Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Alla verksamhetslokaler stängda för att minska smittspridningen

För att minska smittspridningen anpassar Kulturförvaltningen sin kultur- och fritidsverksamhet och håller verksamhetslokaler stängda för allmänheten. 

Undantag gäller för organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare.

Det innebär att viss bokad och planerad verksamhet för barn och unga har återupptagits. Undantaget gäller inte vuxna, vilket betyder att alla aktiviteterna måste kunna genomföras utan att föräldrar medverkar.

Läs mer om krisledningsnämndens beslut.

Bibliotek

Bibliotekens lokaler håller öppet för begränsad service och korta ärenden. Det kan till exempel vara att låna eller lämna böcker, filmer eller spel. De internetpunkter som erbjuder tillgång till datorer och internet fortsätter att vara öppna. 

Bibliotek Uppsala tar inte ut några förseningsavgifter fram till 16 maj för att undvika trängsel i lokalerna. 

Mer information, digitala alternativ och aktuellt program finns på Bibliotek Uppsalas webbsida .

Biotopia och Naturskolan

Biotopia håller lokalerna stängda tills vidare men erbjuder naturguidningar för grundskoleklasser och viss verksamhet för förskolegrupper. 

Digitala alternativ och filmer hittar du i Biotopias kanaler via biotopia.nu

Uppsala naturskolas verksamhet kommer att starta igen. Läs mer på naturskolan.uppsala.se

Fritidsgårdar

Den öppna verksamheten på kommunens fritidsgårdar och Grand fortsätter att hålla stängt.

Ett undantag i coronarestriktionerna gäller från 5 februari. Undantaget innebär att organiserad och bokad gruppverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare kan genomföras. 

För aktuellt program med coronaanpassade fritidsaktiviteter och digitalt utbud, besök  kubikuppsala.se  och  grand.uppsala.se/ .

Allis

Allaktivitetshuset Allis  håller stängt för allmänheten för att minska smittspridningen. Vissa bokningsbara aktiviteter erbjuds från 1 februari. 

Fritidsklubbar håller öppet

Fritidsklubbar för barn i årskurs 4-6 ingår i den lagstadgade barnomsorgen och fortsätter hålla öppet som vanligt. 

Idrottsanläggningar

Idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar enligt beslut från Folkhälsomyndigheten 24 februari. Undantag gäller för yrkesmässig idrott. Beslutet grundas på det rådande allvarliga smittläget.

Mer information på Riksidrottsförbundets webbsida   

Uppsala kommuns inomhusanläggningar samt Fyrishov är nu öppna för idrott, vattenträning och andra aktiviteter för barn födda 2002 och senare.

  • Yrkesverksamma elitidrottare kommer fortsättningsvis erbjudas träningsmöjligheter. Kommunen följer Riksidrottsförbundets definition av vad som räknas som yrkesverksam elitidrott.
  • Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ska följas när kommunens anläggningar används.

18 januari öppnade kommunens idrotts- och fritidsanläggningar utomhus som nu kan bokas av föreningar igen. Det fattade krisledningsnämnden beslut om 14 januari 2021.
Nyhet om krisledningsnämndens beslut
Krisledningsnämndens protokoll 14 januari

Allmänhetens åkning är inställd i alla kommunens ishallar tillsvidare.

Mer information om kommunens lokaler och anläggningar

Reginateatern

Reginateatern ställer in alla föreställningar tills vidare. Delar av verksamheten ersätts med digitala alternativ. Läs mer på   reginateatern.se .

Uppsala konstmuseum

Uppsala konstmuseum har öppet för besökare med förbokade biljetter. Med en förbokad entrébiljett får du tillgång till museets samlingar och utställningar under femtio minuter.

På museets webbsida förbokar du din biljett. Där kan du också läsa mer om de försiktighetsåtgärder museet har vidtagit för att kunna erbjuda smittsäkra besök.

Museum Bar & Café håller tillsvidare stängt. Alla publika aktiviteter är tillsvidare inställda. Det gäller även guidade visningar och familjeprogram i konstverkstaden. Du hittar digitala aktiviteter på Uppsala konstmuseums Facebooksida.

Uppsala kulturskola

Kulturskolan är öppen för fysisk undervisning för barn och unga födda 2002 och senare. Elever födda tidigare undervisas digitalt. Orkestrar, ensembler och publika event gör ett tillfälligt uppehåll. 

Läs mer på  uppsalakulturskola.se

Stöd till kulturprogram

Mer information om hur kommunens stöd till kulturprogram påverkas av coronaviruset, och samlade frågor och svar gällande evenemang och programverksamhet, hittar du på vår sida Stöd till kulturverksamhet.

För att minska smittspridningen stänger Bibliotek Uppsala och Kulturcentrum helt fram till och med 31 januari. Du kan inte reservera, hämta eller lämna tillbaka lånade böcker eller annat under perioden. Inga förseningsavgifter tas ut.

Nyheter om corona och covid-19

Se fler nyheter

Kampanjer

  • "Vi har vaccinerat oss mot covid-19"

    Vaccineringen mot covid-19 i Uppsala kommun pågår. För att få en inblick har vi träffat medarbetare som har tagit vaccinet för att få höra deras tankar.

  • Minskad smittspridning är ditt ansvar

    Minskad smittspridning är ditt ansvar. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter som kan utföras på ett omtänksamt sätt. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.