Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Meningsfullt arbete som socialsekreterare

Socialsekreteraren Oskar Möller arbetar med ungdomar och deras familjer. Han tycker jobbet är meningsfullt och uppskattar särskilt det nära samarbetet han har med kollegor och det breda utbudet av insatser som de kan erbjuda sina klienter.

– Det känns som att jag gör skillnad i mitt arbete. Jag har att göra med folks privatliv och jag vill tillvarata det på ett schyst sätt. Om man drar det till sin spets innebär jobbet ibland att skydda ungdomar från risker. Det känns väldigt meningsfullt, säger Oskar Möller, socialsekreterare.

Han arbetar på en ungdomsenhet inom avdelningen barn och ungdom myndighet. Där träffar han ungdomar som är 13–20 år och deras familjer. Ofta är det en orosanmälan eller en ansökan om stöd från föräldrar eller ungdomen själv som ligger till grund för kontakten.

Oskar Möller träffar ungdomen och familjen ihop med en kollega. Tillsammans tar de reda på vad oron eller ansökan handlar om. Därefter tar de ställning till vad som är ett lämpligt nästa steg.

– För vissa har kontakten med socialtjänsten en funktion i sig, det blir en tankeställare. När det kommer till insatser kan ungdomen till exempel beviljas en ungdomscoach eller stödjande och vägledande samtal med behandlare. För familjen har vi olika typer av behandlingar och föräldrastödjande insatser. Vi har även placeringar. De kan bli aktuella när vi inte ser andra alternativ. Men det är ytterst sällan, säger Oskar Möller.

Jobbar nära i arbetslaget

Jobbet som socialsekreterare på en ungdomsenhet handlar mycket om att göra bedömningar. Oskar Möller berättar att varje fall är unikt och att det ställer krav på analysförmåga och att sålla information.

– Det är inte sällsynt att min kollega och jag har olika syn och vilja jämfört med familjen vi jobbar med. Det kan vara utmanande att försöka motivera familjer till att se behovet av stöd och att ta emot stöd. Och att motivera unga att till exempel ta skolan på mer allvar, säger Oskar Möller.

De två kollegorna som har klientmöten tillsammans diskuterar hur de ser på och bedömer information som kommer fram under möten.

I arbetslaget har de även forum där de diskuterar ärenden med andra kollegor, enhetschef och specialister. De har också spontana avstämningar för att bolla frågor och hjälpa varandra. Oskar Möller ser arbetssättet som en förutsättning för att kunna göra rättssäkra bedömningar.

Erbjuder ett brett utbud av insatser

Innan Oskar Möller började jobba i Uppsala arbetade han med liknande arbetsuppgifter i en mindre kommun. En av skillnaderna som han upplever är att socialtjänsten i Uppsala kommun kan erbjuda klienterna ett mer specialiserat stöd.

– Vi har ett betydligt större smörgåsbord av insatser. Det är en av fördelarna med att jobba i en stor kommun. Och det är viktigt för med en bra öppenvårdsinsats kan man undvika olika sammanbrott i familjen, säger Oskar Möller.

Oskar Möller brödtextbild 900x600.jpg

Har schysta kollegor

Oskar Möller trivs bra med sitt jobb. Han tycker att det är ett schyst arbetsklimat, att ärendemängden är hanterbar och att han kan stå för arbetet som verksamheten utför.

– Gruppen som jag jobbar i nu är den mest inkluderande, tillmötesgående och varma gruppen som jag har varit i under mitt arbetsliv, säger Oskar Möller.

I arbetsgruppen jobbar personer i olika åldrar och med olika erfarenhet. Oskar Möller berättar att de har roligt tillsammans, både på fikaraster och när de arbetar. De har givande planeringsdagar och börjar även göra aktiviteter utanför arbetstid.

– Vi är några som spelar padel efter jobbet och det är jättekul, säger Oskar Möller.

Se lediga jobb