Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Karriärmöjligheter, flexibla arbetstider och bra ledarskap som socionom

Sofia Thor utbildade sig till socionom och sökte sig till Uppsala kommun. Efter fem år kan hon glatt konstatera att såväl arbetsgivaren som yrkesrollen lever upp till hennes höga förväntningar.

Sofia Thor blev färdigutbildad socionom 2017 och började jobba som biståndshandläggare på kommunen samma år. 2020 blev hon projektledare. Efter mammaledighet är hon nu biståndshandläggare inom socialpsykiatrin.

– Jag stormtrivs! Jag har roliga kollegor, jag kan styra mina arbetstider och ser många möjligheter med en stor organisation när det gäller karriärmöjligheter, säger Sofia Thor.  

Varierade arbetsuppgifter

Som biståndshandläggare utreder, bedömer och beslutar Sofia om insatser inom omsorgsnämnden. Hon arbetar på mottagningsenheten och möter vuxna personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. En arbetsdag kan innehålla så väl bemanning av mottagningstelefonen som att vara med när en person skrivs ut från en sjukhusvistelse.

– Jag utreder hur brukare ska få sina behov och rättigheter tillgodosedda och tar viktiga beslut. Det kändes lite nervöst till en början men tack vare tydliga rutiner och stöttande arbetskollegor kände jag mig snabbt trygg, säger Sofia. 

Bra kollegor

Som biståndshandläggare möter Sofia både glada och besvikna brukare. Tack vare kollegorna känner hon sig trygg i rollen även om det handlar om att meddela ett beslut som gör någon ledsen och besviken.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av att hantera beslut som påverkar människor liv men det går bra. Jag har teamet i ryggen och erfarna kollegor att bolla med. Jag utreder brukarens möjligheter enligt de lagar och regler som finns och vet att eventuella besvikelser inte handlar om mig, säger Sofia. 

Viktigt ledarskap

Ett bra ledarskap är viktigt för Sofia. Hon uppskattar en chef som är lyhörd och vågar ta beslut. Hon värdesätter även att den närmsta chefen ser en som person och vilka styrkor som finns, men som samtidigt pushar och utmanar.

– Jag tycker att ledarskapet är bra. Det var till exempel tack vare min förra chef som jag vågade söka projektledartjänsten. Hon såg min potential och tipsade mig om att söka, säger Sofia.

Flexibla arbetstider

Sofia uppskattar även de flexibla arbetstiderna som gör det möjligt att komma lite senare och sticka i väg på ett privatärende om och när det behövs.

– Tack vare att kommunen har flexibla arbetstider kan jag till exempel göra ett ärende under dagen om jag skulle behöva. Så länge jag sköter mina och arbetsgruppens arbetsuppgifter och åtaganden går det bra, säger Sofia.
Att arbetsplatsen ligger mitt i city ett stenkast från Resecentrum gör också livet lite enklare, inte minst en trött måndag morgon.

– Jag bor väldigt nära jobbet så jag går dit på några minuter, samtidigt som det är lätt att ta sig ner till stan och till olika delar i Uppsala. Det är super om du frågar mig!

Många möjligheter

När Sofia tänker framtid ser hon många möjligheter.

– Kommunen är en stor organisation med olika förvaltningar och uppdrag. Jag ser många olika karriärvägar och chanser att utveckla mig som socionom. I dag arbetar jag med vuxna med funktionsnedsättning, därutöver finns ju möjligheten att jobba med till exempel missbruk och barn och unga. För den som vill finns ju även möjligheten att jobba som specialisthandläggare eller chef, säger Sofia.

Se lediga jobb inom Uppsala kommun.