Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Fyrisån börjar här

Visste du att allt vatten som rinner ned i dagvattenbrunnen hamnar i närmaste vattendrag – ofta helt orenat? Det kan vara din badsjö eller vattentäkt som påverkas. Släng därför inte fimpar, snus eller annat skräp som kan spolas ned i brunnen. Var med och värna om Fyrisån och andra vatten du också!

Våra dagvattenbrunnar är inte sopkärl för fimpar, snus och annat småskräp. Skräpet som slängs i brunnarna hamnar direkt i Fyrisån och sedan vidare ut i havet. Vi behöver sprida kunskap om detta för att ju fler som känner till det, desto fler kommer att välja att fimpa och slänga skräp i sopkärlen istället.

Skräp som hamnar på gatan bidrar till föroreningar i havet, hela 80 procent av allt skräp i vattnet kommer faktiskt från land. Skräp kastas både på marken och i gatubrunnarna. När det sedan regnar sköljs det ner i dagvattensystemen och rinner rakt ut i Fyrisån. Via Fyrisån transporteras det vidare och hamnar till sist i havet.

I naturen skadar skräpet både växter och djur. Sjöfåglar och andra marina djur trasslar in sig i plasten eller misstar den för mat. Plast blir också till mikroplast när den hamnar i naturen och kan tränga in i de marina djurens celler och vävnader. Även vi människor påverkas. Skräpet rinner ut i vatten som vi ska göra dricksvatten av, på marker där våra barn leker eller på badplatsen där vi badar. Föroreningarna som belastar växt- och djurliv medför stora kostnader för samhället och miljön. 

Dekaler vid dagvattenbrunnar i stan

Runt om i Uppsala city sitter dekaler vid dagvattenbrunnar med budskapet Fyrisån börjar här. Fisken på dekalen är såklart en asp. Aktiviteten kommer löpande att följas upp med intervjuer och beteendestudier. Uppsala kommun arbetar förebyggande genom att på olika sätt motverka att plast och småskräp hamnar i havet. 

Dekal-2.jpg

Fakta om dagvatten och skräp

Regn, snö och hagel som rinner av från tak, gator och andra hårda ytor utomhus kallas för dagvatten. Dagvatten renas inte på reningsverk, som många tror, utan leds genom gatubrunnar direkt ut i Fyrisån.

Belasta inte dagvattensystemet med skräp

Syftet med dagvattensystemet är att förhindra att det blir översvämningar genom att leda bort regn och smältvatten. Föroreningar som finns på asfalt, byggnader och fordon sköljs med regnvattnet ner i dagvattensystemet. Därför behövs hållbara lösningar för hur dagvatten hanteras. System som utformas så att föroreningarna tas bort från vattnet och bryts ned under vattnets väg till ån. Det är viktigt att inte belasta dagvattensystemet med ännu mer föroreningar från till exempel skräp och biltvättsvatten. Genom att hålla nere mängden föroreningar ökar vi möjligheterna att ta hand om föroreningarna i dagvattnet på naturlig väg.

Cigaretter och snus är det vanligaste skräpet

Cigaretter och snus är det vanligaste skräpet i tätorter. Varje dag hamnar 2,7 miljoner fimpar på gator och torg i Sverige enligt en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort. Fimpen innehåller ämnen som är skadliga för naturen, bland annat kadmium och plast. Här ser du vilket skräp som är vanligast på gator och torg i våra tätorter.

  • Fimp: 66,6%
  • Snus: 11,2%
  • Papper/kartong: 7,3%
  • Glas: 1,6%
  • Plast: 7,2%
  • Metall: 2,3%
  • Organiskt: 1,7%
  • Annat: 2,1%

Dagvattnet tar upp mikroplast och tusentals gifter från fimpar

Fimpar på marken dräneras på sina 7000 olika gifter via dagvattnet. Filtren och snuspåsen består av plast som bryts ner till mikroplast. I och med rökförbudet inomhus, har antalet rökare i stad och park ökat och att dagvattenbrunnarna inte är stora askkoppar verkar många ha missat.

Plast bryts ned mycket långsamt

Ett problem är att plasten bryts ned långsamt i naturen. En plastmugg kan finnas kvar i 100 år. I svenska hav tar det extra lång tid eftersom vattnet är kallt och solljuset inte är så starkt. Varje timme spolas skräp i land på Bohuskusten motsvarande fem fulla badkar. Plasten som hamnar i havet bryts sönder till mindre och mindre bitar. Bitarna blir till mikroplast som för alltid blir kvar i havet. När djur äter plast blockeras deras matsmältning och de hindras i tillväxten, svälter och dör i värsta fall. Vi människor får i oss mikroplasterna motsvarande ett kreditkort varje vecka av att exempelvis äta fisk, skaldjur och tugga tuggummi.

Vi vet fortfarande ganska lite om i vilken grad mikroplasterna påverkar naturen och människans hälsa.

Källor:

Mer om dagvatten

Lär mer om hur dagvatten hanteras i Uppsala genom ett studiebesök. Du kan även läsa mer på Uppsala Vattens webbplats.

Visste du att...

  • 2,7 miljoner fimpar hamnar varje dag på marken i Sverige. 
  • 80 procent av allt skräp i havet slängs på marken först.
  • 50 miljoner kostar renhållningen i Uppsala varje år. Våra skattepengar kan användas till annat än att plocka skräp och sanera. 
  • Skräp på marken förorenar slutligen det vi äter.
  • 10 procent av befolkningen står för 70 procent av allt skräp på marken.
  • Fåglar tål varken fimpar, lök eller tuggummin.  
  • Hundar som råkar äta fimpar blir beroende av nikotin.