Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Behovet av gode män och förvaltare är stort. Behovet är särskilt stort för personer med psykiska funktionshinder, yngre personer och personer med missbruksproblematik. 

  Läs om vad det innebär att vara god man eller förvaltare

  Överförmyndarförvaltningen gör alltid en lämplighetsprövning av nya gode män och förvaltare. Till exempel får du inte ha några betalningsanmärkningar eller finnas med i polisens belastningsregister.

  Om du är intresserad av att bli god man ska du göra en intresseanmälan.

 2. Anmäl ditt intresse

  Anmäl ditt intresse för att bli god man eller förvaltare

  Observera att du inte kan anmäla intresse för att bli god man för ensamkommande barn, då behovet av gode män för ensamkommande barn för närvarande är tillgodosett.

 3. Informationsträffar

  Om överförmyndarförvaltningen bedömer att du är lämplig som god man eller förvaltare blir du inbjuden till en informationsträff. På informationsträffen får du veta mer om vad uppdraget innebär och har möjlighet att ställa frågor. Det är en tjänsteperson från överförmyndarförvaltningen och en person från Föreningen för gode män och förvaltare som håller i träffarna.

 4. Din lämplighet prövas

  När du har gjort en intresseanmälan gör överförmyndarförvaltningen alltid en lämplighetsprövning av dig som vill bli god man eller förvaltare. 

  I lämplighetsprövningen ingår en kontroll av att du inte har betalningsanmärkningar eller förekommer i polisens belastningsregister. Du får inte ha sådana anmärkningar för att kunna bli god man eller förvaltare.

 5. Utbildning och kunskapsprov

  Innan du kan bli god man eller förvaltare måste du gå en webbutbildning. Du kan komplettera webbutbildningen med en utbildning som Föreningen för gode män och förvaltare håller. Båda är kostnadsfria och baseras på boken "God man och förvaltare – en handbok". Webbutbildningen avslutas med ett slutprov, där du ska visa att du förstått innebörden av uppdraget och de regler som finns. När du klarat slutprovet ska du visa upp detta för överförmyndarnämnden.

  Om du ska bli god man till en anhörig eller vän finns inte samma krav på utbildning, men självklart är du välkommen att gå en ändå. Däremot måste du göra ett kunskapsprov, som visar att du förstått ditt uppdrag.

 6. Fortbilda dig

  När du blivit god man eller förvaltare har du möjlighet att fortbilda dig.

  Under året bjuds du in till informationsträffar för aktiva gode män, till exempel hålls en träff inför årsredovisningen där du har möjlighet att ställa frågor och få hjälp. 

  GMF erbjuder även egna utbildningar och kan hjälpa dig i ditt arbete bland annat genom mentorskap.

  Läs om God mans- och förvaltarföreningen i Uppsala

 7. Kontakt

  Kontakta överförmyndarförvaltningen

  Om du vill boka ett besök, lämna synpunkter på en ställföreträdare eller om du har frågor om uppdraget kan du ringa oss under våra telefontider.

  Telefon:
  018-727 24 60 Telefontider: måndag–tisdag, torsdag–fredag 10.00–12.00
  Fax:
  018-727 24 66
  Besöksadress:
  Fyrisborgsgatan 1
  Vi tar endast emot bokade besök.
  Postadress:
  Uppsala kommun, Överförmyndarförvaltningen, 753 75 Uppsala

  Fakturaadress

  Uppsala kommun
  UPK 5500
  Box 1023
  751 40 Uppsala