Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

När en person avlider ska en bouppteckning upprättas. En bouppteckning är en skriftlig sammanställning över den avlidnes tillgångar och skulder och görs av den eller dem som ingår i dödsboet. En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller jurist. För mer information om bouppteckning besök Skatteverkets webbplats.

Enligt Ärvdabalken kan en dödsboanmälan ersätta bouppteckningen under förutsättning att

 • dödsboets tillgångar bara räcker till kostnader för begravning och andra utgifter i samband med dödsfallet
 • det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i dödsboet.

Begravningskostnaderna går före alla andra kostnader som dödsboet ansvarar för. Autogiron, abonnemang, hyreskontrakt och liknande ska därför sägas upp snarast möjligt efter dödsfallet.

Det är socialtjänst - ekonomiskt bistånd som prövar om det går att göra en dödsboanmälan. I det fall där det är aktuellt med dödsboanmälan gör socialtjänsten en skriftlig dödsboanmälan och skickar den till Skatteverket.

Kontakt

För ansökan om dödsboanmälan eller bidrag till begravning kontakta mottagning ekonomiskt bistånd.

Telefontider:

måndag och onsdag 13.00-14.30
tisdag, torsdag och fredag 10.00-11.30 och 13.00-14.30

Under perioden 15 juni-14 augusti 2020 har vi nya telefontider för nyansökan, rådgivning och information som är måndag-fredag 13.00-14.30.

Telefon:
018-727 62 00 (knappval 2)

Nyheter om privatekonomi och ekonomiskt stöd

 • Fyra tips för en tryggare julhandel

  Coronapandemin fortsätter och vi ska undvika trängsel. Inför jul är det därför sannolikt att många väljer att handla hemifrån. Tänk på att handla hållbart och bara köpa det du kan betala för. Här får du koll på dina rättigheter när du handlar på nätet.

 • Konsument Uppsala ger tips inför köp av begagnad bil

  Att köpa en begagnad bil kan kännas svårt. Det är många som kontaktar Konsument Uppsala efter köpet då de har upptäckt fel på bilen. Här kommer några tips på vad du kan göra för att undvika problem.

 • Handla hållbart – tips från Konsument Uppsala

  Malin Thonäng på Konsument Uppsala tipsar om enkla sätt att konsumera hållbart:

Se fler nyheter