Tidigare års vinnare av omsorgspriset

Vinnare av omsorgspriset 2018

Vinnare av omsorgspriset 2018

Från vänster Pia Öqvist, Ulf Wennström och Jessica Thunander. Foto: Jim Elfström.

Pia Öqvist, inom omsorgsnämnden

Nomineringen är så fin och talande att den också är juryns motivering:

I januari 2006 lämnar jag en liten, helvild och snuvig tjej till en ung och glad gymnasist. Pålitliga, positiva och fantastiskt fina Pia! Vår avlösare som följt Alma genom alla dessa år. Tålamod och total närvaro, lekfull och klok. Kommer ALLTID som vi bestämt. Du har genom leken hjälpt Alma till att utvecklas till den15-åring hon är idag. Du har gett mig tid att ta en promenad, vara med storasyster eller bara pyssla runt lite hemma samtidigt som jag hör era glada röster.

Så värdefull för vår lilla familj. Pia - du gör skillnad och vi hade inte varit där vi är idag utan dig!

Du har så följsamt varit med i Almas utveckling. Lärde dig tecken då för längesedan. Sett henne klättra högst upp i klätterställningar och argt kasta trehjulingen på vägen. Här snackar vi TÅLAMOD! Hört Alma säga de första orden och ständigt uppmuntrat till kommunikation. Många Bamsetidningar har ni läst tillsammans.

Pia, du är så proffsig och om du möjligen har en dålig dag så har du ALDRIG haft den på jobbet. Du förmedlar verkligen känslan att du kommer varje vecka för att det är roligt att vara med Alma!

Varma hälsningar från Lotta, Almas mamma

Ulf Wennström, inom socialnämnden

Juryns motivering:

Ulf är en mycket erfaren socialarbetare som med stort hjärta och mycket engagemang för ungdomar och deras livsvillkor har arbetat för att hjälpa på ett outtröttligt sätt. Allt från att ordna ett samverkansmöte med Uppsala ungdomsjour till att möta upp enskilda ungdomar. För många av dessa ungdomar blir han den första vuxna som de kan lita på och anförtro sig åt.

Ulf är inkännande, ärlig och lovar ingenting som han inte vet att han kan hålla. Ulf har också modet att ställa de svåra men viktiga frågorna om ungdomarnas utsatthet med värme och förståelse. För många ungdomar blir Ulf den första som de vågar berätta för om övergrepp, våld och bristande omsorg. Som Ulf skulle säga " Som socialarbetare har vi en skyldighet att ställa frågan - Har någon gjort något mot dig? Vi kan inte vänta på att ungdomen ska berätta, utan att få frågan!"

Ulf har arbetat i många år, varit med om flera omorganisationer, sett gott arbete raseras och byggt upp nya organisationer. Han har alltid trott på samverkan och alltid sökt samarbete med fritidsgårdar, bibliotek, fotbollsföreningar eller polis. Men att sitta på möte för mötets skull är inte något Ulf vill göra, ska man ha möte ska det också leda till något, det ska vara verkstad! Därför tycker jag Ulfs långa och ihärdiga arbete ska belönas.

Jessica Thunander, inom äldrenämnden

Juryns motivering:

Jessica sätter de gamlas trivsel och upplevelser i fokus. Med stort engagemang skapar Jessica livskvalitet för de äldre genom att se möjligheter. Hon är drivande i att ordna inkluderande aktiviteter som passar för alla. Som att beställa pizza på pizzans dag, baka en kaka, trycka ner frön i jorden, besöka en tatueringsstudio och ordna semester med strandparty och paraplydrinkar när resten av samhället tar semester. Och när de boende inte kan ta sig till en aktivitet får aktiviteten komma till dem. Jessica ser också till att de boende hänger med i det senaste, ett exempel på det är när de fick testa VR-glasögon.

Jessica har ett mod att våga tänka utanför boxen, våga prova nya saker och våga misslyckas. Det är en styrka!