Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Om anpassad gymnasieskola

    Anpassad gymnasieskolas program vänder sig till dig som har gått ut anpassad grundskola (tidigare grundsärskola) och vill fortsätta att gå i skolan. Skolformen är frivillig och undervisningen utformas efter dina behov. Tillsammans med andra elever får du tillfälle att utvecklas och lära dig i din egen takt.

    Hur anpassad gymnasieskola fungerar (skolverkat.se)

    Lätt att läsa om anpassad gymnasieskola (skolverket.se)  

    Program

    Anpassad gymnasieskolas program ger en förberedelse för arbete. Du kan välja mellan nio nationella program som alla har ett tydligt yrkesområde i fokus. Det finns också ett individuellt program som är mycket anpassningsbart.

    Alla program är fyra år. Du kan även gå två av gymnasieskolans introduktionsprogram; individuellt alternativ och yrkesintroduktion.

    Arbetsplatsförlagt lärande

    I de nationella programmen ingår minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då kommer du att vara på en arbetsplats istället för i skolan. Du får prova på hur det är att jobba och du lär dig mer om livet på en arbetsplats. Praktik kan också ingå i anpassad gymnasieskolas individuella program.

    Ansökan och antagning

    Anpassad gymnasieskolas program söker du mellan 21 januari och 15 februari. Omval kan göras mellan 29 april och 15 maj. Ditt slutliga antagningsbesked kommer i början av juli.

    Betyg och bevis

    När du är godkänd i en kurs på ett nationellt program får du antingen betyget A, B, C, D eller E. Av dessa är betyget E lägst och betyget A högst. Om du går ett individuellt program får du istället för betyg en utvärdering av din lärare. Efter avslutad utbildning får du ett bevis för anpassad gymnasieskola. Detta bevis talar om vilka kunskaper och erfarenheter du har fått med dig från programmet.

    Fortsatta studier

    Möjlighet till fortsatta studier finns inom folkhögskolan och Lärvux.

  2. Programmet för administration, handel och varuhantering

    Programmet för administration, handel och varuhantering handlar om det som är bra att kunna när man jobbar i butik eller på kontor. Du lär dig hur man köper in, hanterar och säljer varor i en affär. Programmet ger dig också kunskaper om marknadsföring, dokumentation och andra vanliga kontorssysslor.

    Du får även lära dig att hjälpa kunder och att samarbeta på arbetsplatsen.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för administration, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  3. Programmet för estetiska verksamheter

    Programmet för estetiska verksamheter handlar om att uttrycka sig kreativt. Du får prova på att jobba med bild, form, teater, dans samt sång och musik. Du lär dig att jobba i en studio, att stå på scen inför publik och att visa upp konst. Programmet ger dig kunskaper om olika verktyg, material och arbetsmetoder som används i estetiskt arbete.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för estetiska verksamheter, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  4. Programmet för fastighet, anläggning och byggnation

    Programmet för fastighet, anläggning och byggnation lär du dig att reparera byggnader och sköta utomhusmiljöer. Du lär dig att snickra, måla, tapetsera, klippa gräs, rensa rabatter och hantera verktyg, maskiner och redskap. Programmet handlar också om hur man samarbetar och jobbar serviceinriktat.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för fastighet, anläggning och byggnation, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  5. Programmet för fordonsvård och godshantering

    På programmet för fordonsvård och godshantering lär du dig att utföra arbetsuppgifter inom fordonsvård och godshantering. Utbildningen ska utveckla dina kunskaper om fordon, logistik och service.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för fordonsvård och godshantering, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  6. Programmet för hantverk och produktion

    På programmet för hantverk och produktion lär du dig att arbeta fram produkter med hjälp av olika hantverksmetoder. Du lär dig både om hantverkshistoria och om verktyg, material och metoder som är vanliga idag. Du får också kunskaper om formgivning och design.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för hantverk och produktion, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  7. Programmet för hotell, restaurang och bageri

    På programmet för hotell, restaurang och bageri lär du dig att laga mat, baka, duka, servera och samarbeta med hotell- och restauranggäster. Du får också kunskaper om näringslära, specialkost och livsmedelshygien.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för hotell, restaurang och bageri, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  8. Programmet för hälsa, vård och omsorg

    På programmet för hälsa, vård och omsorg lär du dig att arbeta med barn och äldre inom hälso- och sjukvården, skola och fritidsverksamhet.

    Du får kunskaper om barns utveckling och behov. Du lär dig hur mat- och motionsvanor kan påverka vår hälsa. Du får också lära dig att hjälpa personer med funktionsnedsättning med vardagssysslor som att städa och laga mat.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för hälsa, vård och omsorg, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  9. Programmet för samhälle, natur och språk

    På programmet för samhälle, natur och språk lär du dig hur samhället är uppbyggt och hur människa, miljö och natur påverkar och påverkas av varandra. Programmet handlar också om språk och relationer mellan olika länder.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för samhälle, natur och språk, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  10. Programmet för skog, mark och djur

    På programmet för skog, mark och djur lär du dig att ta hand om djur och att jobba med skog, lantbruk, parker och trädgårdar. Du får också lära dig att samarbeta och att använda verktyg och maskiner som är vanliga i naturbruket.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet för skog, mark och djur, samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

  11. Individuellt program

    Det individuella programmet kan utformas efter just dina speciella förutsättningar och behov.

    Istället för ämnen läser du olika ämnesområden. Ibland kan ämnen kombineras med ämnesområden. Programmet syftar till att ge dig de kunskaper du behöver för att kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Praktik kan ingå i programmet.

    På det individuella programmet får du inte betyg. Istället bedöms dina kunskaper som antingen grundläggande eller fördjupade.

    På Skolverkets webbsida finns mer information om programmet samt programstruktur (poängplan).

    Hitta anpassade gymnasieskolor och program.

Nyheter om anpassad skola

Så arbetar vi med anpassad skola

  • Så arbetar vi med:

    Höjda kunskapsresultat och likvärdig skola

    Ett av skolans viktigaste uppdrag är att kompensera för barns och ungas skillnader i uppväxtvillkor. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn och elever få en likvärdig chans att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Många verksamheter behöver fungera och samverka för att nå målet om en likvärdig skola.