Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Äldrenämnden inför yrket servicebiträde

I dag den 15 december beslutade äldrenämnden om att en helt ny roll införs inom vård- och omsorgsförvaltningens äldreomsorg. Titeln blir servicebiträde och ingen specifik vårdutbildning krävs.

På fredagen 15 december beslutade äldrenämnden att:

  • införa yrket servicebiträde
  • ge förvaltningen i uppdrag att fastställa en modell för differentierade arbetsroller.

 
Servicebiträde är en helt ny roll som inte kräver specifik vårdutbildning. Arbetsuppgifterna är inte kopplade direkt till brukare utan mer till verksamhetens behov, exempelvis måltidsförberedelser, städning, uppackning av varor och inköp. Det handlar om en differentiering av arbetsuppgifter och yrkesroller och är en del av lösningen i den långsiktiga kompetensförsörjningen. Förutom servicebiträde finns rollerna vårdbiträde, undersköterska och särskilt yrkesskicklig undersköterska.

– Det här är en unik möjlighet att rekrytera personer som saknar vårdutbildning utan att kvaliteten för brukarna minskar. Äldreomsorgen står inför en generell utmaning i och med att andelen äldre personer i befolkningen ökar och det gör att mer personal kommer behövas, säger Tobias Smedberg (V) och ordförande i äldrenämnden.

Lenita Granlund, direktör får vård- och omsorgsförmedlingen, ser att detta även kan underlätta rekrytering av utbildade medarbetare.

– Idag är det svårt att rekrytera utbildade undersköterskor. Men med den nya rollen servicebiträde kan tid frigöras för utbildade medarbetare som då kan ägna sig åt mer kvalificerad vård och omsorg. Jag tror att det kan attrahera och förhoppningsvis underlätta rekrytering av exempelvis undersköterskor. Det ser jag som mycket positivt, säger hon.

Det krävs inga formella utbildningskrav för att jobba i rollen som servicebiträde. Men varje verksamhet sätter sina krav på kompetens som exempelvis god svenska för att kunna genomföra arbetsuppgifterna, ett gott bemötande och personlig lämplighet. I vissa fall kan körkort behövas.  En kompetensutvecklingsplan ska också upprättas för att personen ska ges möjlighet att utvecklas och höja sin kompetens.

– Det innebär att medarbetare som idag inte har vårdutbildning får möjlighet att höja sin kompetens och så småningom bli vårdbiträde eller undersköterska. Genom att arbeta med olika former av serviceinsatser kan en person som exempelvis inte har tillräckliga språkkunskaper ges goda förutsättningar att lära sig både svenska och yrken inom vård och omsorg, säger Lenita Granlund.

För mer information

  • Lenita Granlund, Förvaltningsdirektör vård- och omsorgsförvaltningen
  • Telefon: 018-727 21 03
  • E-post: Lenita.Granlund@uppsala.se