Sommarjobb och feriepraktik

 1. 1. I korthet


  Du som går i årskurs nio eller läser språkintroduktion (SPRINT) kan söka sommarjobb hos kommunen. I vissa fall kan också du som går i gymnasiet få sommarjobb.

  Du som är arbetsgivare kan ansöka om att få anställa en sommarjobbare eller feriepraktikant. Kommunen kan betala en del av eller i vissa fall hela lönekostnaden

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 2. 2. Sök sommarjobb – årskurs 9 och Sprint


  Ansökningsperioden för feriearbete 2015 har passerat. Välkommen tillbaka att söka nästa år. Mer information kommer under våren 2016. Tänk på att informationen kan komma att ändras. Håll dig uppdaterad via våra konton på Facebook och Instagram.

  Arbetstid och lön

  Du som går i årskurs nio eller på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram kan söka sommarjobb hos kommunen. Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun.

  Du arbetar 2 till 3 veckor under någon av dessa perioder:

  • Period 1: 15 juni–3 juli
  • Period 2: 6 juli–24 juli
  • Period 3: 27 juli–14 augusti

  När du söker sommarjobb kan du uppge vilken period du helst vill arbeta. Om du är bortrest vissa datum kan du skriva det i ansökan.

  Arbetstiderna varierar mellan olika arbetsplatser. Som mest får du arbeta 90 timmar under tre veckor.

  Lönen är 51 kronor per timme, inklusive semesterersättning. Du som går på språkintroduktionsprogrammet tjänar 61 kronor per timme.

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 3. 3. Olika typer av jobb årskurs 9 och Sprint


  När du söker sommarjobb ska du välja inom vilken kategori du helst vill arbeta:

  Du kan också välja vad du vill arbeta med i andra hand, tredje hand och så vidare. 

  Äldreomsorg

  Du arbetar på äldreboende, servicehem eller liknande. Dina arbetsuppgifter är bland annat att promenera, läsa och spela spel med de boende. Du hjälper också till med städning, disk och matservering. Arbetet passar dig som är social och gärna tar egna initiativ. 

  Barnomsorg

  Du arbetar på förskola, fritidshem, fritidsklubb eller liknande. Du hjälper till med städning och deltar i arbetet med barnen. 

  Kök

  Du arbetar i skolkök, i restaurang på äldreboende eller liknande. Dina arbetsuppgifter är bland annat att diska, städa, servera mat och plocka upp varor. Du får av hygieniska skäl inte vara piercad. 

  Fastighetsskötsel och trädgård

  Du arbetar med vaktmästeri, verkstadsarbete, städ eller parkskötsel. Du kan till exempel få hjälpa vaktmästaren på en skola eller rensa ogräs tillsammans med andra sommarjobbare. Arbetet innebär ofta mycket utomhusarbete. 

  Övriga sommarjobb

  Via kommunen kan du också söka mer specifika sommarjobb som kommunen erbjuder i samarbete med föreningar och organisationer. För vissa av dessa jobb krävs det att du har vissa förkunskaper eller ett särskilt intresse.

  Om du vill söka ett mer specifikt sommarjobb skriver du det i presentationen av dig själv i ansökningsformuläret. Du kan önska en särskild arbetsplats om du vill. Du ska också beskriva vad du har för vana av det arbete du söker.

  Om du inte får det jobb du önskat kommer du att få ett annat sommarjobb i kommunen.

  För flera av de specifika sommarjobben gäller andra arbetsperioder än de tre standardperioderna.

  Under ansökningsperioden kan det komma nya jobb under kategorin övrigt. Om du redan sökt ett annat jobb kan du ändra din ansökan genom att e-posta till feriearbete@uppsala.se.

  Stall

  Kommunen samarbetar med flera ryttar- och ridföreningar. Arbetet innebär i de flesta fall främst att du får hjälpa till med att laga stängsel och hagar och att städa. Om du har hästvana kan du i vissa fall få arbeta med hästarna.

  Dans

  Arbetet innebär en chans för dig som är intresserad av dans att prova på att arbeta som professionell dansare med inriktning mot modern dans. Arbetsperioden pågår 15 juni–3 juli och avslutas med flera föreställningar inför publik.

  Du ansöker genom att i presentationen av dig själv i ansökningsformuläret ange att du vill arbeta som dansare. Beskriv din tidigare danserfarenhet och motivera varför du vill ha det här sommarjobbet. 

  Ett antal sökande kallas till en audition 19 april.

  Uppsala summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba i en orkester kan söka sommarjobb i Uppsala summerchestra (den kommunala musikskolan). Det gäller dig i årskurs nio och gymnasiet. 

  Det är Uppsala musikskola som sätter ihop en orkester under tre veckor. Orkestern kommer att spela runt om i Uppsala, främst på äldreboenden, men också på offentliga platser.

  Arbetsperioden pågår 22 juni–10 juli.

  För att bli uttagen till orkestern bör du kunna läsa noter och vara bekväm med ditt instrument. Du ansöker genom att i presentationen av dig själv i ansökningsformuläret ange att du vill arbeta i orkestern. Beskriv din tidigare musikerfarenhet och motivera varför du vill ha det här sommarjobbet. 

  Ett antal sökande kallas till en audition i början av april.
  Du som går i nian och söker detta jobb men inte blir uttagen kommer att erbjudas ett annat jobb inom kommunen istället.

  Idrottsledare

  Du arbetar som ledare på en idrottsskola för barn. Du ska ha ett stort intresse för att arbeta med barn och du bör ha erfarenhet av den idrott du vill vara ledare för. Det kan till exempel vara fotboll, friidrott, basket eller badminton.

  Livets ords europakonferens

  Du arbetar som konferensvärd eller barnledare på Livets ords europakonferens. Som konferensvärd arbetar du med föreberedelser inför konferensen, står i kassan, diskar och städar. Som barnledare förbereder du barnområdet, hjälper till under konferensen och plockar ihop efter konferensen.

  Lägerverksamhet

  Du arbetar som hjälpledare under lägerverksamhet för barn. Ibland ingår städ och köksarbete. Det finns endast ett fåtal platser.

  Helping hand

  Helping hand är en second hand-butik som drivs av Livets ord. Helping hand har två butiker, en i centrala Uppsala och en i Boländerna. Du jobbar i någon av butikerna med lagerarbete, att hänga upp kläder, prismärka och dela ut reklam. Det är en fördel om du är händig och kreativ.

  Barnombudsmannen

  Du arbetar 2,5 vecka under sommarlovet 27 juli–14 augusti, och vid två tillfällen under hösten. Då kan det handla om olika typer av redovisningar för politiker och tjänstemän. Du arbetar i grupp med andra elever från grundskolan. Tillsammans med personal på barnombudsmannen fördjupar ni er i hur ungdomar mår idag och funderar över tänkbara förbättringsåtgärder för unga i kommunen. Du får utbildning i att påverka och göra din röst hörd. I din ansökan ska du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet, och vad du har för intressen. 

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 4. 4. Sök sommarjobb – gymnasiet


  Om du som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet själv ordnar ett sommarjobb kan din arbetsgivare fortfarande ansöka om att få en del av lönen betald av kommunen. Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun.
  Läs om hur arbetsgivare kan söka bidrag för lönen.

  För sommarjobb som kommunen ordnar har däremot ansökningsperioden gått ut.

  Om du har frågor om sommarjobb kontakta oss på Feriearbete och företag. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

  Du som är över 18 år kan också skicka in en intresseanmälan till kommunens vikarieförmedling.

  Kom också ihåg att beställa ett utdrag ur belastningsregistret i god tid.

  Roligaste sommarjobbet

  Roligaste sommarjobbet ger dig möjlighet att driva ett eget företag och förverkliga en idé som ett sommarjobb. Du kan driva företaget själv eller tillsammans med en eller flera kompisar. Ni får 2 000 kronor per person, grundläggande kunskaper och en personlig handledare. Resten bestämmer ni helt själva.

  Läs om Roligaste sommarjobbet och ansök på roligastesommarjobbet.se

  Uppsala summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba i en orkester kan söka sommarjobb i Uppsala summerchestra. Det gäller dig i årskurs nio och gymnasiet. Läs om hur du ansöker till Uppsala summerchestra.

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 5. 5. Feriepraktik för dig med funktionsnedsättning


  Kommunen kan ordna feriepraktik för dig som går i gymnasieskola eller gymnasiesärskola och har någon form av funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

  Det gäller dig som går ut årskurs 1 eller 2 och dig som går ut årskurs 3 och ska fortsätta ett fjärde gymnasieår.

  Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun.

  Feriepraktiken pågår i upp till tre veckor. Du praktiserar normalt sex timmar per dag och högst 90 timmar totalt. Du får 61 kronor per timme, inklusive semesterersättning. Lönen få du utbetald i efterhand. 

  Du ska själv ordna praktikplats

  Du ska själv ordna en lämplig praktikplats i samarbete med din skola. Praktikplatsen kan vara inom offentlig, privat eller föreningsdriven verksamhet. Din skola och sommarförmedlingen ska godkänna praktikplatsen.

  Ansök senast 30 april

  Skicka in din ansökan senast 30 april. Du kan skicka in din ansökan även om du inte hunnit ordna en praktikplats ännu. Då får du senare komplettera din ansökan med en praktikplats.

  Ansökningsblankett för feriepraktik (PDF, 282 KB)

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 6. 6. Begär utdrag från belastningsregistret


  Om du ska arbeta med barn eller äldre ska du visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

  Beställ ett utdrag i god tid och ta med det oöppnade kuvertet till din handledare den första arbetsdagen. Var noga med att beställa rätt typ av registerutdrag.

  Hämta blankett för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbete inom vård och omsorg på polisen.se.

  Hämta blankett för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbete inom barnomsorg på polisen.se.

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑
 7. 7. Ta emot eller anställ en sommarjobbare eller feriepraktikant


  Tillsammans med företagare erbjuder Uppsala kommun sommarjobb för gymnasieelever. Kommunen kan stå för en del av lönekostnaden och hjälpa dig att rekrytera. För elever med funktionsnedsättning kan kommunen stå för hela lönekostnaden.

  Kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan också ta emot feriearbetare från årskurs nio och språkintroduktionsprogrammet på gymnasiet. För dessa elever står kommunen för hela lönekostnaden.

  Subventionerade sommarjobb för gymnasieelever

  När du anställer en sommarjobbare från årskurs ett eller två på gymnasiet kan kommunen betala en del av sommarjobbarens lön. Det förutsätter att lönen är avtalsenlig och som högst 90 kronor per timme, exklusive semesterersättning och sociala avgifter. Du betalar själv 50, 75 eller 100 procent av lönekostnaden. Ju större del av kostnaden som du kan stå för desto fler unga kan vi erbjuda sommarjobb.

  Kommunen subventionerar maximalt 90 timmar. 

  Antalet platser är begränsat.

  Anmäl intresse för att anställa en sommarjobbare (DOCX, 37 KB)

  Feriepraktik för elever med funktionsnedsättning

  Gymnasieelever med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa kan söka feriepraktik via Uppsala kommun. Eleverna ska ordna sin praktikplats i samarbete med skolan. Både skola och sommarförmedlingen ska godkänna praktikplatsen. Efter avslutad praktikperiod betalar kommunen ut lönen, 61 kronor per timme till eleven.

  Du kan önska att ta emot en specifik praktikant i målgruppen eller en praktikant som uppfyller vissa specifika önskemål. Sommarförmedlingen matchar elever och arbetsplatser.

  Anmäl intresse för att ta emot en feriepraktikant (DOC, 84 KB)

  Kommunala arbetsplatser och ideella föreningar 

  Kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan också anmäla intresse för att ta emot feriearbetare från årskurs 9 och språkintroduktionsprogrammet (Sprint) på gymnasiet.

  Feriearbete är en kommunal anställning som pågår i två till tre veckor. Eleverna ska arbeta cirka sex timmar per dag och högst 90 timmar. Sommarförmedlingen står för hela lönekostnaden. 

  Anmäl intresse för att ta emot en sommarjobbare i årskurs 9 och Sprint (DOC, 87 KB)

  Fäll ihop Tillbaka till meny ↑

Kontakta Feriearbete och företag

Telefon: 018-727 16 17, måndag–fredag 9–11. Övriga tider svarar vi i mån av tid.