Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Hållbara resor med Resvana

Resvana är ett digitalt verktyg som ger dig samlade tips i mobilen om cykel, gång, kollektivtrafik och andra smarta resvanor i Uppsala.

Hur vi väljer att vardagsresa påverkar vår miljö, ekonomi, vardagsmotion och trängseln i trafiken. Därför är det bra att resa hållbart så mycket som möjligt: till arbetet, skolan eller affären.

Verktyget Resvana är skapat för att underlätta för dig som vill ha hållbara resvanor i vardagen. På en karta kan du planera din väg till fots, med cykel eller buss. Du kan se var det finns exempelvis cykelpumpar, cykelvårdsstationer och laddstolpar. Här samlar vi även tips och filmer om sådant som gör vardagen utan bil smidigare. Exempelvis hur du använder en cykelvårdsstation, tips för kollektivtrafiken, var du hyr lastcykel och andra cykeltjänster.

Mer om tjänsten Resvana

Resvana vill uppmuntra alla kommuninvånare till mer klimatvänliga resvanor i vardagen. Tjänsten använder vetenskapliga insikter och nudging för att göra informationen intressant och för att bättre kunna hjälpa intresserade invånare. Resvana är ett samarbete med företaget Nudgd .

Åk kollektivt

Det finns gott om kollektivtrafik i Uppsala. Kollektivtrafiken sköts och planeras av UL, Upplands lokaltrafik .

Tänk på att minska smittspridningen nu med hänsyn till Covid-19: Ta inte buss eller tåg om du inte absolut behöver. Och om du måste åka kollektivt tänk på att hålla avstånd till andra resenärer. Tillsammans hjälps vi åt! 

Att cykla eller gå tar dig långt

Uppsala är utsedd till Sveriges bästa cykelstad. En 15-minuters cykeltur tar dig väldigt långt i Uppsala och det finns idag ungefär 55 mil cykelvägar eller cykelfält. Planera din cykelresa med hjälp av cykelkartan. Det finns också gott om cykelpumpar längs din cykelväg.