Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Uppsala är en kommun i utveckling med målet att öka självständigheten, tryggheten och tillgängligheten för äldre i kommunen.

  Uppsalas äldre invånare får nu därför möjlighet att prova på digital tillsyn på natten, genom trygghetskameror, i stället för besök av hemtjänstpersonal. Erbjudandet riktar sig till dig som har tillsyn på natten i ditt biståndsbeslut.

 2. Varför satsar kommunen på digital tillsyn?

  Tanken på att ha personal i sin bostad när man sover kan ibland skapa otrygghet. Är du lättväckt kan dörrar som öppnas och lampor som tänds av personal vara störande. Eftersom den digitala tillsynen sker ljudlöst bidrar den till en ostörd nattsömn. Den ostörda nattsömnen minskar också risken för fallolyckor.

 3. Hur funkar det?

  Den digitala tillsynen utförs med en kamera för att se så att du ligger i din säng och att allt verkar bra. Tillsynen sker vid bestämda tider som du får vara med och påverka. Trygghetsjourens handläggare har från den överenskomna tiden 60 minuter på sig att utföra tillsynen. Det är endast under denna tid som handläggaren kan se genom kameran. Övrig tid är den avstängd. Om du har flera besök på natten kan du välja att byta ut ett eller flera besök mot digital tillsyn. Inga bilder eller videoklipp sparas eller lagras. Vid avbrott utförs tillsynen av nattpatrullen som gör ett fysiskt besök.

   

 4. Installation

  Trygghetsjourens larmgrupp tar kontakt med dig per telefon och bokar tid för installation av en kamera hemma hos dig. Installationen sker inom fem arbetsdagar. Installation och tillsyn är gratis för dig som är med i projektet. Installationen av utrustningen gör ingen åverkan på din bostad. Vi visar även hur en tillsyn går till.

 5. Återlämning

  Kontakta din biståndshandläggare eller Seniorguide om du vill avsluta den digitala nattillsynen. Larminstallatören kommer då hem till dig för att hämta utrustningen.

 6. Personuppgiftsbehandling

  I och med att kameran sätts upp kommer äldrenämnden i Uppsala kommun att behandla dina personuppgifter. Den rättsliga grunden för behandlingen är att den är nödvändig som ett led i kommunens myndighetsutövning, för att kunna verkställa ditt beslut. Du har rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som behandlas av nämnden.

 7. Är du intresserad?

  Ta kontakt med din biståndshandläggare, Seniorguide eller Trygghetsjouren för att anmäla ditt intresse. Skulle du ångra dig kan du när som helst avsluta den digitala tillsynen och välja att hemtjänstpersonal kommer hem till dig i stället. För kontaktinformation, se sista sidan.

 8. Bra att veta

  Varje tillsyn som utförs registreras. En normal tillsyn tar cirka 20 sekunder. Kameran kan inte spara bilder, filmer eller ljud och ingen inspelning sker. Kameran är endast aktiv de tider som du varit med och bestämt. Trygghetsjourens handläggare är utbildade i digital tillsyn. Det är samma personal som svarar på ditt trygghetslarm. De har tystnadsplikt.

 9. Kontakta Seniorguide Uppsala
  Telefon:
  018-727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
  Besöksadress:
  Svartbäcksgatan 44
  Postadress:
  Uppsala kommun, äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Vill du ha ett trevligt avbrott i vardagen under pandemin?

  Kontaktcenter kan nu hjälpa dig som är äldre med att förmedla kontakt med volontärer från frivilligorganisationer.

 • Coronasäker pepparkakstävling på alla äldreboenden

  Pimpa och dekorera. Det mest kreativa pepparkakshuset vinner. Det här är en tävling med ett hemligt pris för alla som bor på ett boende för äldre. Aktivitetssamordnarna med ett särskilt uppdrag under coronan har fixat en kalender till kommunens äldreboenden, med roliga saker att göra varenda vardag i decembermörkret.

 • Äldre mår bättre när träffpunkter 65+ ses utomhus under pandemin

  Träffpunkter 65+ gör det möjligt för äldre att ha socialt umgänge och fysisk aktivitet utomhus. Det är en åldersgrupp som annars har fått stå tillbaka mycket under pandemin. Att kunna ses och röra på sig tillsammans på ett säkert sätt påverkar hälsan och välbefinnandet till det bättre.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.