Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Information med anledning av coronaviruset och covid-19

Vi ställer inte in vigslarna – vi ställer om! Vi genomför återigen vigslar på Walmstedtska gården, men med anledning av covid-19 kan förändringar komma att ske väldigt snabbt. Vi håller er uppdaterade via uppsala.se och skickar ut information till bokade par via e-post.

7 juni 2021

Vi begränsar antalet närvarande under vigseln till paret som gifter sig samt fyra gäster, inklusive egna vittnen. Brudparets egna minderåriga barn, under 18 år, är också välkomna att delta.

Vi gör detta för att vår personal och alla brudpar med gäster ska vara säkra i vigselrummet och i övriga lokaler under dagen.

När ni kommer till Walmstedska gården vill vi att ni och era gäster väntar utanför huset. Ni kommer att bli insläppta av vår vigselvärd när det är er tur.

För er som kommer utan gäster, kan vår personal på plats vara era vittnen. Detta behöver ni inte föranmäla. 

Om ni, eller någon av era gäster, har sjukdomssymtom, ber vi er att stanna hemma och ta hand om er.

Observera att gästantalet kan komma att ändras med kort varsel.

Vi hoppas på er förståelse och önskar er en fin och minnesvärd vigsel!

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är en vigsel utan religiösa inslag. Vigseln förrättas av särskilda borgerliga vigselförrättare som är utsedda av Länsstyrelsen.
Borgerliga vigslar i Uppsala kommun äger rum på lördagar på Walmstedtska gården, Sysslomansgatan 1 i Uppsala. Vigslarna sker mellan 13.00 och 15.00. Vigslar äger inte rum de lördagar som sammanfaller med helgdagsaftnar och röda dagar.

De vigselförrättare som utför de borgerliga vigslarna på Walmstedtska gården är Lena Hartwig, Peter Nordgren, Johan Sundman och Inger Söderberg.

Ni kan också viga er på en plats och vid tidpunkt som ni själva valt. Hör av er till Kontaktcenter för mer information.

Att tänka på när ni vill vigas borgerligt

1. Ansök om hindersprövning

Om ni vill gifta er borgerligt ska ni först ansöka om hindersprövning. Ni ansöker om hindersprövning via en blankett på Skatteverkets webbplats. Lämna in er ansökan till Skatteverket i god tid före vigseln.

När er hindersprövning är godkänd får ni två intyg. Ett intyg om hindersprövning och ett intyg om vigsel. Intygen är giltiga i fyra månader.
När ni fått intygen och bokat tid för vigseln så skickar ni originalen minst tio dagar före vigseldagen per post till:
Uppsala kommun
Kontaktcenter
Stationsgatan 12
753 75 Uppsala

2. Boka tid för vigsel på Walmstedtska gården

Registrera era uppgifter och boka tid för vigsel. Det gör ni via knappen längre ner på sidan, "Boka vigsel".

Under perioden 27 september till 3 oktober kommer det inte att vara möjligt att boka vigsel p g a byte av vigselbokningssystem. Redan bokade tider kommer att överföras till det nya systemet. Vid frågor om bokade vigslar under denna period, kontakta Kontaktcenter. Bokningen öppnas igen den 4 oktober. Bokningsbara tider för 2022 kommer att släppas efterhand. För mer information, kontakta Kontaktcenter.

Information i korthet

  • Borgerlig vigsel i Uppsala kommun är kostnadsfri.
  • Man behöver inte vara folkbokförd i Uppsala kommun.
  • Vigseln tar cirka 15 minuter.
  • Vigseln kan ske på svenska eller engelska.
  • Båda i paret måste förstå ceremonin för att den ska vara giltig. Om någon i paret inte förstår svenska eller engelska måste tolk bokas i förväg. Om ni har behov av tolk ordnar ni detta själva.
  • Vid vigsel på Walmstedtska gården tillåter vi fyra gäster, inklusive egna vittnen, till brudparet. Brudparets egna minderåriga barn, under 18 år, är välkomna att delta. För er som kommer utan gäster kan vår personal fungera som vittnen.
  • Tänk på att det kan bli lite väntan utomhus.
  • Om ni har sjukdomssymtom, ber vi er att avboka vigseln och boka en ny tid.
  • Om ni behöver omboka eller avboka er tid meddelar ni det via e-post till uppsala.kommun@uppsala.se
Boka vigsel
Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Läs mer om Kontaktcenter och kontakta Uppsala kommun

Telefon:
018-727 00 00 eller 018-727 27 00 (automatisk växel öppen dygnet runt)
Besöksadress:
Centralhuset, Stationsgatan 12, 753 40 Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala,