Innehåll
-
I korthet
Årike Fyris kallas området som sträcker sig längs Fyrisån mellan Kungsängsbron och Flottsund.
I Årike Fyris kan du
- titta på fåglar från fågeltornen vid Övre Föret
- vandra på Linnéstigen Danmarksvandringen och Ultunavandringen
- se tusentals kungsängsliljor i maj
- besöka utställningen om områdets historia i Kungsängsladan under sommarhalvåret
- jogga och skida på elljusspår och fält
- cykla och rida på markerade cykelleder respektive ridleder.
-
Kungsängsliljorna vid ängsladan
På Kungsängen blommar hundra tusentals Kungsängsliljor ungefär från mitten av maj till juni månad varje år. Passa på att besöka naturreservatet denna tid på året. Det är en magisk upplevelse.
-
Hitta hit
Årike Fyris sträcker sig längs Fyrisån mellan Kungsängsbron och Flottsund.
Adress: Kungsängsleden, 753 18 Uppsala Koordinater: 59.84092191008951, 17.657652075132805Karta som visar var Årike Fyris naturreservat finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.
-
Regler vid ditt besök i Årike Fyris
I Årike Fyris naturreservat gäller särskilda regler för att skydda växter, djur och natur. Därför får du inte
- skada mark, berg, växter och djur. Du får plocka blommor, bär och marklevande svampar till dig själv eller för tillfällig pedagogisk verksamhet
- låta din hund gå utan koppel
- parkera motorfordon och husvagnar utanför uppmärkta platser
- cykla utanför uppmärkta gång- och cykelvägar, stigar och bilvägar
- förankra eller lägga upp din båt i mer än ett dygn
- tälta och elda utanför iordningsställda platser
- sätta upp affischer förutom vid tillfälliga arrangemang.
-
Stigar och leder
Linnéstigarna Danmarksvandringen och Ultunavandringen
Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala. Genom Årike-Fyris naturreservat går två av dessa vandringar, Danmarksvandringen och Ultunavandringen.
Läs om vandringarna på linnestigarna.seSpår och leder i Djurgårdsskogen
I skogen i naturreservatets östra del hittar du Gröna stigen bestående av tio lekfulla stationer som berättar om djur och natur. Stationerna ligger längs med elljusspåret och parallellt går även en ridled där ryttare och joggare kan samnyttja lampljuset.
Spår och leder i Djurgårdsskogen
I skogen i naturreservatets östra del hittar du Gröna stigen bestående av tio lekfulla stationer som berättar om djur och natur. Stationerna ligger längs med elljusspåret och parallellt går även en ridled där ryttare och joggare kan samnyttja lampljuset.
-
Djur och natur
Landhöjningen har skapat dessa bördiga marker som under lång tid använts som ängsmark. Tack vare att Kungsängens naturreservat bildades 1951 har en del av ängsmarken bevarats. Den riskerar annars att växa igen. Här blommar Upplands landskapsblomma kungsängsliljan rikligt i slutet av maj.
Fågelskådning vid Övre Föret
Övre Föret är en rest av Aros-fjärden som tidigare var en betydligt större sjö. Ängsmarkerna kring Kungsängen och Övre Föret är viktiga för fågellivet. Från fågeltornet på den västra sidan kan du se den bruna kärrhöken, kricka, knipa, storskrake, tofsvipa, storspov, brushane, gulärla, tornfalk och kanske en jorduggla.
Det finns också en fågelplattform vid Sävjaåns mynning.
Fågeltornet vid Övre Föret är ett smultronställe i naturen.
Folder om smultronstället fågeltornet vid Övre Föret (PDF, 384 KB)Djurgårdsskogen och Nåntuna lund
Intill ängslandskapet ligger Djurgårdsskogen som är ett strövvänligt och variationsrikt skogsområde. Här har det planterats många olika slags träd sedan 1600-talet och framåt då skogen var en kronopark, en kunglig jaktmark.
I den södra delen av området ligger Nåntuna lunds naturreservat och ett gravfält från järnåldern.
-
Historia
Åriket har en lång och intressant historia. Namn som Ultuna och Nåntuna vittnar om att platserna har varit forntida boplatser. I vår folder om Årike Fyris som du hittar under rubriken I korthet kan du läsa mer om områdets historia.
-
Kontakt
Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i naturreservatet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.