Så arbetar vi med: Spårväg i Uppsala

I Uppsala planerar vi att bygga en spårväg som ska gå från Bergsbrunna, över Fyrisån och in till Uppsala C. Spårvägen kommer bli drygt 17 kilometer lång och ha 22 hållplatser. Spårvägen ska bland annat att gå igenom stadsdelarna Gottsunda, Ultuna, Rosendal och Ulleråker. År 2029 planeras spårvägen vara färdigbyggd och redo att trafikeras.

Valet hösten 2022 gav ett nytt politiskt styre i kommunen. I samband med det har det uttryckts en politisk vilja att genomföra en folkomröstning om kapacitetsstark kollektivtrafik. Uppsala kommun arbetar vidare med gällande beslut om att anlägga spårväg fram till att ett eventuellt nytt beslut är fattat.

Här kan du ta del ut av kommunfullmäktiges beslut från december 2021 om att bygga en spårväg i Uppsala.

Ta del av kommunfullmäktiges beslut i december 2021 om att bygga spårväg

• Här planerar vi för spårväg

Spårvägen ska gå genom många av Uppsalas södra stadsdelar. Längs vägen från Uppsala C till stationen i Bergsbrunna kommer spårvägen passera flera bostadsområden och stora arbetsplatser.

• Varför spårväg

En modern spårväg rymmer många resenärer, är miljövänlig och erbjuder ett bekvämt resande.

• Moderna spårvägar i Europa

Spårvägar blir ett allt vanligare grönt sätt för människor att förflytta sig i växande städer runtom i Europa. Idag finns det drygt 200 spårvägsstäder i Europa.

• Tidplan och historik

Mycket har hänt inom projektet Uppsala spårväg, och mycket kommer att hända framöver. Ta del av historik och framtid här.

• Möten och dialoger

Under 2022 planerar vi att detaljplanerna för spårvägen och spårvägsdepån går ut på granskning och samråd. Då har du möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.

• Kostnader och finansiering

Att anlägga spårväg innebär en stor investering. Spårvägen finansieras på olika sätt och delas upp mellan Uppsala kommun, Region Uppsala och staten.

• Frågor och svar om spårvägen

Vi får många frågor om spårvägen. Här kan du ta del av de vanligaste frågorna och svar på dem.

• Dokument och tryckt material

Här hittar du informationsmaterial, rapporter, utredningar och beslut rörande spårvägen.

• In English: Uppsala Light Rail Project

Find information about Uppsala light rail project in English.

Se alla
Kontakt

Om du vill veta mer om arbetet med projektet Uppsala spårväg är du välkommen att kontakta Uppsala kommun och Region Uppsala.

Uppsala kommun
E-post: sparvag@uppsala.se

Region Uppsala
Telefon: 018–611 00 00
E-post: registrator.ktf@regionuppsala.se

Projektledare Uppsala kommun
Camilla Hanke Sönnerqvist
Mario Rivera

Projektledare Region Uppsala
Fredrik Landstorp
Maria Andér

Se även

• Så arbetar vi med:

Stadsplanering

Stadsplaneringen i Uppsala syftar till att utveckla vårt samhälle med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.

• Så arbetar vi med:

Översiktsplan 2024

Varje kommun ska ha en översiktsplan. En strategi för hur bebyggelse och mark- och vattenanvändning ska vidareutvecklas i staden, i tätorterna och på landsbygderna. Uppsala kommuns översiktsplan visar vägen för framtida beslut om vår hållbara samhällsutveckling – ekologiskt, ekonomisk och socialt. I en växande kommun med plats för alla.