Innehåll
-
Nyheter
Årsräkningsinlämning i kommunerna 2021
På grund av det rådande läget med Covid-19 kommer inte överförmyndarförvaltningen att kunna åka ut till kommunerna och ta emot årsräkningar. De flesta kommuner kommer ha möjlighet att ta emot årsräkningar i receptionen i kommunhusen. Den sista dagen för inlämning för årsräkningar i kommunhusen är fredagen 19 februari 2021. Efter det datumet måste du skicka din årsräkning direkt till:
Överförmyndarförvaltningen, Uppsala kommun
753 75 Uppsala.Enköping tar emot årsräkningar och levererar dessa till överförmyndarförvaltningen. Du behöver boka in ditt besök innan du lämnar in din årsräkning. Du bokar ditt besök genom att ringa på 0171-62 50 00. Inlämningen sker på Kontaktcenter på Torggatan 21. Besökaren ska komma ensam och vara symptomfri. 19 februari är en fredag och då stänger Kontaktcenter kl. 15.00.
Heby tar emot årsräkningar och levererar dessa till överförmyndarförvaltningen. Du behöver boka in ditt besök innan du lämnar in din årsräkning. Du bokar ditt besök genom att ringa medborgarservice på 0224-360 00. Vid inlämningen ska besökaren komma ensam och vara symptomfri.
Tierp tar emot årsräkningar och levererar dessa till överförmyndarförvaltningen. Du behöver boka in ditt besök innan du lämnar in din årsräkning eller ringa på telefonnummer 0293- 21 80 00 när du är på plats. Vid inlämningen ska besökaren komma ensam och vara symptomfri.
Älvkarleby och Östhammar kommer att kunna ta emot årsräkningar för vidare leverans till överförmyndarförvaltningen.
Håbo och Knivsta har, på grund av pandemin, inte möjlighet att ta emot några årsräkningar.
Överförmyndarförvaltningen publicerar regelbundet nyheter och material för dig som är god man.
-
Lättare att göra rätt
Varje år ska du som är god man eller förvaltare lämna in en redovisning – en så kallad årsräkning. Den visar hur du har skött huvudmannens ekonomi det senaste året. Om du slutar som god man lämnar du in en slutredovisning. Till din redovisning ska du även bifoga en redogörelse.
I filmen ”Lättare att göra rätt” får du några tips som kan underlätta detta för dig.
Dokumenten som nämns i filmen
Ladda ner och spara årsräkningsblanketten på din dator innan du börjar fylla i den. Annars kan autosummeringen bli fel och du riskerar att förlora det du har skrivit.
Års- /sluträkning, ifyllbar med specifikationer (PDF, 670 KB)
Använder du den här blanketten kommer summorna som du skriver i specifikationerna för inkomster, utgifter och skulder automatiskt flyttas över till de motsvarande fälten i årsräkningen. Summorna för tillgångarna i början och i slutet av året summeras också automatiskt. OBS! Gör inga mellanslag eller punkter i summorna du skriver in. Det kan göra att blanketten inte funkar som den ska. Du kan använda dig av punkt eller kommatecken om du ska redovisa ören (till exempel 1234.56 eller 1234,56).
Mall för kvittens (PDF, 151 KB)
Lämna din årsräkning digitalt
En nyhet är att du kan lämna in din årsräkning genom att använda dig av vår nya e-tjänst. För att använda dig av e-tjänsten krävs att du har mobilt bank-id.
Logga in i e-tjänsten för gode män och förvaltare.
Du som behöver hjälp med e-tjänsten kan läsa i den tillhörande handboken.
Handbok, e-tjänst för gode män och förvaltare (e-Wärna) (PDF, 2 MB)
Årsräkningsblanketter
Överförmyndarförvaltningen skickar inte ut några årsräkningsblanketter. Du får själv ladda ner och skriva ut de blanketter som du behöver.
Du hittar nödvändiga blanketter under rubriken Redovisningsblanketter och under rubriken Lättare att göra rätt.
Du som inte har möjlighet att skriva ut själv kan få blanketterna skickade till dig. Kontakta oss i så fall på overformyndarnamnden@uppsala.se eller ring oss på vår telefontid.
Om du skickar in årsräkningar med vanlig post, se till att frankera brevet med rätt antal frimärken.
-
Utbildningar och föreläsningar
Här kan du som är god man eller förvaltare få information om föreläsningar och utbildningar.
Om funktionsnedsättningar
Vill du veta mer om olika funktionsnedsättningar och vad de kan innebära?
Du som är god man kan få information om funktionsnedsättningar på Infotekets webbplats. Infoteket är en del av Region Uppsala.
Läs mer om funktionsnedsättningar på Infoteket.Novemberföreläsningen 2019
Stort tack till alla ställföreträdare som deltog på och visade intresse för novemberföreläsningarna år 2019. Vi är mycket glada att kurator Febe Sandqvist från Minnes- och geriatrikmottagningen Akademiska sjukhuset och personal från anhörigcentrum i Uppsala och demensteamet i Enköping kunde delta. De gav oss råd om hur man kan bemöta personer med demenssjukdom. För den som är intresserad av att lära sig mer om demenssjukdomar tipsar Febe om Demenscentrums webbplats och Demensförbundets webbplats .
Se överförmyndarförvaltningens presentation från novemberföreläsningarna. (PDF, 2 MB)
Om du har önskemål kring ämne för kommande novemberföreläsningar får du gärna höra av dig via e-post till overformyndarnamnden@uppsala.se. Skriv gärna "Ämne novemberföreläsningen" i ämnesraden så att vi lätt kan se vad det gäller.
-
Granskning av årsräkningar
Överförmyndarförvaltningen har granskat färdigt 99,8% av de 2917 årsräkningar som inkommit under 2020.
Uppgifterna uppdaterades 4 september 2020.
-
Redovisning
Anstånd
Förändrade rutiner kring begäran om anstånd från och med 19 november 2018. Begäran om anstånd ska skickas till nämnden inom föreskriven tid.
Begäran som skickas efter utgången av föreskriven tid kommer att avslås om det inte finns särskilda skäl, till exempel sjukdom, dödsfall i familjen eller liknande.
Om du inte kan lämna in din redovisning i tid kontaktar du överförmyndarförvaltningen och ansöker om en förlängd inlämningstid. Din begäran måste ha inkommit före det att sista dagen för inlämnande av redovisning har passerat. Begäran måste göras skriftlig och motiveras.
Årsräkningar ska vara inlämnad före den 1 mars. Överförmyndarnämnden prövar om begärt anstånd ska medges eller inte. Du kan få anstånd för att du till exempel är sjuk eller har ett dödsfall inom familjen. Varje begäran prövas särskilt. Du får ett skriftligt besked om huruvida du har beviljats anstånd och i så fall hur länge.
Förteckning och årsräkning
Som god man eller förvaltare är du enligt lag skyldig att redovisa din huvudmans ekonomi. Inom två månader efter att du utsetts ska du lämna en förteckning över huvudmannens alla tillgångar och skulder till överförmyndarnämnden.
Du ska också före 1 mars varje år lämna in en årsredovisning – så kallad årsräkning. I den beskriver du hur du skött huvudmannens ekonomi det senaste kalenderåret.
Om uppdraget upphör ska du inom en månad lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden.
Löpande bokföring
För att du ska kunna redovisa på rätt sätt till överförmyndarnämnden är det viktigt att du håller ordning på kvitton, fakturor och andra verifikationer som hör till redovisningen.
Som god man eller förvaltare behöver du inte ha några förkunskaper i bokföring, det räcker med ordningssinne och vana att sköta en vardagsekonomi.
Vanliga misstag i redovisningen
Det är vanligt att det blir fel i redovisningen av mindre summor av pengar som den gode mannen ger till huvudmannen eller i redovisningen av huvudmannens skulder.
Det finns flera korrekta sätt att redovisa mindre summor och skulder:
Kontanter
Om du ger kontanter till din huvudman redovisar du detta under dina utgifter i din redovisning. Du behöver inte i detalj berätta vad pengarna har använts till men du behöver få ett kvitto för överlämningen av pengar. Dessa kvittenser tar du sedan med i årsräkningen.
Överföring via konto
Du kan också föra över pengar till din huvudmans konto. Då redovisar du detta som utgifter i din redovisning. För du över pengar via konto, måste du även redovisa din huvudmans konto vid årets början och årets slut. Detta gör du under övriga tillgångar i din årsredovisning.
Bankkonton privata medel
Du ska redovisa för alla tillgångar som din huvudman har. Det innebär även konton för privata medel som din huvudman kan ha hos till exempel Ica eller Medmera. Dessa konton redovisar du som bankkonton eller som övriga tillgångar. Du använder saldobesked eller årsbesked som du får från dessa konton i din redovisning.
Skulder
Du ska också redovisa de skulder som din huvudman har. Detta är viktigt för att överförmyndarförvaltningen ska kunna få en klar bild över din huvudmans ekonomiska situation.
Övergång mellan år eller period
Ett annat vanligt fel är att din huvudmans tillgångar vid en ny periods början – ofta årets början – skiljer sig från det belopp som redovisades vid föregående periods slut. Du måste därför vara noggrann och se till att de tillgångar som finns hos din huvudman vid början av varje period stämmer överens med vad som redovisades i slutet av den föregående perioden.
Blanketter och informationsmaterial
Ta blanketter, mallar och anvisningar till hjälp när du redovisar huvudmannens ekonomi.
För hanteringen av fickpengar finns en mall för överlämnande av kontanter till huvudmannen eller boendepersonal. Det finns också ett självsummerande pdf-blankettsystem som underlättar för dig vid redovisningen.
Blankettsystemet är tänkt att fungera som en löpande kassabok under året. Vid årets slut skriver du ut filen, skriver under den och skickar den till överförmyndarförvaltningen.
-
Ditt arvode
Arvode för uppdraget och ersättning för utgifter
Du har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget. Du har också rätt att få ersättning för nödvändiga utgifter för uppdraget.
Ett normalarvode är ungefär 20 procent av gällande prisbasbelopp per år. För 2021 är prisbasbeloppet 47 600 kronor. Det betyder att normalarvodet är 9 500 kronor före skatt per uppdrag.
Överförmyndarnämnden gör alltid en individuell prövning där de tar hänsyn till uppdragets svårighetsgrad. Arvodet kan då hamna både lägre och högre än ett normalarvode. Nära anhöriga som utsetts till god man eller förvaltare har rätt till arvode men brukar ofta avstå från sin rätt.
Arvodet bestäms årsvis när nämnden har granskat årsräkningen.
Anmäl vilket konto du vill att arvodesutbetalningen ska sättas in på till Nordeas kontoregister.
När du anmäler ditt konto ska du även ange dina uppgifter och Uppsala kommuns arbetsgivarnummer som är 648200.
Arvodet betalas normalt av huvudmannen
Huvudmannen betalar ditt arvode om
- huvudmannens tillgångar överstiger två prisbasbelopp, alltså 95 200 kronor år 2021.
- huvudmannens inkomst före skatt är högre än 2,65 prisbasbelopp, alltså 126 140 kronor år 2021.
I övriga fall betalar kommunen arvodet. Om det finns särskilda skäl kan det göras undantag.
Läs riktlinjerna för överförmyndarnämndens arvodesbeslut
Skatt och arbetsgivaravgifter
Om huvudmannen ska betala arvodet ska du betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Du ska också lämna in en förenklad deklaration för varje huvudman du får arvode från.
Läs om skatt och arbetsgivaravgifter på Skatteverkets webbplats
Om huvudmannen har små marginaler
Även om huvudmannen har inkomster som överstiger gällande beloppsgräns så kan det ibland vara svårt för dig att få ut arvodet. Det kan bero på att huvudmannen är skuldsatt och har löpande utmätning, lever under skuldsanering eller att huvudmannen har större utgifter än vad ekonomin tillåter.
För att skapa större utrymme för betalning av arvodet kan du:
Göra en budget
Kommunens budget- och skuldrådgivning kan ge stöd och rådgivning i hur huvudmannens ekonomi kan förbättras, hjälpa till att göra en budget samt hjälp med skuldsanering.
Ansöka om handikappersättning
Huvudmannen kan i vissa fall få merkostnadsersättning för de extra levnadsomkostnaderna som arvodet till god man medför. Försäkringskassan beslutar om merkostnadsersättning.
Begära att kronofogden förbehåller arvodet
Vid utmätning eller skuldsanering kan kronofogden besluta om att det arvode som ska betalas till god man eller förvaltare ska förbehållas vid utmätningen. På detta sätt får huvudmannen mer pengar över att betala arvodet med.
-
Uppdraget upphör
Om din huvudman dör upphör ditt uppdrag som god man eller förvaltare. Tingsrätten kan också upphäva godmanskapet eller förvaltarskapet.
Vid dödsfall
Inom en månad efter dödsfallet ska du lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden. Om du måste betala räkningar eller göra uttag från den avlidnes konto måste du ha en fullmakt från dödsboet.
Sluträkningen granskas av överförmyndarnämnden. När den blir godkänd skickar de samtliga redovisningshandlingar till en av dödsbodelägarna.
Skulle det finnas kritik mot redovisningshandlingarna kan dödsboet inom tre år väcka talan mot dig.
Om huvudmannen saknar anhöriga
Om huvudmannen saknar anhöriga eller arvingar tar socialtjänsten hand om dödsboet. De ordnar begravning och bouppteckning. Kontakta din kontaktperson så snart som möjligt efter att dödsfallet inträffat.
Kontaktperson i din kommun
Uppsala
Karin Wälivaara Ramstedt
Telefon: 076-772 18 91
Tierp
Monica Mattsson
Telefon: 0293-21 81 61 måndag, onsdag, fredag 9.00-10.00.
Älvkarleby
Stina Möller och Annette Carlsson
Telefon: 026-83210
Heby
Nils-Ove Lindblom
Telefon: 0224-361 30Sofia Holm
Telefon: 0224-361 01
Östhammar
Annelie Kraft
Telefon: 0173-862 15
Knivsta
Kontaktcenter Knivsta
Telefon: 018-34 70 00Om godmanskapet eller förvaltarskapet upphävs av tingsrätten
Inom en månad efter att godmanskapet eller förvaltarskapet har blivit upphävt ska du lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden.
Sluträkningen granskas av överförmyndarnämnden och när den blir godkänd skickar de samtliga redovisningshandlingar till huvudmannen.
Skulle det finnas kritik mot handlingarna kan huvudmannen inom tre år väcka talan mot dig.
Om du själv vill avsluta ett uppdrag som god man eller förvaltare
Vill du av någon anledning avsluta ditt uppdrag som god man eller förvaltare ska du kontakta överförmyndarförvaltningen.
-
Formulär, blanketter och anvisningar
Här hittar du information samt formulär och blanketter som du kan behöva i ditt uppdrag som god man eller förvaltare.
För att kunna öppna PDF-filer behöver du ha installerat programmet Acrobat reader. Hämta gratisprogrammet Acrobat reader . En del nyare webbläsare har inbyggt stöd för att visa PDF-filer men du kan i vissa fall få problem med att fylla i blanketten direkt på skärmen.
Ansökan om god man eller förvaltare
Ansökan om god man eller förvaltare med instruktioner (PDF, 768 KB)
Ansökan/anmälan om god man vid jävssituationer (PDF, 355 KB)
Information till ansökan om god man vid jävsituationer (PDF, 642 KB)
Åtagande- och samtyckesblanketter (PDF, 482 KB)
Ansökan om överförmyndarnämndens tillstånd m.m.
Du kan ansöka antingen via blankett eller via formulär. Ansöker du via formulär behöver du ha BankID. Läs mer om BankID.
Ansökan om köp eller försäljning av bostad
Ansök om arvskifte eller bodelning
Ansök om placering av värdepapper
Begäran om anstånd med inlämnande av redovisning
Ansök om lån eller ingå skuldförbindelse
Ansökan om tillstånd för omyndig att bedriva näring (PDF, 465 KB)
Ansökan om samtycke att bedriva rörelse för vuxna (PDF, 491 KB)
Redovisningsblanketter
Ladda ner och spara årsräkningsblanketten på din dator innan du börjar fylla i den. Annars kan autosummeringen bli fel och du riskerar att förlora det du har skrivit.
Års- /sluträkning, ifyllbar med specifikationer (PDF, 670 KB)
Använder du den här blanketten kommer summorna som du skriver i specifikationerna för inkomster, utgifter och skulder automatiskt flyttas över till de motsvarande fälten i årsräkningen. Summorna för tillgångarna i början och i slutet av året summeras också automatiskt. OBS! Gör inga mellanslag eller punkter i summorna du skriver in. Det kan göra att blanketten inte funkar som den ska. Du kan använda dig av punkt eller kommatecken om du ska redovisa ören (till exempel 1234.56 eller 1234,56).
Anvisningar till års/sluträkning (PDF, 737 KB)
Anvisningar till års/sluträkning SFV/förmyndare (PDF, 809 KB)
Års- /sluträkning (utan specifikationer) (PDF, 312 KB)
Specifikation av inkomster (blank) (PDF, 265 KB)
Specifikation av utgifter (blank) (PDF, 245 KB)
Specifikation av skulder (blank) (PDF, 270 KB)
Redogörelse över utfört arbete (PDF, 288 KB)
Års-sluträkning och redogörelse SFV-förmyndare (PDF, 352 KB)
Mall för kvittenser på överlämnade kontanter (PDF, 151 KB)
Förteckning över tillgångar och skulder (PDF, 511 KB)
Redovisningsblanketter – ensamkommande barn
Redovisa och begär arvode via e-tjänst eller blankett
Övriga blanketter och information
Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar (PDF, 636 KB)
-
Kontakt
Kontakta överförmyndarförvaltningenOm du vill boka ett besök, lämna synpunkter på en ställföreträdare eller om du har frågor om uppdraget kan du ringa oss under våra telefontider.
Telefon:018-727 24 60 Telefontider: måndag–tisdag, torsdag–fredag 10.00–12.00Fax:018-727 24 66E-post:overformyndarnamnden@uppsala.seBesöksadress:Fyrisborgsgatan 1
Vi tar endast emot bokade besök.Postadress:Uppsala kommun, Överförmyndarförvaltningen, 753 75 UppsalaFakturaadress
Uppsala kommun
UPK 5500
Box 1023
751 40 Uppsala