Sommarjobb

 1. I korthet


  Du som läser språkintroduktionsprogrammet (sprint) eller går i årskurs 9 kan söka sommarjobb hos kommunen. I vissa fall kan du som går i gymnasiet också få sommarjobb.

  Du som är arbetsgivare kan ansöka om att få anställa en sommarjobbare eller feriepraktikant. Kommunen kan betala en del av eller, i vissa fall, hela lönekostnaden.

  Kontakta oss för mer information.

  Fäll ihop
 2. Sommarjobb – sprint och årskurs 9


  Du som läser språkintroduktionsprogrammet (sprint) eller går i årskurs 9 kan söka sommarjobb via Uppsala kommun. Alla elever som går i årskurs 9 är garanterade ett sommarjobb om ansökan görs under ansökningsperioden. Sprint-elever erbjuds ett sommarjobb i mån av plats.

  För att få ett jobb via kommunen ska du vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer.

  Innan du söker

  Det är viktigt att du läser informationen om vad som gäller för dig i sprint och årskurs 9 innan du söker. Sista ansökningsdag är 5 mars 2018. 

  Här hittar du ansökningsformulären. 

  Du som saknar ett fullständigt personnummer

  Du som saknar ett fullständigt personnummer kan också söka sommarjobb om du har ett LMA-kort med AT-UND (undantag från kravet på arbetstillstånd).

  Tänk på att du inte kan sommarjobba utan AT-UND.

  Läs om AT-UND på Migrationsverkets webbplats

  Om du har AT-UND kontakta oss för hjälp med ansökan

  Du som är över 18 år

  Du som är över 18 år kan skicka en intresseanmälan om sommarjobb till Vikarieförmedlingen.

  Du kan också söka jobb via Arbetsförmedlingen och Region Uppsala (tidigare landstingen).

  Beställ utdrag ur belastningsregistret

  Vi uppmanar dig som söker sommarjobb att beställa två olika utdrag ur polisens belastningsregister eftersom du inte vet inom vilket yrkesområde du får ett sommarjobb.

  Du hittar blanketterna och mer information på polisen.se:

  Information och blankett för registerutdrag (Förskoleverksamhet, skola, skolbarnomsorg)

  Information och blankett för registerutdrag (HVB-hem)

  Beställ utdragen i god tid, senast 10 maj.

  Arbetsperioder, omfattning och tider

  Vanligtvis erbjuder vi sommarjobb de här perioderna:

  • Period 1: 18 juni–6 juli, veckorna 25–27
  • Period 2: 9–27 juli, veckorna 28–30
  • Period 3: 30 juli–17 augusti, veckorna 31–33

  Tänk på att du inte är garanterad ett visst antal veckor eller timmar. Hur mycket du får jobba, vilken period och vilka arbetstider du får beror på sommarjobbet. Du kan som mest jobba 90 timmar.

  Områden att arbeta inom

  När du söker sommarjobb ska du ange inom vilket område du helst vill arbeta. Tänk på att det inte finns några garantier för att du får jobba inom ditt önskade område.

  Äldreomsorg

  Du jobbar på äldreboende, servicehem eller liknande. Exempel på arbetsuppgifter är att promenera med de boende, läsa för dem och spela spel tillsammans. Du hjälper också personalen med städ, disk och matservering.

  Barnomsorg

  Du jobbar på förskola, fritidshem, fritidsklubb eller liknande. Du deltar i arbetet med barnen och andra uppgifter såsom städning och dukning. Utearbete förekommer.

  Fastighetsskötsel och trädgård

  Du jobbar med vaktmästeri, verkstadsarbete, städ, målning och/eller parkskötsel. Exempel på arbetsuppgifter är renovering på skolor och trädgårdsarbete med bland annat ogräsrensning.

  Övrigt

  För våra övriga sommarjobb krävs vanligtvis en viss förkunskap eller ett särskilt intresse. För flera av jobben gäller andra arbetsperioder än de tre standardperioderna.

  Om du vill söka ett av våra övriga sommarjobb ska du ange det i din ansökan. Du ska också förklara varför du vill ha just det jobbet och vad du har för erfarenhet/intresse av området. Tänk på att det inte finns några garantier att du får det jobb du har sökt eftersom antalet platser är begränsat. Går du i årskurs 9 och inte får det sökta jobbet kommer du att bli erbjuden ett annat.

  Läs om våra övriga sommarjobb genom att klicka på respektive jobb i listan.

  Lön

  För dig som går i årskurs 9 är lönen 51 kronor i timmen. Du som läser sprint tjänar 66 kronor i timmen om du är under 18 år. Från det år du fyller 18 år får du 71 kronor i timmen. Semesterersättningen är inkluderad i timlönen.

  Fäll ihop
 3. Sommarjobb – gymnasiet


  Du som går i årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) på gymnasiet har möjlighet att söka sommarjobb via Uppsala kommun. Lönen varierar beroende på var du arbetar och det finns ingen platsgaranti utan jobb fås i mån av plats.

  Du som har någon form av funktionsvariation eller psykisk ohälsa, och som går på gymnasiet årskurs 1 eller 2 (eller i årskurs 3 om programmet är fyraårigt) kan söka feriepraktik. Läs mer om feriepraktik längre ner på sidan.

  För att få ett jobb via kommunen ska du vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer.

  Innan du söker

  Det är viktigt att du läser informationen om vad som gäller för dig i gymnasiet innan du söker. Sista ansökningsdag är 5 mars 2018. 

  Här hittar du ansökningsformulären.

  Du kan hitta en egen arbetsplats

  Trots att du söker sommarjobb via kommunen, ska du leta efter en arbetsplats på egen hand för att öka dina chanser till ett sommarjobb. Kommunen har få platser och därför har du störst chans till sommarjobb om du själv hittar en arbetsplats. Det kan du börja med redan nu och i kontakten med arbetsgivaren kan du berätta att Uppsala kommun kan subventionera (betala) en del av din lön, för att öka dina chanser till arbete.

  Läs mer om subventionerade sommarjobb under fliken ”Ta emot eller anställ en ungdom”.

  Du som är över 18 år kan också skicka in en intresseanmälan till kommunens vikarieförmedling.

  Du kan också söka jobb via Arbetsförmedlingen och Region Uppsala (tidigare landstinget).

  Beställ utdrag ur belastningsregistret

  Vi uppmanar dig som söker sommarjobb att beställa två olika utdrag ur polisens belastningsregister eftersom du inte vet inom vilket yrkesområde du får ett sommarjobb.

  Du hittar blanketterna och mer information på polisen.se:

  Information och blankett för registerutdrag (Förskoleverksamhet, skola, skolbarnomsorg)

  Information och blankett för registerutdrag (HVB-hem)

  Beställ utdragen i god tid, senast 10 maj.

  Specifika sommarjobb och samarbeten

  Feriepraktik 

  Feriepraktik riktar sig till dig som har någon form av funktionsvariation eller psykisk ohälsa, och som går på gymnasiet årskurs 1 eller 2 (eller i årskurs 3 om programmet är fyraårigt). Feriepraktik ges i mån av plats och gäller för högst 90 timmar. Antalet veckor, timmar och arbetstiderna kan variera beroende på arbetsplats.

  Du tjänar 66 kronor i timmen om du är under 18 år. Från det år du fyller 18 år får du 71 kronor i timmen. Semesterersättningen är inkluderad i timlönen.

  I första hand ordnar du en plats på egen hand, antingen själv eller med hjälp av din kontaktperson (exempelvis en studie- och yrkesvägledare). Platsen kan vara inom offentlig eller privat sektor eller en förening. Det är viktigt att platsen godkänns av både din skola och av oss. Om du inte själv kan ordna en plats är du välkommen att kontakta oss för förslag och vägledning.

  Innan du söker

  Det är viktigt att du läser informationen om vad som gäller för dig i gymnasiet och som ska söka feriepraktik. Sista ansökningsdag är 26 mars 2018. 

  Här hittar du ansökningsformulären.

  Uppsala Summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba med att spela i en orkester kan söka till Uppsala Summerchestra. Det är Uppsala musikskola som sätter ihop en orkester som ska jobba tillsammans. Ni spelar främst på olika äldreboende men även på andra platser i kommunen.

  Du bör kunna läsa noter för att bli uttagen till orkestern och du bör vara bekväm med det instrument du spelar. Du ansöker genom att i ansökan ange att du vill vara en del av orkestern. Beskriv dina tidigare musikerfarenheter och vilket instrument du spelar samt motivera varför just du ska få det här sommarjobbet. En audition hålls i april.

  Fäll ihop
 4. Ta emot eller anställ en ungdom


  Tillsammans med företagare, verksamheter och ideella föreningar erbjuder Uppsala kommun sommarjobb för ungdomar. Kommunen kan stå för hela eller en del av lönekostnaden.

  Helfinansierade sommarjobb

  Arbetsplatser inom Uppsala kommun eller kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan ta emot sommarjobbare från språkintroduktionsprogrammet (sprint) och årskurs 9. Vi står då för hela lönekostnaden och har arbetsgivaransvaret.

  Vi står även för lönekostnaden och arbetsgivaransvaret för feriepraktikanter med funktionsvariation eller psykisk ohälsa från årskurs 1 och 2 (och årskurs 3 om gymnasieprogrammet är fyrårigt). Feriepraktikanter har även möjlighet att arbeta på privata arbetsplatser.

  Ungdomarna ska vara folkbokförda i Uppsala kommun för att få lön från oss.

  Vill du ta emot en sommarjobbare? Kontakta oss via e-post.

  Subventionerade sommarjobb för gymnasieelever

  Önskar du anställa en gymnasieungdom årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) kan vi stå för en del av lönen. För att ta del av lönesubventionen ska

  • ungdomen vara folkbokförd i Uppsala kommun
  • ungdomen omfattas av en arbetsskadeförsäkring
  • arbetsplatsen ha F-skattsedel
  • lönen vara avtalsenlig.

  Vill du ta emot en sommarjobbare? Kontakta oss via e-post.

  Fäll ihop
 5. Sök sommarjobb


  Sprint/årskurs 9

   

  Gymnasiet

   

  Gymnasiet (funktionsvariation)

  Det är viktigt att du läser informationen om vad som gäller för dig i gymnasiet innan du ansöker. Sista ansökningsdag är 26 mars 2018. 

  Fäll ihop
 6. Kontakt


  Kontakta Feriearbete och företag

  Telefon: 018-727 16 17, vardagar 9.00–11.00
  Fäll ihop