigt att känna till om tillstånd, bokföring och arvode.
När du i egenskap av god man eller förvaltare gör vissa åtgärder krävs överförmyndarnämndens tillstånd.
Det kan vara åtgärder som:
Som god man eller förvaltare är du enligt lag skyldig att redovisa din huvudmans ekonomi.
Inom två månader efter att du förordnats som god man eller förvaltare av tingsrätten ska du lämna en förteckning över huvudmannens alla tillgångar och skulder till överförmyndarnämnden. Om du tar över ett redan pågående uppdrag behöver du inte lämna in någon förteckning. Du ska uppge saldo på samtliga konton vid uppdragets start och även ange om huvudmannen har skulder. Du behöver bifoga underlag som styrker uppgifterna.
Du ska före 1 mars varje år lämna in en årsredovisning – en så kallad årsräkning. I den redovisar du hur du skött huvudmannens ekonomi det senaste kalenderåret genom att redovisa huvudmannens inkomster och utgifter på det konto du disponerar över. Du behöver bifoga underlag i form av kontoutdrag, årsbesked, eventuella kvittenser och relevanta fakturor.
Om uppdraget upphör ska du inom en månad lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden. Om uppdraget upphör för att huvudmannen avlider har du ingen skyldighet eller behörighet att som god man eller förvaltare sköta om dödsboet. Ditt uppdrag upphör den dag huvudmannen avlidit.
Du har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget. Du har också rätt att få ersättning för nödvändiga utgifter för uppdraget, exempelvis körda mil eller bussbiljetter.
Ett normalarvode är ungefär 20 procent av gällande prisbasbelopp per år. Prisbasbeloppet ändras för varje år och är för år 2025 - 58 800 kronor.
Överförmyndarnämnden gör alltid en individuell bedömning där de tar hänsyn till uppdragets svårighetsgrad. Arvodet kan då hamna både lägre och högre än ett normalarvode. Det finns inget krav på att ta ut arvode.
Arvodet bestäms årsvis när nämnden har granskat årsräkningen.
Överförmyndarförvaltningen har tagit fram en vägledning som fungerar som en bra grund i uppdraget. Du kan även läsa vad som gäller i styrdokument och använda dig av material från Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.
Den här broschyren kan du använda som hjälp både inför att du ska göra testet och när du har startat ditt uppdrag.
På Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats kan du läsa om uppdraget god man och förvaltare ansvar i relation till andra aktörer.
018-727 24 60
Telefontider: måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00