Sommarjobb och feriepraktik

 1. 1. I korthet


  Du som går i årskurs nio eller läser språkintroduktion (Sprint) kan söka sommarjobb hos kommunen. I vissa fall kan också du som går i gymnasiet få sommarjobb.

  Du som är arbetsgivare kan ansöka om att få anställa en sommarjobbare eller feriepraktikant. Kommunen kan betala en del av eller i vissa fall hela lönekostnaden.

  Fäll ihop
 2. 2. Sök sommarjobb – årskurs 9 och Sprint


  Ansökningsperiod

  Ansökningen startar 22 februari. Sista ansökningsdatum är 1 april. Vi återkommer med information om hur du söker.

  Arbetsperiod och lön

  Du som går i årskurs 9 eller på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram (Sprint) kan söka sommarjobb via kommunen. Samtliga elever i årskurs 9 är garanterade sommarjobb om ansökan kommer in i tid. Sprint-eleverna erbjuds ett sommarjobb i mån av plats.

  Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer för att kunna få jobb via kommunen.

  Perioder och tider för arbete

  Du arbetar två till tre veckor under någon av dessa perioder:

  • Period 1 (veckorna 24–26): 13 juni–1 juli
  • Period 2 (veckorna 27–29): 4 juli–22 juli
  • Period 3 (veckorna 30–32): 25 juli–12 augusti

  När du söker sommarjobb skall du uppge vilken period du helst vill arbeta. Om du är bortrest vissa datum skall du ange det i ansökan. Tänk på att det inte kan garanteras att du får jobba den period du önskar.

  Arbetstiderna varierar mellan olika arbetsplatser. Som mest får du arbeta 90 timmar under tre veckor.

  Lön

  Lönen för dig som går i årskurs 9 är 51 kronor per timme. Du som går på Sprint tjänar 66 kronor per timme om du ännu inte fyllt 18 år. Är du över 18 år blir din lön 71 kronor per timme. Semesterersättningen är inräknad i timlönen.

  Fäll ihop
 3. 3. Olika typer av jobb årskurs 9 och Sprint


  När du söker sommarjobb kan du ha önskemål om vilken kategori du helst vill arbeta inom. Tänk på att det inte kan garanteras att du får den kategori du önskar. Du kan välja flera kategorier:

  Äldreomsorg

  Du arbetar på äldreboende, servicehem eller liknande. Dina arbetsuppgifter är bland annat att promenera, läsa och spela spel med de boende. Du hjälper också till med städning, disk och matservering. Arbetet passar dig som är social och gärna tar egna initiativ.

  Arbetet kräver utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats 

  Barnomsorg

  Du arbetar på förskola, fritidshem, fritidsklubb eller liknande. Du hjälper till med städning och deltar i arbetet med barnen.

  Arbetet kräver utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats

  Kök

  Du arbetar i skolkök, i restaurang på äldreboende eller liknande. Dina arbetsuppgifter är bland annat att diska, städa, servera mat och plocka upp varor. Du får av hygieniska skäl inte vara piercad.

  I vissa fall kräver arbetet utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats

  Fastighetsskötsel och trädgård

  Du arbetar med vaktmästeri, verkstadsarbete, städ eller parkskötsel. Du kan till exempel få hjälpa vaktmästaren på en skola eller rensa ogräs tillsammans med andra sommarjobbare. Arbetet innebär ofta mycket utomhusarbete.

  Övriga sommarjobb

  Via kommunen kan du också söka mer specifika sommarjobb som kommunen erbjuder i samarbete med föreningar och organisationer. För vissa av dessa jobb krävs det att du har vissa förkunskaper eller ett särskilt intresse.

  Du kan komma med egna önskemål

  Du kan önska en särskild arbetsplats om du vill. Du skall också beskriva vad du har för vana av det arbete du söker. Tänk på att det inte kan garanteras att du får det sommarjobb som du önskar. Om du går i årskurs 9 och inte får det jobb du önskat kommer du att få ett annat sommarjobb i kommunen.

  För flera av de specifika sommarjobben gäller andra arbetsperioder än de tre standardperioderna.

  Stall

  Kommunen samarbetar med flera ryttar- och ridföreningar. Arbetet innebär i de flesta fall främst att du får hjälpa till med att laga stängsel och hagar och att städa. Om du har hästvana kan du i vissa fall få arbeta med hästarna. I din ansökan skall du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Dans

  Arbetet innebär en chans för dig som är intresserad av dans att prova på att arbeta som professionell dansare med inriktning mot modern dans. Arbetet är normalt under den första periodenen och avslutas med flera föreställningar inför publik.

  Du ansöker genom att i presentationen av dig själv i ansökningsformuläret ange att du vill arbeta som dansare. Beskriv din tidigare danserfarenhet och motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Ett antal sökande kallas till en audition i april.

  Uppsala Summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba i en orkester kan söka sommarjobb i Uppsala Summerchestra (den kommunala musikskolan).

  Det är Uppsala musikskola som sätter ihop en orkester under tre veckor. Orkestern kommer att spela runt om i Uppsala, främst på äldreboenden, men också på offentliga platser.

  För att bli uttagen till orkestern bör du kunna läsa noter och vara bekväm med ditt instrument. Du ansöker genom att i presentationen av dig själv i ansökningsformuläret ange att du vill arbeta i orkestern. Beskriv din tidigare musikerfarenhet och motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Ett antal sökande kallas till en audition i april.

  Idrottsledare

  Du arbetar som ledare på en idrottsskola för barn. Du skall ha ett stort intresse för att arbeta med barn och du bör ha erfarenhet av den idrott du vill vara ledare för. Det kan till exempel vara fotboll, friidrott, basket eller badminton. I din ansökan skall du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Arbetet kräver utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats

  Livets ords europakonferens

  Du arbetar som konferensvärd eller barnledare på Livets ords europakonferens. Som konferensvärd arbetar du med föreberedelser inför konferensen, står i kassan, diskar och städar. Som barnledare förbereder du barnområdet, hjälper till under konferensen och plockar ihop efter konferensen.

  Arbetet som barnledare kräver utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats

  Lägerverksamhet

  Du arbetar som hjälpledare under lägerverksamhet för barn. Ibland ingår städ- och köksarbete. I din ansökan skall du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Arbetet kräver utdrag ur belastningsregistret. Beställ det redan i dag, men öppna inte kuvertet som du får hemskickat från Polisen. Det ska din handledare på arbetsplatsen göra.

  Hämta blankett från Polisens webbplats

  Helping hand

  Helping hand är en second hand-butik som drivs av Livets ord. Helping hand har två butiker, en i centrala Uppsala och en i Boländerna. Du jobbar i någon av butikerna med lagerarbete, att hänga upp kläder, prismärka och dela ut reklam. Det är en fördel om du är händig och kreativ. I din ansökan skall du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet.

  Barnombudsmannen

  Du arbetar 2,5 vecka under sommarlovet (normalt under period 3) och vid två tillfällen under hösten. Då kan det handla om olika typer av redovisningar för politiker och tjänstemän. Du arbetar i grupp med andra elever från grundskolan. Tillsammans med personal på Barnombudsmannen fördjupar ni er i hur ungdomar mår i dag och funderar över tänkbara förbättringsåtgärder för unga i kommunen. Du får utbildning i att påverka och göra din röst hörd. I din ansökan skall du motivera varför du vill ha det här sommarjobbet och vad du har för intressen.

  Fäll ihop
 4. 4. Sök sommarjobb – gymnasiet


  Ansökningsperiod

  Ansökningen startar 22 februari. Sista ansökningsdatum är 1 april. Vi återkommer med information om hur du söker.

  Arbetsperiod och lön

  Du som går på gymnasiet i årskurs 1 eller 2 har möjlighet att ansöka om sommarjobb via kommunen. Lönen varierar beroende på arbetsplats/bransch. Det är ingen platsgaranti, du får ett sommarjobb i mån av plats.

  Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer för att kunna få jobb via kommunen.

  Du som är över 18 år kan också skicka in en intresseanmälan till kommunens vikarieförmedling.

  Kom också ihåg att beställa ett utdrag ur belastningsregistret i god tid. Öppna inte kuvertet som du får hemskickat av Polisen.

  Roligaste sommarjobbet

  Roligaste sommarjobbet ger dig möjlighet att driva ett eget företag och förverkliga en idé som ett sommarjobb. Du kan driva företaget själv eller tillsammans med en eller flera kompisar. Ni får 2 000 kronor per person, grundläggande kunskaper och en personlig handledare. Resten bestämmer ni helt själva.

  Tänk på att du inte kan kombinera Roligaste sommarjobbet med andra sommarjobb som Uppsala kommun finansierar eller subventionerar. 

  Läs om Roligaste sommarjobbet och ansök på roligastesommarjobbet.se

  Uppsala Summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba i en orkester kan söka sommarjobb i Uppsala Summerchestra. Läs om hur du ansöker till Uppsala summerchestra.

  Fäll ihop
 5. 5. Feriepraktik för dig med funktionsnedsättning


  Ansökningsperiod

  Ansökningen startar 22 februari. Sista ansökningsdatum är 15 april. Vi återkommer med information om hur du söker.

  Vem kan söka?

  Kommunen kan betala en feriepraktik för dig som går i gymnasieskola eller gymnasiesärskola och har någon form av funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa.

  Det gäller dig som går ut årskurs 1 eller 2 och dig som går ut årskurs 3 och skall fortsätta ett fjärde gymnasieår.

  Arbetsperiod och lön

  Feriepraktiken pågår i upp till tre veckor. Du praktiserar normalt sex timmar per dag och högst 90 timmar totalt. Du tjänar 66 kronor per timme om du ännu inte fyllt 18 år. Är du över 18 år blir din lön 71 kronor per timme. Semesterersättningen är inräknad i timlönen.

  Du skall själv ordna praktikplats

  Du skall själv ordna en lämplig praktikplats i samarbete med din skola. Praktikplatsen kan vara inom offentlig, privat eller föreningsdriven verksamhet. Din skola och Feriearbete och företag skall godkänna praktikplatsen.

  Fäll ihop
 6. 6. Begär utdrag från belastningsregistret


  Om du skall arbeta med barn eller äldre skall du visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

  Beställ ett utdrag i god tid och ta med det oöppnade kuvertet till din handledare den första arbetsdagen. Var noga med att beställa rätt typ av registerutdrag.

  Hämta blankett för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbete inom vård och omsorg på polisen.se

  Hämta blankett för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbete inom barnomsorg på polisen.se

  Fäll ihop
 7. 7. Ta emot eller anställ en sommarjobbare eller feriepraktikant


  Tillsammans med företagare erbjuder Uppsala kommun sommarjobb för gymnasieelever. Kommunen kan stå för en del av lönekostnaden och hjälpa dig att rekrytera. För elever med funktionsnedsättning kan kommunen stå för hela lönekostnaden.

  Kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan också ta emot feriearbetare från årskurs nio och språkintroduktionsprogrammet (Sprint) på gymnasiet. För dessa elever står kommunen för hela lönekostnaden.

  Subventionerade sommarjobb för gymnasieelever

  När du anställer en sommarjobbare från årskurs 1 eller 2 på gymnasiet kan kommunen betala en del av sommarjobbarens lön. Det förutsätter att lönen är avtalsenlig och att ungdomen omfattas av en arbetsskadeförsäkring. Du betalar själv 50, 75 eller 100 procent av lönekostnaden. Ju större del av kostnaden som du kan stå för desto fler unga kan erbjudas sommarjobb.

  Kommunen subventionerar maximalt 90 timmar och lön upp till 90 kronor per timme.

  Antalet platser är begränsat. Anmäl intresse för att ta emot subventionerade sommarjobbare genom att skriva till feriearbete@uppsala.se

  Feriepraktik för elever med funktionsnedsättning

  Gymnasieelever med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa kan söka feriepraktik via Uppsala kommun. Eleverna skall ordna sin praktikplats i samarbete med skolan. Både skola och Feriearbete och företag skall godkänna praktikplatsen.

  Feriepraktik kan vara inom en kommunal eller en privat verksamhet och pågår i två till tre veckor. Eleverna skall praktisera cirka sex timmar per dag och högst 90 timmar. Feriearbete och företag står för hela lönekostnaden. Anmäl intresse för att ta emot feriepraktikanter genom att skriva till feriearbete@uppsala.se

  Kommunala arbetsplatser och ideella föreningar

  Kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan också anmäla intresse för att ta emot feriearbetare från årskurs 9 och språkintroduktionsprogrammet (Sprint) på gymnasiet.

  Feriearbete är en kommunal anställning som pågår i två till tre veckor. Eleverna skall arbeta cirka sex timmar per dag och högst 90 timmar. Feriearbete och företag står för hela lönekostnaden. Anmäl intresse för att ta emot feriearbetare genom att skriva till feriearbete@uppsala.se

  Fäll ihop
 8. 8. Kontakt


  Kontakta Feriearbete och företag

  Telefon: 018-727 16 17, måndag–fredag 9–11. Övriga tider svarar vi i mån av tid.
  Fäll ihop