Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Uppsala är en kommun i utveckling med målet att öka självständigheten, tryggheten och tillgängligheten för äldre i kommunen.

  Uppsalas äldre invånare får nu därför möjlighet att prova på digital tillsyn på natten, genom trygghetskameror, i stället för besök av hemtjänstpersonal. Erbjudandet riktar sig till dig som har tillsyn på natten i ditt biståndsbeslut.

 2. Varför satsar kommunen på digital tillsyn?

  Tanken på att ha personal i sin bostad när man sover kan ibland skapa otrygghet. Är du lättväckt kan dörrar som öppnas och lampor som tänds av personal vara störande. Eftersom den digitala tillsynen sker ljudlöst bidrar den till en ostörd nattsömn. Den ostörda nattsömnen minskar också risken för fallolyckor.

 3. Hur funkar det?

  Den digitala tillsynen utförs med en kamera för att se så att du ligger i din säng och att allt verkar bra. Tillsynen sker vid bestämda tider som du får vara med och påverka. Trygghetsjourens handläggare har från den överenskomna tiden 60 minuter på sig att utföra tillsynen. Det är endast under denna tid som handläggaren kan se genom kameran. Övrig tid är den avstängd. Om du har flera besök på natten kan du välja att byta ut ett eller flera besök mot digital tillsyn. Inga bilder eller videoklipp sparas eller lagras. Vid avbrott utförs tillsynen av nattpatrullen som gör ett fysiskt besök.

   

 4. Installation

  Trygghetsjourens larmgrupp tar kontakt med dig per telefon och bokar tid för installation av en kamera hemma hos dig. Installationen sker inom fem arbetsdagar. Installation och tillsyn är gratis för dig som är med i projektet. Installationen av utrustningen gör ingen åverkan på din bostad. Vi visar även hur en tillsyn går till.

 5. Återlämning

  Kontakta din biståndshandläggare eller Seniorguide om du vill avsluta den digitala nattillsynen. Larminstallatören kommer då hem till dig för att hämta utrustningen.

 6. Personuppgiftsbehandling

  I och med att kameran sätts upp kommer äldrenämnden i Uppsala kommun att behandla dina personuppgifter. Den rättsliga grunden för behandlingen är att den är nödvändig som ett led i kommunens myndighetsutövning, för att kunna verkställa ditt beslut. Du har rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som behandlas av nämnden.

 7. Är du intresserad?

  Ta kontakt med din biståndshandläggare eller seniorguide för att anmäla ditt intresse. Skulle du ångra dig kan du när som helst avsluta den digitala tillsynen och välja att hemtjänstpersonal kommer hem till dig i stället. För kontaktinformation, se sista sidan.

 8. Bra att veta

  Varje tillsyn som utförs registreras. En normal tillsyn tar cirka 20 sekunder. Kameran kan inte spara bilder, filmer eller ljud och ingen inspelning sker. Kameran är endast aktiv de tider som du varit med och bestämt. Trygghetsjourens handläggare är utbildade i digital tillsyn. Det är samma personal som svarar på ditt trygghetslarm. De har tystnadsplikt.

 9. Kontakta Seniorguide Uppsala
  Telefon:
  018-727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
  Besöksadress:
  Stadshuset, Stadshusgatan 2
  Postadress:
  Uppsala kommun, vård- och omsorgsförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Seniorerbjudande på Uppsalas restauranger

  Utbudet av restauranger i Uppsala är stort och på vissa har du som senior rabatt.

 • Bli en av oss

  Vi satsar på hög kompetens, systematisk utveckling och innovation.

 • Bostadsenkät - framtidens seniorer

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

  Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.