Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

En skärpning av rekommendationer började gälla 10 januari när riksdagen beslutade om en tillfällig pandemilag 8 januari 2021.

Regeringen har i enlighet med pandemilagen, kallad "begränsningsförordningen", bland annat beslutat om:

 • att införa ett maxtak på åtta personer för privata sammankomster i festlokaler, föreningslokaler och andra uthyrningsplatser.
 • att de som bedriver gym- och idrottsanläggningar, badhus och handelsplatser är skyldiga att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. De måste också se till att maxantalet inte överskrids.

Länsstyrelserna har i uppdrag att utöva tillsyn för dessa nya föreskrifter.

Länsstyrelsen i Uppsala län ger mer information på sin webbplats

På regeringen.se finns mer information om de nya reglerna

Nyheter om corona och covid-19

 • Skolsköterskor vaccinerar på äldreboenden

  Margaretha Lernström Larsson är en av 25 skolsköterskor som stöttar äldreförvaltningen med att vaccinera mot covid-19 på äldreboenden. Skolsköterskornas insatser bidrar till att vaccinationerna kommer igång i snabb takt och sjuksköterskorna på äldreboendena kan fokusera på verksamheten och de boende.

 • Vissa idrotts- och fritidsanläggningar öppnar igen

  Uppsala kommun tillåter från och med 18 januari åter föreningar att boka kommunens idrotts- och fritidsanläggningar utomhus. Då öppnar även Studenternas idrottsplats för allmänhetens åkning.

 • Några grundskolor börjar med distansundervisning på högstadiet

  När vårterminen börjar i Uppsalas skolor inför några kommunala grundskolor delvis fjärr- eller distansundervisning för eleverna i årskurs 7–9. Åtgärderna införs för att minska trängseln i skolans lokaler när andra åtgärder inte räcker till.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Minskad smittspridning är ditt ansvar

  Det är inte upp till någon annan att lösa detta. De val du gör i dag kan påverka både din egen och andras framtid. De val du gör i dag kan både rädda liv och göra att du snabbare kan återgå till ditt normala liv. Tillsammans minskar vi smittspridningen.