Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Här kan du som är barn få hjälp

Flicka tittar ut genom fönster

Mår du dåligt? Eller är du orolig för en kompis eller förälder?

Om du eller någon du känner inte mår bra så finns det hjälp. 
Här finns telefonnummer till trygga vuxna som du kan ringa om du eller
någon du känner far illa.

Få tips om stöd och hjälp

Pojke med mobil sitter i soffa

Barns rättigheter

Alla barn i hela världen är lika mycket värda och har samma rättigheter. Här kan du läsa vad kommunen gör för att barn och unga upp till 20 år ska ha det bra under sin uppväxt här i Uppsala.

Läs om barns rättigheter i Uppsala och världen

Har du koll på dina rättigheter?

Barnkonventionen som är lag från och med 1 januari 2020 innehåller alla de rättigheter som barn har. En konvention är en överenskommelse mellan olika länder. 

De som bestämmer om sådant som rör dig ska tänka på vad som är bäst för dig. Du har rätt att säga vad du tycker. Vuxna måste lyssna på din åsikt.

Barnkonventionen om din rätt till inflytande.

Du har rätt att få information om sådant som rör dig och ditt liv. Du ska också få veta vad som händer i världen. Den som berättar något för dig måste göra det så att du förstår.

Barnkonventionen om din rätt till kunskap och information.

Du och alla andra barn ska respekteras. Det spelar ingen roll vad du har för familj, var du kommer ifrån, vad du tror på, vem du blir kär i eller om du har någon funktionsnedsättning.

Barnkonventionen om alla barns lika värde.

Ingen annan är som du. Du har rätt att vara den du är. Det är du som bestämmer över din kropp, dina känslor och dina tankar.

Barnkonventionen om din rätt till egen identitet.

Du har rätt att leva och utvecklas. De vuxna ska alltid tänka på vad som är bäst för dig. När du blir sjuk har du rätt att få vård.

Barnkonventionen om din rätt att må bra och känna trygghet.

Ingen får göra dig illa. Du har rätt till skydd mot allt som kan skada dig. Om du blir illa behandlad ska du kunna få stöd och hjälp.

Barnkonventionen om din rätt till skydd.

Din familj har det största ansvaret för att du ska ha det bra och känna dig trygg. Om dina föräldrar inte bor tillsammans har du ändå rätt att vara med båda.

Barnkonventionen om din rätt att få vara med din familj.

Du har rätt att gå i skolan. Du har rätt att få lära dig sådant som är viktigt att kunna. Skolan skall ge dig möjlighet att utvecklas.

Barnkonventionen om din rätt till utbildning.

Du har rätt att få göra saker du tycker är roliga på din fritid. Till exempel att leka, sporta, måla, lyssna på musik, se film eller gå på teater. Fritiden är också till för att du ska kunna samla nya krafter.

Barnkonventionen om din rätt till lek, fritid, kultur och vila.

Det här är några av de 52 artiklar som finns i barnkonventionen. Varje rättighet
i en konvention kallas artikel. 
Läs om barnkonventionen

Flicka och pojke sitter på en mur

Film i sociala medier om stöd till dig som är ung