Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Filmer med anledning av Covid-19-utbrottet

Samhällsvägledning

Kommunen har en öppen mottagning på Navet, Kungsgatan 85, med samhällsvägledning för dig som tillhör den nationella minoriteten romer.

Du kan bland annat få information om kommunens olika verksamheter och bli rätt lotsad, få stöd och vägledning och information om dina rättigheter som nationell minoritet.

Vi som jobbar på mottagningen har sakkunskap om romers livssituation och historia. Vi arbetar under sekretess.

Kafé Romano

Kafé Romano är en mötesplats och plattform för dig som är rom bosatt i Uppsala. Vi ordnar regelbundna träffar för den nationella minoriteten romer för att stärka delaktighet och inflytande i arbetet med romsk inkludering. Dina kunskaper och erfarenheter ska tas tillvara. Uppsala kommun vill ha kontakt med dig för att öka romskt delaktighet och inflytande. 

Kafé Romano är öppet för alla och vi ses en gång i månaden med gemensam fika och diskussion kring ett tema. 

Plats: Navet, Kungsgatan 85 
Tid: 18.00–20.00

Välkommen!

Utvecklingskommun för romsk inkludering

Uppsala kommun är en av fem utvecklingskommuner för romsk inkludering i Sverige. Det innebär att kommunen arbetar med att de kommunala verksamheterna ska bli bättre på att arbeta inkluderande med nationella minoriteten romer.

Läs om kommunens arbete med romsk inkludering

Mer information om romer och romsk inkludering

De första romerna kom till Sverige i början av 1500-talet och idag lever 50 000–
100 000 romer i Sverige. Folkgruppen härstammar från Indien men drevs därifrån för ungefär tusen år sedan. Sedan dess har romer spridits till olika länder och deras språk och kultur har påverkats av de länder de levt i.

Läs mer om bland annat romernas historia och romsk inkludering på minoritet.se 

Öppen mottagning för romer och resande

Öppettider
Tisdag 13.00–18.00
Torsdag 13.00–16.00

Telefon:
018-727 62 01 (Emilia Huczko), 018-727 14 80 (Helene Löwgren)
Besöksadress:
Navet, Kungsgatan 85

Nyheter om nationella minoriteter

 • Uppsala kommun uppmärksammar resandefolkets högtidsdag

  Resandefolket är tidiga invandrare i Sverige och en del av landets historia. Det finns uppgifter om att en första grupp kom till Stockholm 29 september 1512. Därför firas resandefolkets högtidsdag 29 september.

 • Sommarjobb med tema mänskliga rättigheter och nationella minoriteter

  I tre veckor genomför årskurs 9-ungdomar ett utställningsprojekt om mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. Projektet är ett samarbete mellan Fredens Hus och Uppsala kommun och avslutas med en utställning vid Resecentrum 29 juni–3 juli.

 • Nytt samarbete med Fredens Hus om romers rättigheter

  Uppsala kommun inleder ett samarbete med Fredens Hus för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och den nationella minoriteten romer. Ett av målen är att ungdomar som tillhör nationella minoriteter ska få mer kunskap om sina rättigheter.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Mänskliga rättigheter-året 2020

  Här hittar du en samlad kalender för temaåret. (Just nu kan flera evenemang vara inställda - dubbelkolla med ansvarig arrangör.)

Så arbetar vi med nationella minoriteter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om kommunens arbete med mänskliga rättigheter.

 • Så arbetar vi med:

  Demokrati och jämlikhet

  Läs om kommunens arbete med demokrati och jämlikhet.