Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar med passagerarsäte för två. Tillsammans gör de en kortare eller längre utflykt och kan få uppleva stad, parker och natur. De får frisk luft, kan höra fågelsång och stannar kanske till vid ett café eller knyter nya kontakter längs vägen. Några kanske vill besöka barndomens kvarter och uppleva minnen.

Idén kommer från Danmark och Cykling utan ålder finns nu i mer än 30 länder.

Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad – för alla 

Uppsala kommun har som målsättning att bli Sveriges bästa cykelstad och med Cykling utan ålder vill vi att fler ska få möjlighet att cykla mer, oavsett ålder.

Fyra kommunala äldreboenden har egna cyklar

Västergården och Karl Johansgården i Svartbäcken delar på en cykel och Bernadotte i Gottsunda och Linné i Sävja äger var sin cykel.

Läs mer om de kommunala äldreboendena på vardochomsorg.uppsala.se.

Röda Korset och föreningen Cykling utan ålder i Uppsala

Röda korset har egen cykel och erbjuder cykelturer för äldre som bor hemma. Den ideella föreningen Cykling utan ålder i Uppsala har flera egna cyklar, bland annat en rullstolscykel, som sponsras av lokala företag och organisationer. Föreningen lånar ut sina cyklar till äldreboenden och gruppboenden under några veckor och till volontärer eller anhöriga för enstaka cykelturer.

Föreningen ansvarar också för utbildning av de frivilliga eller anhöriga som cyklar, genom en introduktion på cirka 30–60 minuter. Under kursen tränar cyklisten på att hantera cykeln på ett säkert sätt både ur trafiksynpunkt och för passagerarnas komfort och trivsel under åkturen.

Är du intresserad av att bidra och hjälpa äldre eller personer med funktionsnedsättning ut på utflykt? Här kan du anmäla dig och boka in turer genom föreningens bokningssystem.

Anmäl dig som volontär på cyklingutanalder.se.

Cykelturerna främjar äldres hälsa

Studier visar att cykelturerna ger många positiva effekter för äldre personer. De äter och sover bättre, blir på bättre humör och i vissa fall har man till och med kunnat minska deras medicinering.

Läs mer om projektet på cyklingutanalder.se.

Kontakta äldreförvaltningen

Öppettider reception på Svartbäcksgatan 44
Måndag–torsdag 8.00–16.30 och fredag 8.00–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00
Besöksadress: Svartbäcksgatan 44 (här finns bland annat äldreförvaltningens biståndshandläggare)
Postadress: Uppsala kommun, äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala