Om ett dödsbo helt eller delvis saknar tillgångar kan du söka ekonomiskt bistånd till begravning hos kommunen. Det är Mottagning ekonomiskt bistånd som prövar din ansökan och avgör om du har rätt till bistånd.
Ansök om bistånd till begravning
Du som vill söka ekonomiskt bistånd till begravning ska kontakta mottagning ekonomiskt bistånd.
När du gör din ansökan måste du kunna redovisa en registrerad bouppteckning eller dödsboanmälan.
Din ansökan prövas
Rätten till bistånd för begravning och eventuella tilläggskostnader prövas i förhållande till dödsboets ekonomiska situation. Om den avlidne är ett omyndigt barn är det föräldrarnas ekonomi som prövas när rätten till bistånd till begravning ska utredas.
Äkta makar och sambos är underhållsskyldiga mot varandra. Det innebär att den efterlevande makes/makas/sambos inkomst- och förmögenhetsförhållanden beaktas vid bedömningen av dödsbos rätt till ekonomiskt bistånd till begravning.
Tillgångarna i ett dödsbo ska i första hand täcka begravningskostnaderna. Vid bedömning av rätt till ekonomiskt bistånd till begravning tas inte hänsyn till obetalda räkningar så som hyra, el, telefon eller liknande. Eventuella försäkringar som faller ut i samband med dödsfallet kan vara en tillgång i dödsboet.
Vad du kan få bistånd till
Om du blir beviljad bistånd till begravningskostnader kan det ske i olika former:
- Till själva begravningen kan du som mest få ett bistånd som motsvarar 30 procent av prisbasbeloppet vilket är 15 750 kronor för 2023.
- Till gravsten och inskription kan du som mest få ett bistånd som motsvarar 20 procent av prisbasbeloppet vilket är 10 500 kronor för 2023.
- Till begravning utomlands kan du som mest få ett bistånd som motsvarar 30 procent av prisbasbeloppet vilket är 15 750 kronor för 2023.
Prisbasbelopp för 2023 är 52 500 kronor.
Telefontider:
Måndag – fredag 13.00-14.30