Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Flicka i blå jacka som åker skidor.

Var rädd om dig själv och andra under sportlovet!

Minskad smittspridning är ditt ansvar – även under sportlovet. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter under sportlovet som kan utföras på ett omtänksamt sätt.

Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

Skridskoåkning

Det finns många alternativ i Uppsala för den som är sugen på skridskoåkning. Allmänhetens åkning på Studenternas har öppet sedan 18 januari. Det finns även spolade isar vid skolor, idrottsplatser och parker.

När vädret tillåter plogar kommunen skridskobanor på följande sjöar för den som är sugen på långfärdsskridskor:

På friluftsområdenas Facebooksidaor kan du läsa mer om isens status.
OBS. För att minska risken för smittspridning är allmänhetens åkning inställd i Uppsalas ishallar.

Skidåkning

För den som föredrar att ta sig fram på skidor rekommenderar vi Uppsala Alpina Center i Sunnerstagropen. Här finns nedfarter för slalom och snowboard med svårighetsgrad grön, blå och röd, men också en mindre freestylepark. För de som föredrar längdskidor finns här även ett 3,5 km långt motionsspår med elljus som spåras för längdskidåkning. Uppsala Alpina Center erbjuder även skiduthyrning.

Uppsala har många preparerade längdskidspår. Här är några av de populäraste:

 • Almunge: 1,8 km och 2,8 km
 • Björklinge: 2,7 km och 5,1 km
 • Bälinge: 1,3 km och 2,1 km
 • Storvreta: 2,5 km och 5 km
 • Sunnersta: 1,9 km och 3,5 km

Men prova gärna något av de nya spåren:

 • Norbyvreten
 • Gränbyparken
 • Hospitalsparken
 • Pollacksbacken
 • Röbo – Uppsala högar
 • Ekebydalen
 • Arosparken
 • Stabbyfältet

Skidspår i Uppsala kommun och aktuell spårstatus

Låna utrustning på fritidsbankerna

Om du saknar utrustning är det möjligt att låna på fritidsbankerna i Gottsunda och Gränby.

Fritidsbanken Gränby

Bokning via telefon/Facebook, hämtar och lämnar vid angiven tid.

Fritidsbanken.se–gränby

Fritidsbanken Gottsunda

Öppet måndag och torsdag 13–19

Fritidsbanken.se–gottsunda

Pulkaåkning

Sunnerstagropen ligger cirka åtta kilometer söder om centrala Uppsala och har en stor pulkabacke. Där finns även ett café för lunch eller fika och det finns fina grillplatser nedanför backen för den som är sugen på att grilla korv. En annan bra backe finns i Hammarskogs naturreservat som ligger vackert beläget framför den gamla herrgården och med utsikt mot Mälaren. Cafét håller stängt, så ett tips är att ta med en termos med varm choklad. Här kan du alltså kombinera pulkaåkning och långfärdsskridskor om isen tillåter. Letar du efter en mer central pulkabacke är Slottsbacken ett populärt alternativ med en rad olika café-alternativ nära till hands.

 

Övriga aktiviteter

Kubik - Aktiviteter för barn och unga

Som alltid hittar du spännande aktiviteter på Kubik Uppsala :

Allis håller öppet för bokade aktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare, bland annat skateboard och e-sport.

Sportlov på Allis – kubikuppsala.se

Biotopia

Biotopia har som vanligt mängder av tips för dig som älskar natur och uteliv.

Teckna fåglar – digital kurs på biotopia.nu

Vintertips på biotopia.nu

Missa inte Biotopias sportlovsbingo! Du hittar det här:

Sportlovsbinga på biotopia.nu

Uppsala konstmuseum

Lär dig teckna en människa i rörelse eller skapa ett eget sagoträd. Uppsala konstmuseum har gjort flera videotutorials med skapande för hela familjen. Perfekt att göra hemma vid köksbordet.

Videotutorials (uppsala.se)

Bibliotek Uppsala

Bibliotek Uppsala har förutom alla digitala tjänster öppet för besök – men planera besöket noga i förväg.

Bibliotekuppsala.se

Spelar du Roblox? Varför inte lära dig göra egna spel med?

Sportlovet på biblioteket – bibliotekuppsala.se

Fritidsgårdar

Uppsala kommuns fritidsgårdar har både digitala och fysiska aktiviteter under sportlovet. Läs mer om vad som sker på din fritidsgård:

Fritidsgardar.uppsala.se–sportlov

Hittaut sportlov

Februari har bjudit på fint vinterväder i Uppsala. Hittaut, Svenska Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt, har därför lagt ut några skidvänliga kontroller under sportlovet. Kontrollerna kan du nå både på skidor och till fots. Något för dig som vill komma ut och samtidigt bygga på dina kunskaper i orientering. Här kan du läsa mer. 

Hittaut sportlov

Hittaut – Uppsala sportlov

Ytterligare tips på aktiviteter

Sportlov på Uppsalas museum – Tips från Destination Uppsala

Minskad smittspridning är ditt ansvar – tips på aktiviteter

Tryggare sportlov

Som en del av ungdomsjourens satsning för att öka närvaron av vuxna i city kommer de att genomföra nattvandringar under sportlovet. Både under vecka 7 och vecka 8. Nattvandringarna kommer att genomföras tillsammans med Nattvandring.nu, Uppsala city och volontärer från Röda Korset. Ungdomsjouren kommer även tillsammans med personal från fritidsgårdar (bland annat Gränby och Stenhagen) möta ungdomar under dagtid då de ägnar sig åt utomhusaktiviteter som till exempel skridskoåkning. De kommer även fortsätta att finnas ute på fältet i miljöer där vuxennärvaron är låg.

 

 

Nyheter om corona och covid-19

 • Utökade rekommendationer mot smittspridning i Uppsala län

  Region Uppsala meddelade 23 februari att rekommendationerna mot smittspridningen av covid-19 utökas i Uppsala län. Rekommendationerna är framtagna i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen och gäller till 30 mars.

 • Restriktioner mot smittspridning av covid-19 förlängs tillsvidare

  Regeringen meddelade 18 februari att Sverige fortsätter att vara i ett allvarligt läge när det gäller spridningen av covid-19. Regeringen fortsätter att uppmana kommuner att hålla ej nödvändig verksamhet stängd. Denna uppmaning gäller till och med 7 mars 2021.

 • Ett omtänksamt sportlov

  Minskad smittspridning är ditt ansvar – även under sportlovet. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter under sportlovet som kan utföras på ett omtänksamt sätt. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Minskad smittspridning är ditt ansvar

  Minskad smittspridning är ditt ansvar – även under sportlovet. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter under sportlovet som kan utföras på ett omtänksamt sätt. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.