Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Information om antalet vigselgäster, med anledning av covid-19

Vi ställer inte in vigslarna – vi ställer om! 
Vi fortsätter att genomföra vigslar på Walmstedtska gården, men med anledning av covid-19 kan förändringar komma att ske väldigt snabbt. Vi håller er uppdaterade via uppsala.se och skickar ut information till bokade par via e-post.

15 oktober 2020
Med anledning av smittspridningen av covid-19, behöver vi vara väldigt försiktiga med sociala kontakter. Det gör vi för er skull, för våra vigselförrättare och för vår personal.

Vi tillåter därför tillsvidare att endast fyra gäster, inklusive egna vittnen, deltar vid vigseln. Därutöver kan parets eventuella små barn delta. Övriga gäster är välkomna att vänta utanför byggnaden. Observera att gästantalet kan komma att ändras med kort varsel.
För er som kommer utan gäster, kan vår personal på plats vara era vittnen. Detta behöver ni inte föranmäla. Om ni, eller någon av era gäster, har sjukdomssymtom, ber vi er att stanna hemma och ta hand om er.
Vi hoppas på er förståelse och önskar er en fin och minnesvärd vigsel!

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är en vigsel utan religiösa inslag. Vigseln förrättas av särskilda borgerliga vigselförrättare som är utsedda av Länsstyrelsen.
Borgerliga vigslar i Uppsala kommun äger rum på lördagar på Walmstedtska gården, Sysslomansgatan 1 i Uppsala. Vigslarna sker mellan 13.00 och 15.00. Vigslar äger inte rum de lördagar som sammanfaller med helgdagsaftnar och röda dagar.

De vigselförrättare som utför de borgerliga vigslarna på Walmstedtska gården är Lena Hartwig, Peter Nordgren, Johan Sundman och Inger Söderberg.

Ni kan också viga er på en plats och vid tidpunkt som ni själva valt. Hör av er till Kontaktcenter för mer information.

Att tänka på när ni vill vigas borgerligt

1. Ansök om hindersprövning

Om ni vill gifta er borgerligt ska ni först ansöka om hindersprövning. Ni ansöker om hindersprövning via en blankett på Skatteverkets webbplats. Lämna in er ansökan till Skatteverket i god tid före vigseln.

Ni som ska viga er 19 december, 2 januari eller 9 januari behöver lämna in era intyg om hindersprövning och vigsel till kommunen senast den 11 december.

När er hindersprövning är godkänd får ni två intyg. Ett intyg om hindersprövning och ett intyg om vigsel. Intygen är giltiga i fyra månader.
När ni fått intygen och bokat tid för vigseln så skickar ni originalen minst tio dagar före vigseldagen per post till:
Uppsala kommun
Kontaktcenter
Stationsgatan 12
753 75 Uppsala

2. Boka tid för vigsel på Walmstedtska gården

Registrera era uppgifter och boka tid för vigsel. Det gör ni via knappen längre ner på sidan, "Boka vigsel".

3. Vid vigseln

Två vittnen ska vara med vid vigseln. Vittnena ska vara 18 år och myndiga. Ni behöver inte anmäla i förväg vilka vittnen ni ska ha. Vid vigsel på Walmstedtska gården kan vigselvaktmästarna vara vittnen om ni inte har med egna vittnen.
Både brudpar och vittnen ska ta med legitimation till vigseln.

Information i korthet

  • Borgerlig vigsel i Uppsala kommun är kostnadsfri.
  • Man behöver inte vara folkbokförd i Uppsala kommun.
  • Vigseln tar cirka 15 minuter.
  • Vigseln kan ske på svenska eller engelska.
  • Båda i paret måste förstå ceremonin för att den ska vara giltig. Om någon i paret inte förstår svenska eller engelska måste tolk bokas i förväg. Om ni har behov av tolk ordnar ni detta själva.
  • Vid vigsel på Walmstedtska gården kan ni ta med högst fyra gäster inklusive egna vittnen. Om ni har fler gäster så får dessa vänta utanför Walmstedtska gården.
  • Om ni behöver omboka eller avboka er tid meddelar ni det via e-post till uppsala.kommun@uppsala.se
Boka vigsel
Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Öppettider
Måndag 7.30–17.00
Tisdag 8.00–17.00
Onsdag 8.00–17.00
Torsdag 8.00–19.00
Fredag 8.00–17.00

SMS/MMS: 717 27

Telefon:
018-727 00 00 eller 018-727 27 00 (automatisk växel öppen dygnet runt)
Besöksadress:
Stationsgallerian, Stationsgatan 12, 753 40 Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala,